HJEM MED HEVET HODE: Frankrikes Karim Benzema er ifølge FIFAs statistikk mesterskapets beste spiller. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE
HJEM MED HEVET HODE: Frankrikes Karim Benzema er ifølge FIFAs statistikk mesterskapets beste spiller. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE

FIFA: – Benzema har vært VMs beste spiller

TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt kritiserer kåringen.

Karim Benzema åpnet VM forrykende og scoret tre mål på de to første kampene. Deretter fulgte en måltørke på tre kamper, før han og Frankrike plutselig var utslått av VM.

Det hindrer ikke FIFA i å mene at han er turneringens beste spiller så langt.

Franskmannen topper nemlig FIFAs Castrol-indeks med en rating på hele 9,79 av 10 poeng.

Skuddvillig
Ifølge WhoScored er Benzema mannen som i gjennomsnitt har skutt nest flest ganger i VM. Hele 31 ganger i løpet av hans fem kamper har Real Madrid-spissen forsøkt å finne nettmaskene, noe som tilsvarer et snitt på 6,2 skudd per kamp. Ikke overraskende er det Ronaldo som leder skuddstatistikken med 7,3 skudd per kamp.

– Ville ikke valgt Benzema
TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt har latt seg imponere av Benzema, men avfeier at han fortjener en pallplassering i en slik kåring.

– Benzema har vært bra, det er ingen tvil om det. Han har hatt en liten kamp med Giroud om hvem som skulle spille spiss. Til tider har han kanskje følt at hans plass i Real Madrid har vært truet, så dette betyr kanskje noe for ham personlig, men jeg ville ikke hatt Benzema på toppen.

– Hvem topper din liste?

– Jeg synes James Rodríguez og Arjen Robben har vært de beste. Det er også vanskelig å komme utenom David Luiz, sier Thorstvedt.

Ingen Messi
Til tross for at James Rodríguez har scoret seks mål i VM, to mer enn noen annen, må han ta til takke med andreplass på FIFAs liste over beste spillere. 22-åringen scoret i samtlige av Colombias kamper. På de tre neste plassene følger tre midtstoppere, nemlig Raphaël Varane, Thiago Silva og Mats Hummels. Varane var mannen som tapte den avgjørende hodeduellen mot nettopp Hummels da Tyskland slo ut Frankrike i kvartfinalen.

Messi har i gjennomsnitt hatt 5,8 vellykkede driblinger per kamp, og til sammen en målgivende og fire mål, men argentineren må ta til takke med en 13. plass.

– Messi ville definitivt vært på min topp ti-liste. Argentina ville ikke vært i semifinalen uten ham, slår Thorstvedt fast.

Ikke Blatters valg
Statistikken er riktignok ikke kåret av verken FIFA- president Sepp Blatter eller hans nærmeste, slik at Benzema ikke nødvendigvis ender opp som turneringens beste spiller. Likevel er få ting overlatt til tilfeldighetene i Castrol-indeksen.

FIFA bruker nemlig teknologi til å kartlegge hver enkelt spillers bevegelsesmønster. Statistikk som antall avslutninger på mål, vellykkede pasninger, taklinger og skapte sjanser samles i Castrol-indeksen. Her får spillerne en poengsum for hver involvering avhengig av hvor på banen det skjer, og ender til slutt opp med en karakter fra en til ti.

Indeksen har møtt mye kritikk, og det kontroversielle påfunnet får heller ikke unnslippe av Thorstvedt.

– Den kan ikke påberope seg å være vitenskapelig. Det er en halvrar greie, men den kan fungere fint som diskusjonsgrunnlag, sier han.

Er du enig med FIFAs Castrol-indeks? Hvilke andre spillere har fortjent en plass på topp ti? Si din mening i diskusjonsfeltet under!