Sky ga Porte ekstra hjelpere før Froome brøt

Slik forberedte Sky seg på Froome-exiten.

Chris Froome måtte som kjent bryte årets Tour de France på onsdagens femte etappe.

To harde fall ble for mye for den regjerende Tour-mesteren som hadde gått i bakken også dagen i forveien. 

Kapteinsansvaret i Sky beveger seg derfor over til Richie Porte. Uten Froome på laget, er det en høy sammenlagtplassering på 29-åringen fra Tasmania det skal jobbes for. 

Men allerede før Froome var ute av rittet, hadde det blitt besluttet at Porte skulle satses på.

– Thomas og Eisel skulle kjøre for meg
Det sier Porte selv til lagets hjemmeside.

– I og med at han veltet på tirsdag, kom det alltid til å bli vanskelig for Froome å holde følge. Derfor ble det besluttet på lagbussen før etappen av Geraint Thomas og Bernhard Eisel skulle kjøre for meg, sa Porte etter den femte etappen.

Også lagets sportsdirektør, Kurt-Asle Arvesen, antydet til TV 2 før etappen at et kapteinsbytte hadde blitt diskutert.

– Vi håper jo ikke at Froome skal bryte, men vi tenker jo litt på Richie Porte også. 

– Når dere snakker om Richie Porte, snakker dere da om å kanskje gjøre han om til kaptein?

– Ja, han er jo en rytter som vi ville ha spart uansett, så vi har en god backup, sa Arvesen.

– Begynte å nyte det på slutten
Porte kom seg helskinnet igjennom den episke etappen på brosteinen og kom i mål før flere av hans ventede rivaler om en plass på podiet i Paris.

Med en 20. plass på etappen ligger han på åttendeplass sammenlagt før den sjette etappen, mindre enn to minutter bak Vincenzo Nibali.

– Jeg er glad for å ha etappen overstått. Det var fullstendig kaos allerede før brosteinen. Jeg gikk i bakken selv etter den andre brosteinssektoren, men heldigvis slapp jeg unna med skrubbsår. Sammen meg Thomas klarte jeg å minimere tapet til Nibali, og, selv om det var stressende, begynte jeg faktisk å nyte det på slutten. Det var noe helt annet enn det jeg vanligvis er med på, sier Porte.

– Riktig å ikke ta ut Wiggins
Det store diskusjonstemaet før Skys Tour de France-tropp ble tatt ut, var om Bradley Wiggins, 2012-mesteren, burde blitt inkludert på laget.

Lagsjef David Brailsford besluttet til slutt å la den eksentriske briten sitte hjemme.

Med Froome ute av rittet kunne Wiggins vært mer enn god å ha for Sky akkurat nå, men Brailsford er likevel klar på at han gjorde det rette valget. 

– Det var ikke en feil å la ham bli hjemme. Vi plukket ut laget basert på det vi visste på det tidspunktet. Froome var den beste rytteren på laget, og hadde størst sjanse til å vinne rittet. Froome var i fantastisk form - enda bedre enn i fjor. Jeg vet at Wiggins ble nummer ni i Paris-Roubaix, men dette er Tour de France, sier han til The Times

Enkelte har påstått at Froomes mange velt var et resultat av manglende selvtillit, men det avviser Brailsford blankt.

– Slik er sport. Det er helt typisk at ryttere har perioder med utfordringer og perioder med hell. Uhell er en del av sporten.