VERDENS BESTE: Mats Hummels etter å ha scoret mot Frankrike i kvartfinalen. FOTO: AFP PHOTO / FRANCK FIFE
VERDENS BESTE: Mats Hummels etter å ha scoret mot Frankrike i kvartfinalen. FOTO: AFP PHOTO / FRANCK FIFE

Haugens VM-blogg: – Hummels har ingen svakheter

Kim Robin Haugen mener Mats Hummels er den komplette forsvarsspiller.

Brasil - Tyskland i VMs semifinale, får du noe særlig større fotballkamp? Nei, ville jeg umiddelbart si, men skal jeg pirke litt så ville selvsagt en finale mellom de to fotballstormaktene vært ennå større.

Alle spillere som går ut på banen i Belo Horizonte er toppklasse, uansett hva man måtte mene om den enkelte spiller.

Man spiller ikke for Brasil eller Tyskland hvis man er midt på treet i internasjonal fotball. Så er det selvfølgelig variasjoner innad i laget - alle kan ikke være like gode.

Jeg hadde egentlig et nytt koldtbord i spillere å velge mellom da jeg skulle plukke ut dagens profil. Det stod mellom 22 navn, men jeg landet på den komplette forsvarsspiller - bautaen Mats Hummels.

De fleste forbinder Hummels med Borussia Dortmund, naturlig nok. Men han startet faktisk karrièren i ungdomsakademiet til Bayern München som 7-åring.

Til tross for at man i klubben så på Hummels som et stort forsvarstalent, skulle det vise seg som meget vanskelig for Hummels å etablere på førstelaget som senior. Faktisk fikk Hummels bare en fattig seriekamp for Bayern München i Bundesliga, mot Mainz i siste serierunde 2007.

For en spiller med store ambisjoner og åpenbare kvaliteter var det nokså naturlig at Hummels i 2008 ble utlånt til Borussia Dortmund, en overgang som skulle bli starten på et eventyr både på klubb og landslag. I en alder av 20 år leverte Hummels sterke prestasjoner i midtforsvaret, ofte med kompaniskap av den svært gode, men undervurderte, Neven Subotic.

I takt med gode prestasjoner på klubblaget, var det ingen overraskelse at Hummels etter hvert fikk muligheten på aldersbestemte landslag. U21-EM i 2009 ble en stor opplevelse for Hummels og Tyskland, etter å ha beseiret England 4-0 i finalen. I dette mesterskapet spilte Hummels sammen med flere av dagens tyske lagkamerater, som for eksempel Neuer, Boateng, Höwedes, Özil og Khedira.

For mange spillere har spranget fra U21 til A-landslaget vist seg som vanskelig, i den forstand at de aldri har tatt det berømte steget og kvalifisert seg for spille med «de store gutta».

For Hummels varte det dog ikke lenge før han fikk sjansen, nærmere bestemt i en vennskapskamp mot Malta i 2010. Det ble ikke tur til VM i Sør-Afrika senere dette året, da spillere som Badstuber, Mertesacker, Boateng og Friedrich ble foretrukket. Men fra EM 2012 har Hummels vært fast mann i den tyske troppen, noe jeg tror han vil bli i svært mange mesterskap fremover.

For meg personlig er Mats Hummels og Thiago Silva verdens to beste midtstoppere, ferdig snakket. Der hvor andre klassestoppere har enkelte svakheter, finner jeg ingen hos Hummels og Silva.

Kvartfinalen mellom Tyskland og Frankrike var for meg en stilstudie i enormt forsvarsspill, personifisert gjennom Mats Hummels.

I kamp mot et svært godt landslag og en Benzema som plutselig slår til, ble den franske spissen tatt ut av kampen og redusert til en litt flåsete sagt - juniorspiller. Den ene ordentlige sjansen Benzema fikk, som ikke ledet ut av glipp fra Hummels, reddet Neuer mesterlig.

Men hvilke kvaliteter mener jeg Hummels har som gjør han til verdens beste midstopper sammen med Thiago Silva?

For det første er Hummels en smart fotballspiller som leser spillet mesterlig. Mange liker stoppere som kaster seg ned, takler og noen ganger vinner ballen. Men ofte må spillere gjøre dette fordi de er på etterskudd og ikke har noen annen løsning. Det er ei heller gitt at taklingene gir tellende resultat.

For Hummels sin del er det faktisk ganske sjelden han går ned og takler. Dette er et resultat av at han leser spillet som en åpen bok, kan bryte foran og være med i det oppbyggende spillet. Spillere som Beckenbauer, Baresi, Blanc osv er andre gode eksempler på spillere som hadde de samme egenskapene.

For det andre er Hummels svært sterk i det rene mann-mot-mann-spillet. Tyskland spiller ikke lenger markeringsforsvar, men i løpet av en kamp blir det mange rene mann-mot-mann-dueller, selv om man spiller soneforsvar. I denne sammenhengen er Hummels helt enorm. Han henger på som en klegg og blir svært sjeldent dratt av.

Ser man på statistikken til Hummels i møte med de beste spissene i verden, er det ganske utrolig hvor mange gode spisse som aldri har scoret i møte med Hummels og Dortmund.

For det tredje, som jeg har vært litt inne på tidligere, er Hummels svært god i oppbygningen av spillet bakfra. Hummels er sjeldent ute av posisjon og samtidig holder han seg på beina, selv i skikkelige dueller.

Det gjør at Hummels med sine gode ballferdigheter gjerne tar med seg ballen og avanserer forbi et pressledd, eller slå gode pasninger fremover på banen. Hummels setter seg sjelden i vanskeligheter, noe som blir illustrert svært godt i forhold til hvor mange kort han får.

Hummels ser sjeldent høstfargene og er i en helt annen liga enn for eksempel Ramos, Chiellini, Vidic og Kompany, som i langt større grad påkaller dommerens vrede.

For det fjerde er Hummels med sine 1.92 meget god i luftspillet, både i egen og motstanders boks. Hummels kombinerer høyde med spenst og timing, noe som gjør han til en spiller det er vanskelig å forsvare seg mot på dødballer. I kampen mot Frankrike fikk vi et godt eksempel på dette når han scoret seiersmålet, selv markert av en så god spiller som Varane.

Det blir en liten avsporing fra undertegnede, men når Hummels i VG får karakter 8 på børsen, ja da blir det helt feil, selv om jeg ikke besitter noe fasit. Når man i en VM-kvartfinale mot et av verdens beste landslag, spiller helt utrolig godt defensivt og samtidig scorer seiersmålet, da skal han selvfølgelig ha 9 på børsen. Det er ikke farlig å gi 10 heller...

Nå ble det veldig mye skryt av Hummels. Det betyr ikke at han ikke kan ha en svart dag på jobben i kveld, eller at han blir dratt av i duell med en motspiller. Men er det noen som kan stå opp og levere varene på det øverste nivået, så er det Mats Hummels.

Jeg har sagt det før, men må gjenta meg selv. Tyskland har hatt veldig mange gode midtstoppere, men med spillet og kvalitetene Hummels viser, står han klar til å ta over arven etter en av de største på den plassen - Jürgen Kohler.

Enig? Uenig? Si din mening, jeg svarer!

@TV2kimrhaugen