FARTSHOLDER: Ingen har ligger mer i front av hovedfeltet enn kinesiske Ji Cheng.
FARTSHOLDER: Ingen har ligger mer i front av hovedfeltet enn kinesiske Ji Cheng.

Nå skryter Kittel kinesiske Ji Cheng opp i skyene

Gjør helomvending etter kritikken før Tour-starten.

Reims (TV 2): I kilometer etter kilometer og mil etter mil har kinesiske Ji Cheng (26) sittet i front av hovedfeltet. Ingen har fått mer tid i tv-ruten enn tidenes første kineser i Tour de France-feltet.

Det var ikke opplagt at Cheng skulle få lov til å sykle verdens største sykkelritt. Da han ble tatt ut var Marcel Kittel og John Degenkolb kritiske.

Har overrasket Kittel
Kittel likte ikke at han ikke hadde blitt konsultert i forkant. 

- Laget vet hvilke ryttere vi trenger i spurtene, men i profesjonelle lag er det av og til andre prioriteringer, sa Kittel.

Han siktet trolig til den kommersielle verdien av å ha Cheng med i Tour de France.

Seks etapper ut i Touren har pipen fått en annen lyd.

- Jeg er faktisk ganske overrasket. Spesielt i dag var han virkelig bra. Han gjør en god jobb og er bra støtte for laget. Jeg er stolt av det han presterer her, sier Kittel.  

Drev med løping
Også lagledelsen i Giant-Shimano er fornøyde. 

- Jeg håper dere ser at han gjør en kjempejobb. Han er på et bra nivå, og han har vært i fronten på alle seks etapper. Ji er en rytter som vet hva han vil. Det er fint å ha ham med på laget. Vi har jobbet med Cheng i åtte år. Globalisering er viktig for Giant-Shimano, sier sportsdirektør Rudi Kemna.

SOLID HJELPERYTTER: Ji Cheng har gjort sakene sine svært bra den første uken i Tour de France.
SOLID HJELPERYTTER: Ji Cheng har gjort sakene sine svært bra den første uken i Tour de France.

Cheng kom i kontakt med sykkelsporten da han var 15-16 år. Han var opprinnelig friidrettsutøver, men da løpetreneren hans forsvant til en større klubb måtte Cheng tenke nytt. Treneren hans foreslo at Cheng burde prøve seg i en annen sport. Valget falt på sykling.

Blir kalt brudd-dreperen
Litt over ti år seinere er han med i det ypperste sykkelselskapet.

- Det er en ære å være den første kineseren i dette rittet. Jeg ønsker å være en rollemodell i kinesisk sykkelsport, forklarer Cheng til Giant-Shimanos hjemmeside.

I dag etter dag sitter Cheng i front av feltet og tauer inn utbrytere. Det har gitt ham et morsomt kallenavn.

- For to år siden i Vueltaen ble jeg kalt "brudd-dreperen". Det er den samme rollen jeg har i Tour de France. Jeg kontrollerer farten i feltet. I andre halvdel av rittet er jobben min å ta igjen utbryterne, smiler han.

Privat er Cheng en rolig, men svært dedikert mann.

- Han er en virkelig smart fyr, og han har ikke minst en sterk karakter. Ji ønsker å vise at også ryttere fra Kina kan prestere på elitenivå, roser Kemna.