Sykepleieren Elisabeth blør fra huden og vet hun skal dø
90 prosent av de ebola-smittede dør. Sykdommen er ute av kontroll.
759 personer er smittet av det fryktede ebola-viruset i Liberia, Guinea og Sierra Leone, ifølge en rapport offentliggjort av Verdens Helseorganisasjon (WHO) tirsdag. Disse tallene inkluderer bekreftede og mistenkelige sykdomstilfeller.

Sykdommen som tar livet av 90 prosent av de som smittes, sprer enorm frykt langt utenfor de rammede områdene.
– Den største utfordringen er fornektelse, frykt og panikk. Folk er veldig redde for sykdommen, sier den liberiske helseministeren Bernice Dahn til Reuters.
Mange gjemmer seg heller bort og dør alene, enn å møte skammen i samfunnet. Få innrømmer at de har et Ebola-offer i familien. Sky News har fått et unikt innblikk hos en av klinikkene i Liberia som behandler de syke.
Der møter de sykepleieren Elisabeth Smith som har blitt smittet mens hun hjalp andre syke. Hun ligger på en seng og blør mye fra kroppen. Hun er for svak til å snakke noe særlig, men hun skjønner at sykdommen har kommet så langt at hun har liten sjans til å overleve.
Frykten for å bli smittet har drevet mange helsearbeidere fra jobbene sine. Frykten og skammen rundt sykdommen forverrer spredningssituasjonen.
467 personer har allerede omkommet etter Ebolasmitte i de tre landene hvor epidimien har festet grep, og tallet er stigende.
Leger uten Grenser er den eneste internasjonale organisasjonen som er i de rammede områdene og yter hjelp. De er klare på at grensen er nådd for hva de klarer å bidra med.

– Epidemien er ute av kontroll. Det dukker opp smittetilfeller på nye steder, og det er stor risiko for videre spredning, sier doktor Bart Janssen i Leger uten Grenser.
De hevder at det kreves enorm innsats og ressurser fra myndighetene i Vest-Afrika og internasjonale organistasjoner for å få kontroll på situasjonen. Ebolasmitten er registrert på 60 ulike steder i de tre landene.
– Vi har ikke lenger personell å sende til nye steder, sier Janssen.
Epidemien sprer seg fortere nå enn utbruddet i Kongo i 1995. Årsaken til det er at folk er mer mobile. Mennesker reiser mer, og siden det kan ta opp mot tre uker fra smitte til sykdomsutbrudd, kan viruset reise langt.

Krisene i verden vi ikke ofrer en tanke
