TVUNGET TIL RETRETT: I dette bildet fra 12. april vokter prorussiske opprørere politistasjonen i Slavjansk. Nå har ukrainske regjeringsstyrker tatt kontroll over byen. AP Photo/Efrem Lukatsky
TVUNGET TIL RETRETT: I dette bildet fra 12. april vokter prorussiske opprørere politistasjonen i Slavjansk. Nå har ukrainske regjeringsstyrker tatt kontroll over byen. AP Photo/Efrem Lukatsky

Prorussiske opprørere tvunget tilbake

Ukrainske styrker har tatt kontroll over byen Slavjansk i Øst-Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Byen har vært åsted for kamper mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske opprørere. Både lederen for opprørerne og Ukrainas president bekrefter lørdag at opprørerne har forlatt Slavjansk.

President Petro Porosjenko sier i en uttalelse at regjeringsstyrker inntok byen etter kamper natt til lørdag. Porosjenko har beordret styrkene til å heise Ukrainas flagg i byen, som har vært under opprørernes kontroll siden tidlig i april da de inntok byens rådhus og politistasjon.

Opprørerne i bevegelse

Andrej Purgin fra separatistgruppen Folkerepublikken Donetsk sier til nyhetsbyrået AP at opprørerne evakuerer, men sier at regjeringsstyrkene har lagt byen i ruiner.

En opprørsleder som kaller seg Pinochet sier til AP at opprørerne har flyttet seg til byen Kramotorsk, 20 kilometer sør for Slavjansk.

Den selvutnevnte separatistordføreren Volodymyr Pavlenko sier til AFP at prorussiske opprørere har forlatt deres viktigste skanse i Slavjansk, men ukrainske tropper har fortsatt ikke kommet til byen.

Måneder med uro

Krisen i Ukraina startet i november i fjor da president Viktor Janukovitsj nektet å undertegne en samarbeidsavtale med EU. Dette førte til store protester, og Janukovitsj ble kastet som president.

I urolighetene som fulgte sendte Russland militære styrker til Øst-Ukraina. I april erklærte prorussiske separatister uavhengighet for regionene Donetsk og Luhansk.

(NTB-AFP/TV 2)