80-tallslegenden om sin største hit: – Det er bare tull!

Nik Kershaw har fått tilsendt tusenvis av tolkninger av megahiten «The Riddle».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nik Kershaw (56) lå på hitlistene i evigheter da han kom med landeplagene «The Riddle», «I Won't Let the Sun Go Down on Me» og «Wouldn't It Be Good» – alle utgitt i 1984.

Han har blitt kalt for generasjonens beste låtskriver av blant andre Elton John.

FORTSATT AKTIV: Nik Kershaw reiser fortsatt verden rundt, og hver gang må han spille de samme tre superhitsene - i tillegg til noen litt mindre kjente slagere. Her fra scenen i Dorset i fjor. Foto: Scanpix
FORTSATT AKTIV: Nik Kershaw reiser fortsatt verden rundt, og hver gang må han spille de samme tre superhitsene - i tillegg til noen litt mindre kjente slagere. Her fra scenen i Dorset i fjor. Foto: Scanpix

Nå avslører han at det lå svært lite tankearbeid bak hans aller største og mest gåtefulle hit, «The Riddle».

– Det andre albumet mitt ble laget veldig kjapt, det kom ut kun ni måneder etter det første. Selve «The Riddle» ble laget på kun ti minutter, forteller Kershaw, før han utdyper:

– Det tar vanligvis evigheter å lage sangtekster. Jeg laget derfor en tulletekst bare for å demonstrere låta for folk og ha noe å teste i studio. I løpet av innspillingen forsøkte jeg å endre sangteksten flere ganger, men ingen likte endringene. Alle var blitt så vant til tulleteksten, så jeg ble nødt til å beholde den, forteller den «Allsang på Grensen»-aktuelle artisten når TV 2 møter han i Halden.

– Ingen mening i det hele tatt

Den 334 ord lange låta inneholder fine vendinger som «I got time to kill / Sly looks in corridors / Without a plan of yours / A blackbird sings on bluebird hill». 

Vendinger som ser mistenkelig ut som svada – eventuelt abstrakte og dype tanker. Se hele teksten i sidespalten og bedøm selv.

– Det er bare tull. Den har ingen mening i det hele tatt. Det eneste jeg kan si, er at alt man lager kommer fra en selv, selv om det er tull. Så noe er det jo i den, forteller Kershaw.

Handler ikke om narkotika

På nettet florerer det tusenvis av teorier om hva den populære sangen betyr. Kershaw har også blitt forfulgt av ivrige fans som lurer på om deres teori stemmer.

– Jeg pleide å få tykke manuskripter tilsendt med tolkninger av sangen ord for ord. Noen av dem var faktisk ganske troverdige. Men hvis det er en mening, så vet jeg ikke hva den er, sier han.

– Mange teorier er at den handler om narkotika. Er det noe sannhet i det?

– Det kan ha hatt noe med det jeg tok på den tiden, men nei, teksten handler ikke om det, ler han. 

– Jeg var en snill gutt

– Jeg var en snill gutt, jeg deltok ikke så mye på det. Mange drakk seg fulle før de gikk på scenen, men det er vanskelig, for det er alt for mye å tenke på. Jeg har vært ganske fornuftig heldigvis, det er nok derfor jeg fortsatt er her, legger han til.

– Hva synes du om at fansen legger så mye i en sang som bare er tull?

– Det er veldig fascinerende og morsomt. Det er bra de finner mening i den, ler artisten.