LEI SEG: Chris Froome våknet opp til nyheten om at kompisen Daryl Impey hadde testet positivt.
LEI SEG: Chris Froome våknet opp til nyheten om at kompisen Daryl Impey hadde testet positivt.

Froome til TV 2: - Sjokkert da jeg våknet opp i morges

Tour-favorittens kompis ble dopingtatt.

Harrogate (TV 2): Tre dopingsaker ryster sykkelverden bare dager før sirkuset braker løs i Yorkshire. Først havnet Diego Ulissi i dopinggarnet. Så var det Roman Kreuziger som ikke hadde orden i sysakene. Unormale variasjoner i hans biologiske pass gjorde at Tinkoff-Saxo fjernet ham fra Tour-troppen.

I morges kom det frem at Daryl Impey, som syklet med den gule trøyen på den 6.- og 7. etappen i fjor, har testet positivt for Probenecid, et vanndrivende stoff som kan brukes til å skjule bruk av andre dopingmidler.

Trente mye med Impey
Chris Froome syklet på lag med Impey i Barloworld i 2008 og 2009. Froome er bare fem måneder eldre enn Impey og er en av sørafrikanerens venner i feltet. I et eksklusivt intervju med TV 2 forteller Tour-favoritten at han er sjokkert.

- Det var et sjokk da jeg hørte nyheten i morges. Det kommer mye nærmere når man kjenner personen. Han var en lagkamerat og en jeg trente mye med i begynnelsen av karrieren min i Sør-Afrika. Det var utrolig trist å høre det, sier Froome, og legger til at han ennå ikke har fått mulighet til å snakke med Impey.

Sky-kapteinen mener det er synd at dopingsakene setter dagsorden i ukene og dagene før Tour de France.

- Det er ganske trist at disse sakene tilfeldigvis kommer ut i media like før Tour de France begynner, sier Froome og får støtte av Richie Porte.

- Det er et sjokk. Det er det alltid. Det er synd at det skjer før Touren, men det er godt å se at noen blir tatt når man tenker på hvor mange ganger vi blir testet, sier Porte.

Etterlyser flere dopingprøver
Froome kritiserte tidligere i år dopingjegerne for at han ikke ble dopingtestet under et høydeopphold på Tenerife. Også Alberto Contador og Vincenzo Nibali var på Tenerife uten å bli testet.

- Det virker som et mønster at vi aldri blir testet der oppe. Vi har vært der i toukersperioder de siste tre årene. I år har vi vært der i fire uker til sammen uten å bli testet. Jeg følte det var viktig å si fra. Dopingjegerne har informasjonen de trenger. Sporten kommer ikke ut i et godt lys når vi ikke blir testet, sier Froome.

Porte mener det testes nok, men Froomes lojale løyntnant ser Sky-kapteinens poeng. 

- Jeg har blitt testet to ganger den siste uken. Hans poeng var at alle Tour-favorittene var på Tenerife. Jeg antar at det er dyrt å teste folk, men hvis alle er på samme hotell er det fornuftig å teste dem der, sier Porte.