FRYKTET TERRORLEDER: De to eneste bildene offentligheten har sett av 
lederen av «Den islamske staten i Irak og Syria (ISIS)», Abu Bakr 
al-Baghdadi. Foto: FBI/NTB scanpix
FRYKTET TERRORLEDER: De to eneste bildene offentligheten har sett av lederen av «Den islamske staten i Irak og Syria (ISIS)», Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: FBI/NTB scanpix

Terrorlederen i ISIS peker på Rom som neste mål

Kaller på all verdens muslimer til sin egenutnevnte sharia-stat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Abu Bakr al-Baghadi er verdens mest ettersøkte mann. Han er leder for terrorgruppen ISIS som de siste ukene har tatt kontroll over store områder i Irak og Syria, og som erklærte opprettelsen av en sunnimuslimsk stat, eller kalifat, på søndag.

Vil samle verdens muslimer under seg

Islamistene kunngjorde samtidig at de hadde droppet «Irak og Stor-Syria» fra navnet, og at de heretter kaller seg «Den islamske stat (IS)».

Al-Baghadi er selvutnevnt kalif i staten som skal styres etter strenge sharialover. Nå har det blitt publisert et lydopptak, der det tilsynelatende er lederen selv som appellerer til verdens muslimer.

«De som kan immigrere til «Den islamske stat» skal immigrere. Det er en plikt å immigrere til Islams hjemsted, sier stemmen i lydopptaket. 

«Skynd dere til staten deres. Dette er deres stat. Syria er ikke for syrere og Irak er ikke for irakere. Dette er landet til alle muslimer», sier han.

«Dette er mitt råd til deg. Hvis du følger det, vil du beseire Rom, og eie verden», sier han.

Dette kartet som sirkulerer på sosiale medier viser det som skal være ISIS femårsplan. De ønsker å legge under seg store deler av Asia, Afrika og inn over Europa.
Dette kartet som sirkulerer på sosiale medier viser det som skal være ISIS femårsplan. De ønsker å legge under seg store deler av Asia, Afrika og inn over Europa.

ISIS' grunnleggende mål er å føre hellig krig - jihad - for å samle alle muslimer til ett verdensrike, under en leder med religiøs legitimitet. 

Motangrep under planlegging

Al-Baghadis oppnevnte stat har fortsatt ikke blitt testet når irakiske styrker gjennomfører sitt planlagte motangrep. Den irakiske hæren mobiliserer, men vender seg i økende grad mot USA, Russland, Iran og andre land for militær bistand.

Obama-administrasjonen har vært nølende med å love mye militær hjelp, men utelukker ikke droneangrep, og har sendt 300 spesialsoldater for å bistå irakiske styrker. 

Jihadister uenige

Minst 2400 personer er drept i Irak siden ISIS startet sine angrep. Sunnimuslimske ledere og til og med islamistiske grupperinger fordømmer ekstremistenes framstøt. 

En kjent jihadist og al-Qaida-topp fra Jordan fordømmer ekstremistgruppa ISIS' proklamering av det islamske kalifatet i Irak og Syria og sier det bare vil føre til enda mer blodbad.

– Kan hver muslim og svak person finne tilflukt i dette kalifatet? Eller vil det bli som et skarpt sverdslag mot alle motstandere, skriver Issam Barqawi, også kjent som Abu Mohammed al-Maqdessi, på Facebook og på flere islamistiske nettsider.

– Hva slag skjebne møter andre islamistiske krigere i Irak, Syria og andre steder, skriver Maqdessi videre og advarer om en situasjon der muslimer dreper muslimer.

Maqdessi var tidligere mentoren til den nå døde al-Qaida-lederen Abu Musab al-Zarqawi. Men de brøt etter hvert med hverandre på grunn av ideologiske uenigheter.