TALE: Den første offentlige talen til Abu Bakr al-Baghdadi ble publisert på nettet i dag. Foto: Al-Furoqaan Media
TALE: Den første offentlige talen til Abu Bakr al-Baghdadi ble publisert på nettet i dag. Foto: Al-Furoqaan Media

IS-leder beordrer muslimer til å adlyde ham

Den første videoen av Abu Bakr al-Bagdadi er blitt offentliggjort. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Abu Bakr al-Bagdadi har blitt kalt den nye Osama bin Laden, og han har fem forskjellige aliaser. Han har ledet ISIS, som nå har byttet navn til Den Islamske stat (IS) siden 2010.

FBI og irakiske myndigheter har fram til nå bare hatt to gamle bilder av ham. Bare terrortoppens indre krets visste frem til i dag hvordan han ser ut.

Lørdag ble en video med al-Bagdadi publisert på internett. 

I videoen, som skal ha blitt filmet under en seremoni i Al-Nouri-moskeen i Mosul i nordlige Irak, ber han muslimer om å adlyde ham, ifølge BBC

Videoen skal være filmet fredag. 

Opprettet islamsk stat

«Den usynlige jihadisten», som han ofte er blitt kalt, leder ifølge Le Monde en terrororganisasjon verden ikke har sett maken til siden bin Ladens gruppe i Afghanistan før 11. september 2001.

Å flytte til «islams hus» er en plikt, erklærte al-Bagdadi ifølge nyhetsbyrået Reuters under sin ramadanhilsen tirsdag.

Bagdadis tale tirsdag er den første offentlige uttalelsen fra bevegelsens leder siden Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIS) endret navn til Den islamske staten (IS) idet de kunngjorde opprettelsen av et kalifat søndag.

Erobret store områder

Bagdadi maner samtidig krigere verden over til å hevne «forbrytelser begått mot muslimer».

– Det finnes ikke noen bedre innsats i denne velsignede måned enn hellig krig på Guds vei – omfavn derfor denne endringen og kjemp for Guds religion gjennom jihad, sier Bagdadi på lydopptaket som ble publisert på internett tirsdag kveld.

IS har erobret store områder i Syria og nå sist i Irak. Det er i disse områdene den ekstremistiske islamistgruppen nå hevder å ha opprettet et islamsk kalifat.

Samtidig har de utnevnt Bagdadi til leder for «alle muslimer».

Videoen som ble publisert lørdag kommer samtidig som det verserer en rekke rykter om at Bagdadi skal ha blitt skadd eller drept i et angrep.

Ødelegger moskeer

I helgen er det kommet en rekke meldinger om at jihadistene i IS ødelegger muslimske helligdommer utenfor byen Mosul i det nordlige Irak.

Minst fire helligdommer til ære for sunnimuslimske eller sufi-helgener er blitt ødelagt, i tillegg til seks sjiamuslimske moskeer i provinsen Nineveh, ifølge øyenvitner og bilder publisert på sosiale medier. Det melder nyhetsbyrået AFP.