Svensk pasient døde etter fall fra Nordsjø-helikopter

Pasienten i 30-årene fra Nord-Sverige tok seg ut av helikopteret som skulle frakte ham fra Troll A-plattformen i Nordsjøen til Bergen. Nå etterforskes hendelsen av politiet, og Statens Havarikommisjon er varslet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like før klokken 08.00 onsdag morgen ble en mann i 30-årene utsatt for et sykdomstilfelle på den Statoil-drevne Troll A-plattformen. Mannen, som var ansatt i et underleverandørselskap på plattformen, ble hentet av et helikopter på ambulanseoppdrag.

Oppdraget skulle være ren rutine, og besetningen bestod av fem personer. To piloter, en redningsmann, en heisfører og én fra medisinsk personell. Dette er ifølge operatøren av helikopteret, CHC Helikopter Service, standard besetning på denne type aksjoner.

Men noen kilometer fra land, går noe fryktelig galt.

Funnet en time senere

Klokken 08.45 klarer nemlig pasienten, som skulle fraktes mot Flesland, å ta seg ut av helikopteret. Det var da rundt 600 meter over vannet. Det ble straks iverksatt en redningsaksjon. Ifølge politiets logg, ble mannen funnet nesten en time senere. 37-åringen skal ifølge Aftonbladet være svensk statsborger.

– Klokken 09.39 ble det gjort funn av vedkommende halvannen kilometer utenfor kysten syd på Sotra (utenfor Bergen journ. anm.). Mannen ble plukket opp av en losbåt som var satt inn i søket, og tatt i land ved Glesvær kai, ikke så langt unna, sier politioverbetjent Thomas Sørensen ved Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt til TV 2.

– Sykdomstilfelle

Statoil, som drifter Troll A plattformen, har i dag satt inn ressurser for å ta vare på de som var involvert i hendelsen.

– Vi har valgt å følge de involverte skikkelig opp, og har informert om hendelsen på installasjonen. Vi jobber nå med å bearbeide dette internt, sier Ørjan Heradstveit i Statoils kommunikasjonsstab.

– Hvorfor ble mannen fraktet fra plattformen?

– Det er snakk om et sykdomstilfelle, uten at jeg kan være mer spesifikk om det på nåvøærende tidspunkt, sier Heradstveit.

Vil gjennomgå rutiner

Det er selskapet CHC Helikopter Service som drifter denne type oppdrag fra Troll A-plattformen. Pressekontakt i CHC Helikopter Service, Svein Thompson, sier til TV 2 at hendelsen er et sjokk.

– Dette er en type tragedie vi aldri har opplevd før, og når vi fikk høre om det så ble vi forferdelig lei oss. Nå tenker vi mannens familie, sier Thompson til TV 2.

Helikopteret som hentet pasienten er av typen EC-225, et stort helikopter. Ifølge CHCs nettsider, har helikopteret en kapasitet på 19 passasjerer.

– Tar dere selvkritikk på at dette har skjedd?

– Vi kommer nå til å se på hva som har skjedd, for å se om det er noe vi kunne gjort, eller andre kunne gjort, for å forebygge en slik tragisk hendelse, sier Thompson.

Politiet har i dag snakket med noen av de som befant seg ombord i helikopteret da hendelsen skjedde. Ifølge politioverbetjent Sørensen, er det fortsatt mye som gjenstår før hendelsesforløpet er helt klart.

– Politiet driver nå med informasjonsinnhenting i forbindelse med etterforskningen, og andre instanser er varslet. Noe mer om hendelsesforløpet er det for tidlig å si noe om nå, sier Sørensen.