Ny andreplass for Kristoff

– To andreplasser er litt stang ut, men jeg har ikke gitt opp, sier nordmannen etter å ha blitt knust av «Gorillaen».

Det ble nok en gang bare nesten for Alexander Kristoff i Tour de France torsdag.

De fleste holdt den tilsynelatende uslåelige Marcel Kittel som den store favoritten til å ta sin fjerde seier i årets ritt, men den unge tyskeren var ingen plass å se når det skulle gjøres opp på oppløpet.

Det var dog nordmannen, men igjen, som for to dager siden, måtte han se seg slått av en tysker. Denne gangen var det André Greipel som tok en knusende overlegen seier foran Katjusja-rytteren.

– Jeg prøvde alt jeg hadde, men Greipel kom fort og tok meg litt på sengen. Han var sterkest i spurten, sa Kristoff sekunder etter å ha kommet i mål.

– Det er litt stang ut
27-åringen fikk et nesten perfekt opptrekk av Alexander Porsev, men i de siste 200 meterne hadde verken Kristoff eller noen andre mulighet til å holde følge med tyskeren som er kjent som «Gorillaen».

Lotto-Belisol-rytteren har slitt så langt i rittet, men sikret seg altså sin første etappeseier for året og sin sjette totalt i karrièren. 

– Luca Paolini får meg i front, men så mangler Porsev litt. Han kommer sent, men godt. Igjen er jeg litt tidlig ute, men det var en fra Omega Pharma-QuickStep foran som hadde luke. Porsev gjør en god jobb, men jeg kan ikke åpne spurten igjen fra 400 meter. Derfor ventet jeg litt, og da kommer Greipel fort bakfra og tar det, analyserte han. 

– Kunne du ha gjort noe annerledes for at det skulle endt med førsteplass i dag?

– Det er vanskelig å si. Hadde jeg vært på hjulet til Greipel så hadde det kanskje vært mulig, men det er lett å si etterpå. 

– Er det litt skuffende med andreplass, eller klarer du å glede deg over at du igjen er oppe i toppen?

– Det er nærme, men jeg skulle gjerne ha vunnet. Det er derfor jeg er her, for å få en etappeseier. To andreplasser er litt stang ut, men jeg har ikke gitt opp. Det er jo gode resultater, ingen tvil om det, men jeg skulle ønske det var et hakk opp.

Samuel Dumoulin tok en noe overraskende tredjeplass på etappen, mens Mark Renshaw og Peter Sagan fulgte på plassene bak.

I sammendraget var det ingen store forandringer, noe som gjør at Vincenzo Nibali blir å se i gult også på fredag.

Slik gikk det til
Etter veltefesten på onsdag var det en betydelig mer overkommelig etappe på programmet for rytterne torsdag. 194 hovedsaklig flate kilometer skulle tilbakelegges mellom Arras og Reims, og en massespurt var det de fleste ventet seg.

Ikke all var dog lystne på et oppgjør mellom feltets raskeste herremenn, så det var selvsagt en gjeng med håpefulle eventyrere som stakk fra feltet tidlig for å utgjøre dagens brudd. 

Fire menn kom seg av gårde like etter at den offisielle starten ble gitt: bruddspesialist Luis Ángel Maté fra Cofidis, den franske yndlingen Jérôme Pineau (IAM), Belkin-veteran Tom Leezer og, selvsagt, en rytter fra Bretagne-Séché Environnement, Tour-debutant Arnaud Gérard.

Ingen av de fire utgjorde noen som helst slags trussel i sammendraget og fikk derfor fort en brukbar luke tilbake til hovedfeltet.

Sky og Tinkoff mistet hver sin mann
le peloton tok Giant-Shimano kontroll og satte tempoet for Kittel. 

Men om det nederlandske laget hadde kontroll helt fremst, var det fullstendig mangel på kontroll lenger bak i feltet. 

Med litt i underkant av åtte mil igjen gikk det nemlig to store velt på mindre enn to minutter.

De våte veiene sørget for at mer enn et titalls ryttere gikk i bakken. Blant de var en av forhåndsfavorittene, Arnaud Démare, samt Cofidis-kaptein Daniel Navarro, Ag2r-kaptein Jean-Christophe Péreaud, NetApps sammenlagthåp, Leopold König, Garmin-duo Johan Vansummeren og Jack Bauer, samt den spanske mesteren av året, Ion Izagirre.

De det gikk verst utover var dog Sky-rytter Xabier Zandio og Katjusjas solide klatrer Egor Silin. Begge måtte bryte rittet der og da, førstnevnte med et brukket krageben.

Ikke mange minuttene etter gikk det enda en velt, og nok en gang måtte en av veltets ofre kaste inn håndkleet. 

Denne gangen var det Tinkoff-Saxos Jesús Hernández, en av Alberto Contadors beste venner og mest lojale hjelperyttere.

Med det er Sky nede i syv mann og Tinkoff-Saxo åtte etter de første seks dagene.

Innlagt spurt og klatrepoeng
Like før den siste velten gjorde rytterne opp om poengene på dagens innlagte spurt. 

Leezer, som satt i bruddet, tok 20 poeng, mens Mark Renshaw (Omega Pharma-QuickStep) vant spurten i hovedfeltet foran Sagan og Greipel og stakk av med 11. 

12 kilometer tidligere hadde Maté, mannen med fletten, tatt det ene klatrepoenget som ble delt ut på fjerdekategoristigningen Côte de Coucy-le-Château-Auffrique.

I den tidvis sterke sidevinden prøvde Omega Pharma-laget å splitte hovedfeltet med 60 kilometer igjen, men det eneste de lyktes med var å nesten kjøre inn bruddet altfor tidlig.

Maté var først over toppen også på dagens andre og siste fjerdekategoristigning, men ikke lenge etter var eventyret over. 

Med 12 kilometer igjen var alle fire kjørt inn, og alt lå klart for et nytt oppgjør mellom de raskeste syklistene i bransjen. 

Spurten
Omega Pharma satte tempoet i de siste milene for å bringe Renshaw i perfekt posisjon, og tempoet i front var så høyt av feltet delte seg i to på den siste milen.

De fleste av spurterne og sammenlagtfavorittene kom med i den fremste gruppen, men Démare, Joaquin Rodríguez, Mikel Nieve og Pierre Rolland, for å nevne noen, endte opp i bakleksa.

Det gjorde til slutt også Kittel. Giant-Shimano-spurteren hang ikke med da det dro seg til, og endte til slutt opp på 84. plass.

I stedet ble det landsmann Greipel som stakk av med buketten etter å ha tatt en overlegen seier foran Kristoff og Dumoulin.