Fredag 13. juni ble fartsgrensen på tre strekninger på E18 i Vestfold og Telemark, samt en strekning på E6 i Østfold, justert fra 100 til 110 kilometer i timen.

En time og 13 minutter etter at fartsgrensen ble økt, la en patrulje fra Utrykningspolitiet seg etter en bil som kjørte altfor fort. Snittfarten ble målt til nesten 152 kilometer i timen, og førerkortet ble beslaglagt.

– Det er det første tilfellet jeg kjenner til hvor noen mistet førerkortet i en 110-sone her i landet, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Moderat fartsøkning

De fleste lar seg imidlertid ikke friste til å gasse så hardt på de beste veiene.

Så langt har gjennomsnittsfarten på de nye 110-strekningene bare økt med tre kilometer i timen, viser målepunktene til Statens vegvesen.

– Farten har ikke økt veldig mye i forhold til der det er 100-sone i dag. Veiene er gode og tåler disse hastighetene. Vår oppgave er å passe på at de ikke kjører raskere enn 110, sier Karlsen.

Men sommeren er høysesong for alvorlige trafikkulykker, og UP er i beredskap langs veiene.

Da TV 2 ble med på laserkontroll i Vestfold torsdag, ble 17 bilførere bøtelagt på noen få ettermiddagstimer. To mistet førerkortet.

Mange ferdes på ukjente veier

Onsdag mistet tre mennesker livet langs veiene. Hittil i år har 79 mennesker omkommet i trafikken.

– Mange førere kjører på strekninger de ikke er så godt kjent, så det er viktig at man er særlig oppmerksom og uthvilt. Man må ikke sovne, noe vi mistenker er årsaken til flere av dødsulykkene i år, sier Runar Karlsen.