BARBERER FORTSATT LEGGENE: Dag Otto Lauritzen sier han ikke har så mye hår på leggene i utgangspunktet, men at det hender han «raker» dem en gang i ny og ne. PS! Det er Alberto Contadors legger til høyre – ikke Dag Otto sine.
BARBERER FORTSATT LEGGENE: Dag Otto Lauritzen sier han ikke har så mye hår på leggene i utgangspunktet, men at det hender han «raker» dem en gang i ny og ne. PS! Det er Alberto Contadors legger til høyre – ikke Dag Otto sine.

Nå er det bevist: Glattbarberte legger gjør syklistene superraske!

Sykkel- og vindspesialister har funnet svaret på en tidenes mest omdiskuterte barberingsmoter. Dag Otto Lauritzen er henrykt over nyheten.

– Dette er jo helt gull! kommer det fra TV 2s sykkelekspert, da han får høre hvor mye syklistene faktisk tjener på å «rake» leggene.

Les alt om Tour de France her!

Gjennom det siste halve året, har to teknikere i sykkelselskapet Specialized gjennomført et vitenskapelig forskningsprosjekt.

Ved hjelp av en vindtunnel, avansert måleutstyr og seks syklister, har ekspertene Chris Yu og Mark Cote analysert hvorvidt glattbarberte legger faktisk har en innvirkning på hvor fort en syklist sykler.

– Dette høres jo helt vilt ut, men samtidig er det veldig gøy at noen har gjort det, sier Lauritzen.

– Veldig positivt!
Distansen syklistene har «lagt bak seg» på sykkelmølle i løpet av de siste seks månedene, er 400 kilometer – delt opp i ti etapper. For hver 40-kilometer syklet forsøkskaninene med én barbert legg og én ubarbert legg, nøye overvåket av kameraer og måleutstyr.

Yu og Cote, som i en årrekke hadde trodd at det å barbere leggene kunne utgjøre en forskjell, ble svært overrasket over sluttresultatet de satt igjen med da forskningsprosjektet gikk mot slutten.

I gjennomsnitt, over en avstand på 40 kilometer, hadde syklistene tjent hele 70 sekunder med barberte og glinsende legger.

SPESIALISTER: Mark Cote og Chris Yu er mennene bak det omfattende prosjektet. FOTO: Specialized / Youtube
SPESIALISTER: Mark Cote og Chris Yu er mennene bak det omfattende prosjektet. FOTO: Specialized / Youtube

Det resultatet overrasket også Dag Otto Lauritzen.

– Hvor mange sekunder tror du en syklist tjener på fire mil, Dag Otto?

– Tja, hvis jeg skal tippe så må det blir et halvt minutt.

– 70 sekunder...

– Sier du det?! Det er jo veldig positivt! sier en ekstatisk Lauritzen.

Tror samtlige TdF-syklister er glattbarbert
Som mangeårig proffsyklist, kan har fortelle at leggbarbering har – og fortsatt er – en svært vanlig ting å gjøre, spesielt hvis man konkurrerer på høyt nivå.

– Uten at jeg skal garantere noe, så er jeg rimelig sikker på at samtlige av årets Tour de France-ryttere sykler med glattbarberte legger. Men det er ikke på grunn av farten. Inntil nå da kanskje, humrer Lauritzen.

– Hva har vært hovedgrunnen til dette fenomenet da?

– Det ene er dette med fall og skrubbsår. Er det ikke hår på kroppen, får man heller ikke hår i sårene, og det er mindre sjanse for betennelse. Det andre har med behandling og massasje å gjøre. Er leggene fulle i hår, oppstår det lett vonde og betente hårsekkinfeksjoner. Det tredje er stilen, og sykkelmoten. Noen synes sikkert at det er litt jålete, men...

57 år gamle Lauritzen syklet med barberte legger da han tok OL-bronse I Los Angeles i 1984. Men gjør han det ennå?

– He he, det hender faktisk. Men jeg har ikke så mye hår på beinene i utgangspunktet. Noen av kompisene mine derimot har ekstremt med hår. Jeg gleder meg til å fortelle dem om dette forskningsresultatet.

– At de kan tjene godt over et minutt på fire mil? De kommer til å løpe rett ut på badet! flirer Lauritzen.