ILLUSTRASJONSBILDE: Bildet brukes kun som en illustrasjon og har ingen forbindelser til dommeren som døde. Foto: Antonio Calanni
ILLUSTRASJONSBILDE: Bildet brukes kun som en illustrasjon og har ingen forbindelser til dommeren som døde. Foto: Antonio Calanni

Dommer døde etter slag fra spiller

Skal ha blitt slått ned da han skulle dele ut rødt kort.

Den tragiske hendelsen skal ha skjedd søndag under en fotballkamp i Detroit, i den amerikanske delstaten Michigan.

Dommeren skal ha blitt fraktet til sykehus, hvor han tirsdag døde av skadene, skriver nyhetsbyrået AP. 

Ifølge vitner skal tragedien ha oppstått da dommeren var i ferd med å vise ut en 36 år gammel spiller under kampen. Spilleren reagerte med å slå dommeren i hodet.

– Gjerningsmannen stakk
Dommeren skal ha sett ned da han tok opp kortet og fikk ikke med seg hva som var i ferd med å skje. Han lå bevisstløs på bakken da hjelpemannskapene kom, skriver Detroit Free Press.

Det skal ha dreid seg om en kamp i amatørligaen for menn over 30 år. Gjerningsmannen skal ha stukket av i en bil rett etter hendelsen, men vitner noterte registreringsnummeret og videreformidlet det raskt til politiet. Spilleren er siktet for forsettlig grov legemsbeskadigelse. Politiet opplyser at siktelsen kan endres etter hvert som bevismaterialet kommer inn.

Etterlater seg familie
Den 44 år gamle dommeren etterlater seg sin kone og to sønner. 

– Jeg snakker på vegne av alle hans venner når jeg sier jeg er sønderknust. Det er en helt meningsløs måte for en flott fyr å dø på. Han fortjener bedre, sier en av hans tidligere klassekamerater.

– Elsket å dømme
Det var på ingen måte første gang dommeren hadde ansvaret for en kamp. Ifølge hans venn skal den avdøde ha vært en respektert dommer i over 20 år. Han skal også ha dømt på flere forskjellige nivåer.

– Han gjorde det han elsket da han ble angrepet, fortalte hans venn om den avdødes lidenskap som fotballdommer.

Dommertragedier
Dessverre har det ved flere tidligere tilfeller forekommet vold i fotballen.

I april i fjor slo en 17 år gammel gutt dommeren etter å ha blitt avblåst for frispark under en kamp i Utah. Dommeren døde etter en uke i koma og etterlot seg tre sønner.

Også i Brasil i fjor skjedde en forferdelig hendelse da en 20 år gammel dommer ble lemlestet og halshugget foran sjokkerte tilskuere etter at han selv skal ha knivstukket en spiller til døde.

Det er ikke kun hoveddommere det har gått utover. En assistentdommer ble slått til døde i 2012 under en juniorkamp utenfor Amsterdam. Seks spillere i tenårene, og faren til en av guttene, ble funnet skyldig i drap.

– Vanskelig å rekruttere
Barry Mano er leder og grunnlegger av USAs dommerorganiasjon, NASO, og mener slike tragedier skremmer bort de som kunne tenke seg å dømme. 

– Vi har problemer med å få menn, kvinner og unge mennesker til å bli dommere. Det er ingen overraskelse. Dette er grunnen til det.

– Når man er misfornøyd med dommeren, enten avgjørelsen viser seg å være rett eller gal, er det urovekkende at man tror man kan reagere med å slå dommeren, sier Mano.