Nok en gang har Norges landslagsspillere måtte se et mesterskap fra TV-stolen.

Mens VM-stjernene har herjet i Brasil, har norske fans nok en gang måtte finne andre nasjoner en egne helter å heie på.

Ikke siden EM i 2000 har Norges beste menn kjempet i et mesterskap i regi av FIFA eller UEFA.

– Ledelsen er problemet
Redaktør i det anerkjente fotballmagasinet Josimar, Frode da Costa-Lia, mener årsaken til Norges sviktende resultater er enkel.

– Nå har jeg vært med i en del debatter om norsk fotball, og norsk fotballs syndebukk blir alltid trenerne. Jeg mener det er å skyte helt feil blink. Norske trenere har selvsagt en del sjumilssteg å gå, men hvis du ser norsk fotball de siste 10-20 årene så ligger syndebukken et helt feil sted, fastslår han overfor TV 2 Sporten.

Og fortsetter:

– Tyskland gjorde en erkjennelse for 14-15 år siden som vi ikke gjorde. Da tenker jeg på organiseringen av den norske ligaen og hvem som styrer og kontrollerer norsk fotball og tar viktige strategiske avgjørelser. Jo, det er fiskere fra vestlandet og gravemaskinførere fra Bjørketangen som styrer norsk fotball, mener fotballskribenten.

– Hvem mener du bør styre norsk toppfotball?

– Igjen må vi se hva som har skjedd i Tyskland og hva de fant ut. De innførte noe som kalles «fifty pluss one-rule», som innebærer at klubbene eier 51 prosent av seg selv. Det er ikke som i Norge, hvor det er et såkalt dualstyre hvor i realiteten det er de som spytter inn penger i klubbene som ansetter trenere, forvalter spillermateriell og tar strategiske avgjørelser, forklarer han.

– Må hente inspirasjon fra andre nasjoner
Tidligere sportdirektør i Fredrikstad og franske Monaco, Tor-Kristian Karlsen, er klar på at norsk fotball må hente inspirasjon fra utlandet.

– Belgia og Sveits er nasjoner Norge kan hente inspirasjon fra med tanke på måten de organiserer fotball og utvikler spillerne på. Fordelen Belgia og Sveits har hatt er den dynamikken som gjelder der. Det hentes idéer og impulser utenfra hele tiden, sier han.

– Norsk fotball er for dårlig
Administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball (NTF) er enig i at endringer må til for å gjøre norsk fotball bedre.

– Jeg kom fra næringslivet i år og har ikke blikket bakover i tid, men mot en fremtidig strategi og de lange planene som skal til for å etablere 2-3 klubber i Europa og få opp flere gode spillere som igjen kan bidra til resultater rundt landslaget, sier Øverland, før han fortsetter:

– Derfor ønsker jeg ikke å delta i en debatt om det som har skjedd bakover i tid, siden vi ser fremover. Men jeg er enig med Frode i at ståa i norsk fotball er dårlig. Vi har opplevd en publikumsnedgang fra 10.000 for noen år siden til 7000 i snitt dette året. Det er nok penger i norsk fotball, men brukes de rett? Vi er opptatt av å få en felles strategi både mellom storklubbene og landslagsledelsen om hvordan vi i felleskap skal drive i Norge, sier han.

– Felleskap viktig
Det viktigste stikkordet er «felleskap».

– Det jeg opplever når jeg er ute i klubbene og snakker med nøkkelpersoner er at det er mye kunnskap. Og det er felleskap om at vi er for dårlige, og da nytter det ikke med et skippertak, men et langsiktig arbeid og forstå at jobben som må gjøres fra barna er små. Det må settes inn bedre trenere, bedre klubbutvikling et totalt løft for hele norsk fotball. Dette er en strategi som kan gi resultater om tre til seks år. Norge er ett lite land og vi må samle ressursene. Det er nok penger som sagt, men ressursene må brukes bedre og vi må få til en grunnleggende diskusjon som gir felles kraft til en samla strategi, fastslår Øverland.

Toppfotballdirektøren er enig med Tor-Kristian Karlsen i at Norge samtidig må hente impulser fra andre nasjoner.

– Men vi kan ikke bare kopiere en suksessformel fra utlandet. Vi må finne den norske måten å gjøre det på. Det er for tidlig å trekke noen slutninger nå, jeg skal koordinere dette arbeidet, og komme tilbake til en debatt til høsten, poengterer han.