Endelig kan funksjonshemmede Bente (50) sykle med barnebarna

VALNESFJORD, NORDLAND (TV 2): I mange år har en uforståelig aldersgrense gjorte det umulig for funksjonshemmede over 26 år å få støtte til fritidsutstyr som kunne ha gjort hverdagen langt enklere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bente Trones (50) fra Fauske skal endelig få ta i bruk et hjelpemiddel hun har ventet på i mange år.

– Dette her er en sykkelfront som jeg skal koble på rullestolen som jeg bruker til daglig, forklarer hun.

Etter noen raske innstillinger fra de ansatte ved Valnesfjord helsesportssenter samt noen enkle grep, så er rullestolen gjort om til sykkel.

Bente Trones var 18 år da hun ble lam etter en trafikkulykke, men i følge regelverket var hun da for gammel til å få støtte til å få aktivitetshjelpemidler. Den gangen var aldersgrensen 18 år for å få aktivitetsutsyr.

– Vi har jo lyst til å holde oss i form vi også, og da trenger vi slike typer hjelpemidler. De er jo ganske dyre i innkjøp så vi har ikke muligheter til å kjøpe det, forteller Trones.

– Uten støtte blir det fort dyrt når en spesialtilpasset sykkel koster fra 50.000 og oppover, sier Trones.

Hoderystende

Ved Valnesfjord helsesportssenter har man vært hoderystende til at funksjonshemmede over 26-år ikke har hatt rett til spesialtilpasset fritidsutstyr.

– For oss er dette en kunstig ubegripelig regel hvor tallet 26 år kommer inn vet jeg ikke, sier direktør Øyvind Tvedt, og rister på hodet.

Under et besøk på senteret kommer arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) endelig med gode nyheter til alle de funksjonshemmede over 26 år.

Fra første juli kan alle funksjonshemmede få økonomisk støtte til aktivitetshjelpemidler. Det betyr at mange tusen funksjonshemmede får muligheten til å være aktive på fritiden, ikke bare de som har råd til å betale for slikt utstyr selv.

– Jeg tror det er veldig mange som vil få økt livsglede og livskvalitet. Dette er noe son er etterlengtet blant mange funksjonshemmede, forteller arbeidsminister Robert Eriksson (Frp).

Aldersdiskriminerende

Også Eriksson syns at de gjeldende reglene fram til første juli har vært dypt urettferdig for mange funksjonshemmede.

– Ja, de har vært aldersdiskriminerende frem til i dag og det er godt at alle funksjonshemmede, uansett alder og som oppfyller kravene, kan søke om økonomisk støtte, sier Eriksson.

Regjeringen har styrket de økonomiske rammene for aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år med 30 millioner. I tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet for 2014 økes rammene fra 25 til 55 millioner kroner.

Regjeringen tar nå høyde for at det kan komme mange søknader det første året.

Skal fange småsei

Ved Valnesfjord helsesportssenter er ekteparet Judit og Hermod Eliassen fra Finnmark i ferd med å prøve ut en dobbelsykkel med plass til dem begge. De er glad for at også de kan få ta i bruk spesialtilpasset utstyr de ikke har hatt tilgang på tidligere.

– Nå kan vi sykle langs fjorden der vi bor og jeg kan ha kastestangen med slik at vi får fanget småsei. Det er en unik mulighet for oss å komme oss ut, sier Hermod Eliassen.

Sykkeltur med barnebarna

Også Bente Trones ser fram til å dra på sykkeltur med barnebarna på 6 og 8 år.

– Vi skal sykle lange turer, men vi må trene litt først, sier hun og ser bort på et is-spisende barnebarn som nikker bekreftende.

– Dette er en gledens dag for mange, sier hun og sykler videre sammen med barnebarna.