Idrettspsykolog mener Neymar-hyllesten bidro til Brasils kollaps 

– Lag med lave ferdigheter og ekstremt høye forventninger er sårbare, sier professor Geir Jordet, som mener Brasil led av overtenning.

Brasil-Tyskland 1-7

Ingen vertsnasjon har noen gang gått på et så stort tap i et fotball-VM som det verden ble vitne til i går. 

At det var selveste Brasil i en semifinale gjør 1-7-tapet enda mer oppsiktsvekkende - til tross for at det var Tyskland på den andre siden.

Mange har spurt seg hvordan det i det hele tatt var mulig.

– For meg er det den mest utrolige kampen verden har sett. Jeg har ikke sett noe lignende, sa Jon Michelet til TV 2 etter kampen.

– Fascinerende skue

Også eksperter på idrettspsykologi blir overrasket over resultater i denne størrelsesordenen så sent i en VM-turnering mellom to av fotballens supermakter.

PROFESSOR: Geir Jordet er professor ved NIH. FOTO: NIH
PROFESSOR: Geir Jordet er professor ved NIH. FOTO: NIH

– For det første blir jeg sjokkert som alle andre. Det er et fantastisk og fascinerende skue, sier professor ved Norges Idrettshøyskole, Geir Jordet, til TV 2.

Jordet har spesialisert seg på fotballpsykologi og særlig der spillere kommer under press. Han har blant annet skrevet bøker om presset forbundet med straffesparkkonkurranser.

Til tross for at han ble overrasket over resultatet, som mange holder frem som tidenes VM-sjokk, har han gjort seg noen tanker om hvorfor det gikk som det gikk.

– Lave ferdigheter og høye forventninger

Det å miste Neymar og Thiago Silva til semifinalen hadde mye å si, både når det kom til ferdigheter - og på det mentale plan. Ikke minst fordi de hadde 200 millioner brasilianere i ryggen, eller kanskje snarere på skuldrene.

– Selv med disse to på banen har ikke Brasil imponert. Det er egentlig et middelmådig brasiliansk lag. Når et lag med lave ferdigheter samtidig har ekstremt høye forventninger så er man sårbar, forklarer Jordet.

– Samtidig er det lett å si i etterkant at brasilianerne hadde en voldsom overtenning. Vi har sett det tidligere i VM og vi så det her. Det er et brasiliansk lag som er ekstremt oppgiret, og som er voldsomt emosjonelle under nasjonalsangen og tidlig i kampen. Når man begynner å føle at dette går ikke, så blir presset og stresset enda høyere.

– Ble hjemmebanefordelen en ulempe?

– Ja. Det er et begrep som heter «homechoke» som det er gjort en del forskning på.  Hjemmebanefordelen i fotball er robust og sterk, men så vet vi fra forskning gjort på baseball og basketball i USA at under visse betingelser kan dette snu. Dette gjelder kun i absolutt avgjørende kamper, og kun for de lagene som har størst forventninger knyttet til seg. Som New York Yankees i baseball. 

Skulle spille for Neymar

Det kan selvsagt overføres til Brasil i fotball-VMs semifinale på hjemmebane.

Brasils ledestjerne Neymar jr. måtte stå over kampen etter bruddet han pådro seg i ryggen da han hadde et ublidt sammenstøt med Carlos Zuñigas kne.

Det har opprørt en hel nasjon, og mantraet ble at man skulle spille for Neymar.

Markeringen av Barcelona-stjernens fravær var storslått. Spillerne ankom stadion i capser med lagkameratenes navn og holdt opp en Neymar-drakt under nasjonalsangen. I tillegg var det delt ut 60.000 masker med Neymars ansikt.

– Hva var dette med å spille for Neymar? Skulle tro han var død, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad om markeringen.

Det bidro neppe til å styre brasilianernes tanker inn mot det som gjaldt - å spille godt mot Tyskland.

– Det er ikke et prestasjonsfokus. Det handler om noe annet enn det de skal gjøre. Det virker på meg som de blåste seg opp i en enorm følelsesladd boble. Man skal psyke seg opp, det er riktig det, men det kan gå for langt, slår Jordet fast.

Mistet hodet

Professoren bruker Marcelos stygge markeringssvikt på Tysklands 2-0-mål, Miroslav Kloses rekordscoring, som et eksempel på denne overtenningen. De mister hodet.

– Brasil har ikke noe annet svar enn å pøse på med mer energi. Marcelo spiller forsvar alene, og bare jager ball. Uten sjefen Silva til å styre forsvaret var det ingen som tok tak i det, sier Jordet.

Og resultatet taler for seg selv. Brasils største tap siden 1920, og det største tapet i en VM-semifinale noen gang.

En kamp det vil snakkes om så lenge det snakkes om fotball.