Kittel lekte seg til seier i London

Alexander Kristoff måtte nøye seg med femteplass.

To spurter, to seire.

I Mark Cavendish' fravær viste Marcel Kittel seg igjen som den sterkeste på Tourens tredje etappe. 

Foran Buckingham Palace i London hadde han få problemer med å ta sin andre seier på tre dager - og sin sjette totalt i karrieren.

Kristoff: – Skulle gjerne vært litt høyere
Den som kom nærmest tyskeren var Peter Sagan, mens Mark Renshaw, Cavendish' arvtager hos Omega Pharma-QuickStep, tok tredjeplassen.

Alexander Kristoff forsøkte å hamle opp med de kvikkeste spurterne i bransjen, men klarte ikke å posisjonere seg ideelt den siste kilometeren og måtte til slutt si seg fornøyd med femteplass.

I realiteten var nordmannen, som alle de andre spurterne, sjanseløs mot den unge tyskeren.

– Jeg følte det gikk ganske greit, men jeg hadde ikke helt bena til å vinne. Laget gjorde en bra jobb, men jeg ble alene litt tidlig. Det ble litt vanskelig. På oppløpet kom jeg litt for langt bak, og det var ganske sleipt i svingene, så jeg følte jeg kom til å glippe hele veien... Jeg ble vel nummer fem, og det er jo greit, men jeg skulle gjerne ha vært litt høyere, sa Katjusja-rytteren til TV 2 etter målgang i den engelske hovedstaden.

– Ja, men Kittel virker nesten uslåelig nå.

– Ja, han er ganske overlegen. Det blir ganske vanskelig å slå han på disse flate etappene.

Med 20 kilometer igjen ble det meldt av nordmannen punkterte, og årets Milano-San Remo-vinner innrømmet at det ikke akkurat gjorde sjansene hans til å vinne noe større.

I tillegg var han like ved å gå i bakken innenfor den siste kilometeren da en rytter kjørte i bakhjulet hans.

– Det sugde krefter ut av hele laget, dessverre. Det gikk ganske fort etterpå og det begynte å regne. Det gikk en velt og det var en som krasjet i hjulet mitt og ødela to av eikene mine. Da ble hjulet helt skeivt. Jeg «safet» nok litt for mye på slutten til å vinne, dessverre, men jeg ville ikke velte. Jeg kom meg heldigvis greit igjennom, sa han.

Se hele intervjuet med nordmannen i videovinduet over!

– En av mine raskeste spurter
Det store spenningsmomentet de siste 20 kilometerne var om rytterne skulle klare å holde seg på sykkelen. 

Regn i sentrum av London gjorde at veiene var glatte, men utrolig nok ble det ingen store velter i de siste kilometerne.

– Den største kampen var faktisk over før de siste 500 meterne. Før det var det veldig vanskelig å holde seg helt fremst. Vi måtte holde oss samlet som et lag, men det var veldig hektisk. Alle ville være fremst i og med at det begynte å regne, og det var vått og alle begynte å bli redde. Jeg må si at guttene nok en gang gjorde en stor jobb. Vi klarte å holde oss i teten selv om det var vanskelig, sa Kittel i seiersintervjuet.

Kittel tok fire seire i fjorårets Tour de France og står altså allerede med to hittil i år. Ifølge ham selv var dagens spurt noe av det råeste han har gjort.

– Jeg mistet litt posisjonen min mot slutten, men Tom Veelers bragte meg frem igjen til Koen de Korts hjul. Det var helt utrolig å komme til mållinjen. Det var helt fantastisk. Jeg ga alt jeg hadde, og jeg tror det er en av de raskeste spurtene jeg noen gang har gjort, sa han.

Se hele intervjuet med Giant-Shimano-stjernen til høyre.

Vincenzo Nibali og de andre sammenlagtfavorittene kom seg trygt gjennom den 155 kilometer lange etappen fra Cambridge til London, og italieneren får dermed sykle i gult også i morgen.

Tour-debutanter i tidlig brudd
Den siste dagen på britisk jord stod for tur, og starten på etappen kunne tyde på at rytterne hadde hastverk med å komme i gang.

Det tok nemlig ikke stort mer enn 120 sekunder før det som skulle vise seg å være dagens brudd kom seg av gårde. Ikke uventet var det to ryttere fra lag som ikke hører til WorldTouren, sykkelsportens høyeste nivå, som kom seg av gårde. 

Jean-Marc Bideau fra Bretagne Séché-Environnement og Jan Barta fra NetApp-Endura var de angrepslystne herrene, og feltet var overhodet ikke interessert i å ta de igjen med det første. Etter bare et par kilometer hadde de bygget seg opp en solid ledelse, og de to Tour-debutantene fikk fort en luke på fire-fem minutter til hovedfeltet.

Kastet sykkelen i buskene
De påfølgende kilometerne ble deretter.

Duoen i front jobbet hardt for å bygge seg opp en så stor luke som mulig, mens feltet tok det pent og pyntelig og koste seg med en rolig start på dagen.

På den første timen la Barta og Bideau 42 kilometer bak seg, og det tok godt over 50 kilometer før det skjedde noe nevneverdig i hovedfeltet.

Jan Bakelants, som vant den andre etappen i fjorårets ritt, gikk i bakken og dro med seg Florian Vachon fra Bretagne i asfalten. Ingen var i nærheten av å få varige mén, men sykkelen til belgieren fikk hard medfart da Trek-rytteren bestemte seg for å kaste den til skogs. 

Etter noen få kilometer var både Bakelants og Vachon, tilsynelatende uskadede, tilbake i feltet, og gruppen var igjen fulltallig.

«Fulltallig» er kanskje ikke helt presist. Sacha Modolo stilte ikke til start mandag etter at han måtte bryte mot slutten av søndagens etappe. Den raske italieneren har slitt med feber de siste dagene.

Sjokolade for to
Bideau og Barta hadde på det meste nesten fem minutter ned til hovedfeltet, men mer var ikke spurtlagene villige til å gi duoen.

Med 100 kilometer igjen begynte de sakte, men sikkert å ta innpå franskmannen og tsjekkeren i tet. Med åtte mil igjen hadde de ikke mer enn drøye to og et halvt minutt å gå på ned til et felt som ble ledet av Vincenzo Nibalis Astana-armé.

Tempoet var imidlertid ikke skyhøyt av den grunn.

To av de største favorittene til å ta etappeseieren, Kittel og Démare, fant tid til å dele en sjokoladebit underveis og så ut til å kose seg med det.

Schleck og Gerrans i bakken
Med knappe fem mil igjen skulle det endelig skje noe av interesse.

Dagens eneste innlagte spurt stod for tur, og med bare to mann i tet var det mange poeng å kjempe om for Sagan, Greipel og de andre spurterne. 

Bideau og Barta tok henholdsvis 20 og 17 poeng, mens Bryan Coquard var først i hovedfeltet og fikk rasket med seg 15 poeng. Like bak fulgte Sagan, men både Kittel og Greipel valgte å spare kreftene til oppløpet. Det gjorde også Kristoff, som ikke ville kaste bort krefter før han strengt tatt måtte. 

Like etter spurten var det tid for en ny liten velt i hovedfeltet.

Denne gangen var det, ikke overraskende vil mange si, Andy Schleck som gikk i asfalten, og den velteglade klatreren fikk selskap av Simon Gerrans og Ted King. Alle kom seg dog raskt tilbake på sykkelen og skal ikke ha pådratt seg noen skader.

Spurten
Duoen i tet var aldri i nærheten av lure hovedfeltet, men de holdt likevel godt unna mot slutten. Med 15 kilometer igjen hadde de rett i overkant av minuttet å gå på, men med nøyaktig seks kilometer igjen var eventyret over for denne gang.

Spurtlagene tok kommandoen, og med fire kilometer igjen kom Giant-Shimano til fronten. Der holdt de seg hele veien, og med litt i overkant av 200 meter igjen startet Kittel spurten fra front.

Ingen var i nærheten, og tyskeren kunne juble for sin andre Tour-seier allerede i årets ritt.