SKUFFET: Ikke alle stjernene klarte å levere varene i Brasil
SKUFFET: Ikke alle stjernene klarte å levere varene i Brasil

Haugen blogger: Dette er VMs største skuffelser

Blogger Kim Robin Haugen tar for seg de stjernene som han mener ikke innfridde under VM.


Et verdensmesterskap vil alltid være forbundet med opp og nedturer for lag / spillere, slik vil det alltid være, for alle kan ikke vinne og lykkes på gressteppet.

Enkelte vil kanskje synes det er en lett tabloid inngang å skulle kåre skuffelser, men det er en gang slik at på dette nivået stilles det enorme forventninger til aktørene og for enkelte vil fallhøyden være stor i takt med dårlige prestasjoner. Jeg har sett på VM turneringen frem til vi nå går inn i kvartfinalene. Jeg har plukket ut 4 spillere som har skuffet meg, en fra hvert ledd. Jeg sier ikke at dette er noe fasit, ei heller at dette er de største skuffelsene, for det finnes veldig mange andre.

Men det er disse jeg har landet på og det har jeg gjort med bakgrunn i flere faktorer:

* Den kvaliteten jeg vet spilleren normalt besitter.
* Forventningen før mesterskapet om hva spilleren skulle prestere.
* Hva spilleren faktisk viste under turneringen.

Keeper: Iker Casillas

Bare for å ha det helt klart, Iker Casillas er en av de beste keeperne verden noensinne har sett. Med et hav av kamper for Real Madrid og Spania, kombinert med rundt regnet 54 trofeer for klubb, land og rent personlig, har Casillas hatt en karriere de fleste bare kan drømme om. I historiebøkene plasserer jeg lett Casillas der oppe sammen med legender som Yashin, Banks, Zoff, Buffon, Schmeichel og de andre. Men dette blir underordnet når Casillas nå faktisk havner på min liste over skuffelser, faktisk er alle hans trofeer og prestasjoner med på at jeg nesten automatisk stilte større forventninger til Casillas enn alle de andre.

Mange vil si at vi kanskje har sett konturene av Casillas sin nedtur en stund og at hans mangel på prestasjoner i VM således ikke har vært så overraskende. Etter å ha vært et udiskutabelt førstevalg for Real Madrid i en årrekke, mistet Casillas plassen på klubblaget til Diego Lopez. Det er selvfølgelig en grunn til at han mistet nettopp plassen under Mourinho. En grunn er fordi Lopez er en god keeper, en annen kan ha vært noe manglende kjemi med trener Mourinho og den tredje er fordi Casillas ikke er like skarp som tidligere. Når Ancelotti har fortsatt å bruke Lopez i buret, så er ikke lenger vrakingen av Casillas tilfeldig.

Men nok om historikk, for Spanias trener del Bosque har fortsatt å gi Casillas tillit og kapteinsbindet på Spania, til tross for lite spilletid og hard konkurranse fra andre målvakter (Reina, Valdez og De Gea). VM turneringen startet med et blytungt 1-5 tap mot Nederland og i den kampen viste Casillas alt annet en stort keeperspill. Casillas virket usikker, utstrålte svært lite autoritet, var på halvdistanse en rekke ganger og kommunikasjonen med spesielt Ramos/Pique var alt annet enn betryggende. Jeg synes i tillegg Casillas virket lei der han stod, nesten med lua i hånda. En keeper som virket noe "mett" og som på ingen måte lyste av spilleglede og glødende engasjement. Nedturen fortsatt i kampen mot Chile, selv om den ikke var like ille for Casillas som den første kampen mot Nederland. Etter de to innledende kampene i gruppespillet stod Spania og Casillas med en negativ målforskjell på 1-7, noe Casillas ikke fikk rettet på, da Reina ble foretrukket som keeper i den siste gruppespillkampen mot Australia.

Jeg skal ikke si det bombastisk, men jeg tror Casillas sin tid på landslaget er over. Han er fortsatt en god keeper, ikke misforstå, men jeg synes det er på tide at andre slipper til, som f. eks David de Gea.

Forsvar: Gerard Pique

Primera division, Barcelona og Spania fans begynner kanskje å bli en smule irritert, når jeg drar opp nok en spansk spiller av hatten min. Jeg kunne lett valgt noen andre, f. eks Philippe Senderos, men forventningene mine til Gerard Pique, var mildt sagt svært mye høyere enn nevnte Senderos.

Som Casillas har Pique hatt en fantastisk karriere på klubb og landslag, og han har mange år igjen i en alder av 27 år. Med over 31 trofeer, individuelle, klubb og landslag, har Pique de siste årene vært en av bærebjelkene i Spania og Barcelona sin suksess. Pique har vist seg frem med lysende stopperspill på den internasjonale arena, først og fremst i duellkraft, men også gjennom evnen til å lese spillet og være en spillende stoppertype som også har bidratt i det oppbyggende spillet.

Under VM i Brasil med ble ikke mye spilletid på Pique, men det har selvfølgelig en klar sammenheng med hans prestasjoner, eller manglende prestasjoner i åpningskampen mot Nederland. I den kampen virket Pique særdeles utrygg og på gyngende grunn en rekke ganger. Stopperen som jeg ofte føler har veldig god tid og som ser så komfortabel ut med ball, ble til tider kjørt karusell med av van Persie, Robben og de andre. Mot Chile og Australia ble Pique vraket for henholdsvis Martinez og Albiol, noe som gjorde at Nederland-kampen ble det siste Pique gjorde i VM 2014.

Pique er selvfølgelig en svært god spiller som har alle muligheter til å gjenvinne sin plass på landslaget. Men jeg tror Barcelona-stopperen i langt større grad enn tidligere, må se "sin plass" være truet av andre spillere. Kanskje slår Pique tilbake med storspill i fremtiden, slik vi er vant til å se det, noe som ikke er utenkelig hvis Spania igjen begynner å levere varene og Pique får fornyet tillit ved siden av Ramos.

Midtbane: Steven Gerrard

Til alle England- og spesielt Liverpool-fans, pust dypt og ta det helt med ro, Steven Gerrard er en klassespiller og legende, ferdig snakket. Jeg kunne valgt en hel del andre midtbanespillere, men også her var mine forventninger til Gerrard veldig store. Helt personlig hadde jeg ikke stor tro på England i årets sluttspill. Jeg var relativt sikker på at Italia og Uruguay ville avansere fra gruppen. Allikevel lekte jeg litt med tanken om at hærfører Gerrard ville samlet laget, dra lasset og sørge for at England endelig leverte varene i VM, men slik ble det ikke.

NEDTUR: Det ble et tungt mesterskap for de engelske stjernene.  (BRAZIL  - Tags: SOCCER SPORT WORLD CUP TPX IMAGES OF THE DAY)
NEDTUR: Det ble et tungt mesterskap for de engelske stjernene.  (BRAZIL - Tags: SOCCER SPORT WORLD CUP TPX IMAGES OF THE DAY)

Når jeg nevner Gerrard som en skuffelse er det med bakgrunn i flere faktorer. Rent spillemessig var han helt ok, men jeg hadde forventet så mye mer. For all del, jeg er fullstendig klar over at det er veldig mange andre midtbanespillere som er gode og at det således ikke ville være noe "walk in the park" for Gerrard å dominere. Men samtidig trodde jeg Gerrard med kapteinsbindet og ubegrenset tillit ville gi laget et ekstra løft og bære laget frem i turneringen med glød og innsats, slik vi mange ganger har sett i Liverpool-trøyen. Nå skal jeg ikke legge Uruguay-kampen til grunn for alt som gikk feil med England, men det er ingen tvil om at Gerrard med sin feilberegning og stuss med hodet, langt på vei hjalp Uruguay og Suarez til 2-1 seier fem minutter før slutt og i praksis sendte Gerrard og England ut av VM.

Når Gerrard nå har blitt 34 år og passert 100 landskamper, er det kanskje på tide og konsentrere seg om klubblaget og slippe nye krefter til på midtbanen til England. Gerrard er en fornuftig herremann og har sikkert tenkt samme tanke. Den strålende midtbanespilleren måtte nok en gang konstantere at han selv og England leverte et dårlig mesterskap, så får vi se om de klarer å rette opp dette ved neste korsvei, med eller uten Steven Gerrard.

Angrep: Cristiano Ronaldo

Noen begynner kanskje å lure på om jeg har noe i mot Ronaldo, etter min slakt av hans innsats som kaptein, samt at jeg nå drar han frem som en av de store skuffelsene under mesterskapet. La det være sagt, jeg har ikke noe i mot Ronaldo, han er en kjempegod fotballspiller, en av de bedre jeg har sett i de 25 årene jeg har sett internasjonal fotball.

SKUFFET: Cristiano Ronaldo fikk lite til under VM. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
SKUFFET: Cristiano Ronaldo fikk lite til under VM. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON

Med så enormt store kvaliteter som Ronaldo besitter, forventet jeg meg veldig mye, kanskje for mye. Portugal har selvfølgelig et bra lag, men jeg så kanskje før VM konturene av et landslag som ikke så like gode ut som tidligere. Jeg skal ikke si at Ronaldo sendte Portugal til VM alene, men playoff-kampene mot Sverige viste en spiller på et hinsides høyt nivå og selvfølgelig var han en svært stor bidragsyter til at Portugal kunne sette seg på flyet til Brasil.

Ronaldo og Portugal fikk en svært vanskelig innledning på mesterskapet, noe de i stor grad kan takke "klovnen" Pepe for. En veldig god midtstopper, men samtidig en spiller som gang på gang klarer å involvere seg i usmakelig oppførsel. Denne gangen kan man si at det røde kortet var av den strenge sorten, men det er litt typisk for Pepe. Med nettopp det røde kortet satte Pepe sine lagkamerater i en vanskelig posisjon og rammebetingelsene for at f. eks Ronaldo skulle lykkes, ja de ble vanskelige.

Men tar vi en titt på Ronaldo sine faktiske prestasjoner, ja så var det ikke noe å rope hurra for. Han scoret riktignok seiersmålet mot Ghana i den siste kampen og hadde en strålende målgivende pasning på tampen av kampen mot USA, men det hjelper fint lite. For en spiller med så store kvaliteter og som i sin væremåte hele tiden viser at han er sjefen, jeg skal ha ballen, jeg skal score, ja så var dette det minste man kunne forvente. Jeg må i denne sammenheng nevne frispark og Ronaldo, jeg er bare helt nødt. Her snakker vi om en spiller som er fus i alt. Ved nesten alle frispark så er det ikke noe å diskutere. Ronaldo skal ha ballen og Ronaldo skal skyte. Han skritter opp og står i en posisjon som nesten gir en forventning om at han skal plassere ballen i bøylen hver eneste gang, men det skjer sjeldent for å si det mildt. Når har jeg ikke statistikk på Ronaldo sine frispark, men i forhold til hvor mange han tar, kan ikke det være veldig mye å skrive hjem om. Jeg har litt flåsete på twitter sagt at Ronaldo kan gå i kurs hos Ruben Sosa, Sinisa Mihajlovic og Juninho, men det hadde antagelig ikke skadet...

Jeg må ta noen forbehold i favør Ronaldo også. Det var ikke slik at hans medspillere foret Ronaldo med gode baller og satte han opp i situasjoner der han er beste, det skal sies. Således er det selvfølgelig ikke enkelt å skulle dominere og levere i alle kamper. Men Ronaldo er pr. definisjon verdens beste fotballspiller, det var han veldig langt unna i Brasil VM, derfor er han med på listen min over skuffelser.

Enig ? Uenig ? Si din mening, jeg svarer!

@TV2kimrhaugen