VANSKELIG SITUASJON: Christian Berge er fortsatt NHFs førstevalg, men forhandlingene mellom Håndballforbundet og Elverum er brutt.
Foto: Claus Fisker / NTB scanpix
VANSKELIG SITUASJON: Christian Berge er fortsatt NHFs førstevalg, men forhandlingene mellom Håndballforbundet og Elverum er brutt. Foto: Claus Fisker / NTB scanpix

NHF: – Elverum krever å få bruke Berge på benken

Forhandlingene mellom Elverum og Norges Håndballforbund strandet ikke bare på økonomi.

Norges Håndballforbund har fått kraftig verbal juling etter at forhandlingene om å løse Christian Berge fra kontrakten med Elverum ble brutt.

– Den synes jeg er hårreisende. Den er sjokkerende. Jeg er egentlig stum og målløs. Det er nesten ufattelig og nesten ikke til å tro det som er sagt i denne saken. Det er meget, meget klønete håndtert, var TV 2s håndballekspert Bent Sveles dom.

NHF brøt forhandlingene da de følte det ikke var mulig å komme til enighet.

Elverum følte på sin side at de hadde gitt mye, men at NHF ikke ville komme dem i møte.

Ville bruke Berge som lagleder
Nå svarer generalsekretær Erik Langerud på kritikken.

– Jeg har full respekt for Elverums synspunkter, og at de synes dette er en vond og vanskelig prosess, sier han til TV 2.

Men Langerud vil få frem at det ikke bare har handlet om økonomi når de to partene har forhandlet.

– Det som er tilleggsmomentet her, er at dette ikke bare dreier seg om økonomi. Implisitt i Elverums siste krav, som går på rene penger, så krever de også å få bruke Christian Berge som kampleder i ganske stor utstrekning, forklarer han.

Elverum ønsker å bruke Berge på benken i en rekke kamper, og har regnet dette til en stillingsprosent. Men NHF mener at arbeidsmengden for Elverum vil gå langt utover den stillingsprosenten Elverum har forespeilet.

– Det blir helt umulig for oss å etterkomme. Både av prinsipielle hensyn, praktiske hensyn og også hensynet til de andre klubbene i Postenligaen, sier generalsekretæren.

Dårlig forhandlingsklima
Elverum startet forhandlingene på 2,5 millioner, som de mente var restverdien av treårskontrakten til Berge. Samtidig kom NHF til forhandlingsbordet og ønsket Elverum-treneren gratis. Det gjorde forhandlingsklimaet dårlig fra første stund.

– De står selvsagt helt fritt til å kreve hva de vil. Selv om Håndballforbundet skjønte at det var et utspill i forhandlinger, så følte vi at forhandlingene kom veldig skjevt i gang med det kravet, sier Langerud.

Han innrømmer at Elverum har firet mye mer i sitt krav enn Håndballforbundet har kommet dem i møte. Men de har gått gjennom Berges kontrakt, og mener de har kommet med et generøst bud.

- I den kontrakten så ligger det en klausul at dersom det skulle komme en utenlandsk klubb, på minimum 400 000. Det er det NHF har lagt seg på, forklarer Langerud.

Ønsker fortsatt Berge
Det siste kravet fra Elverum ligger på 725 000 kroner, men inneholder kravet om delt løsning, som gjør det vanskelig,

– Håndballforbundet ønsker fortsatt Berge, og vi ønsker å komme til enighet. Men avstanden på 325 000 kroner og at de ønsker en delt løsning er for stor, sier generalsekretæren.

Elverum har nå gitt NHF en siste frist til klokken 12 fredag på å innfri kravet deres. Etter det kan Forbundet glemme Berge som landslagssjef

– Vi har mottatt henvendelsen fra Elverum om at de har en trener på hånden som de må svare, noe som er nytt for Forbundet. Men det er helt umulig å spå hva som skjer innen klokken 12 i morgen, avslutter Langerud.