SPURTOPPTREKKER: Alexander Kristoffs lagkamerat Aleksandr Porsev skal sørge for å gi nordmannen best mulig utgangspunkt i spurtene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SPURTOPPTREKKER: Alexander Kristoffs lagkamerat Aleksandr Porsev skal sørge for å gi nordmannen best mulig utgangspunkt i spurtene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Supersykkel skal hjelpe Kristoff til gul trøye i Tour de France

Alexander Kristoff sparer krefter med sin nye sykkel.

Leeds (TV 2): Katjusjas sportsdirektør José Azevedo kom torsdag med en gladmelding til norske sykkelfans. Alexander Kristoff får fire gode hjelpere i jakten på etappeseier og gul trøye i Tour de France. Aleksandr Porsev og Luca Paolini blir Kristoffs nærmeste allierte i spurtene. Gatis Smukulis og Vladimir Isaytsjev skal sørge for at nordmannen bruker minst mulig krefter frem til spurten.

Sett opp ditt Tourmanager-lag her

Det er Kristoff storfornøyd med.

- Det er bedre enn i fjor. Da var jeg ganske alene, sier Kristoff til TV 2.

- Hvor mye har dere trent sammen?

- Vi har kjørt Sveits sammen. Porsev viser at han er i bra form. Han er en bra opptrekker. Porsev er en god spurter selv, så jeg tror det kan fungere bra. Det gjelder bare å få ham i posisjon uten at han blir for sliten, sier Kristoff.

Ny sykkel
I fjor kjempet Kristoff en ensom kamp mot spurtkanonene i Tour de France. En 2. plass på 1. etappe var den beste plasseringen til Stavanger-karen. Seks ganger ble han blant de seks beste. Med ekstra hjelp sikter 26-åringen enda høyere.

- Det blir helt annerledes enn i fjor. Det blir lettere for meg å komme i posisjon. I de siste løpene har jeg vært kaptein, men det er annerledes i Tour de France. Farten skrus opp, og jeg kjemper mot flere av de beste spurterne, sier Kristoff.

RØD FARTSVIDUNDER: Alexander Kristoff viste frem sin nye sykkel pålagpresentasjonen torsdag.
RØD FARTSVIDUNDER: Alexander Kristoff viste frem sin nye sykkel pålagpresentasjonen torsdag.

Da er det godt å ha en sykkel som er bygget for høy fart.

- Den kjennes rask ut. Jeg får håpe at det gir meg det lille ekstra. Jeg kjørte med den i én etappe i Sveits rundt og har hatt noen treninger med den. Det blir litt uvant sånn sett. I 40 km sparer jeg 40 watt. Det er jo litt. Den går noen kilometer fortere. Hvis jeg kan spare litt ekstra i løpet av hele dagen, sitter jeg igjen med mer krefter til slutt, sier Kristoff.

Drømmer om gul trøye
Bak Mark Cavendish, Marcel Kittel og Andre Greipel er det et kobbel av hurtige ryttere som har ambisjoner om fremskutte plasseringer på Tourens første etappe, blant dem Kristoff. Men nordmannen er ikke fremmed for å hevde seg i toppen på andre etappe.

- Det er en flat avslutning, men det er en knekk seks kilometer før mål. Den er ganske hard. Om jeg henger med dit, tror jeg at jeg skal klare den kneiken. Det er en etappe jeg tror blir litt i tøffeste laget for min del, men jeg kan kanskje klare den. Løypen ligner litt på Ardenner-klassikerne. Det er tøft, men jeg får håpe at klatrebeina er der, sier han.

Han holder Peter Sagan og Simon Gerrans som de største favorittene på 2. etappe. Om Kristoff henger med i tetgruppen helt inn, kan han fort sitte med gul trøye etter dag to i Touren. Etappeplasseringer plusses sammen om to ryttere har lik tid sammenlagt. Den rytteren med lavest total får den gule trøyen.

- Det er såklart en drøm å ha den gule trøyen, men jeg må være realistisk. Jeg vet at det er vanskelig. Med stang inn kan det gå, sier han.

Om det ikke skulle gå på andre etappe, er brosteinsetappen (5. etappe) en annen mulighet for nordmannen.

- Jeg håper å være med i teten, selv om jeg har brutt tre av fem Paris-Roubaix, hehe.