SIKTET: Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy er siktet for korrupsjon. AFP PHOTO / VALERY HACHE
SIKTET: Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy er siktet for korrupsjon. AFP PHOTO / VALERY HACHE

Tidligere president Nicolas Sarkozy risikerer ti års fengsel

Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy blir formelt etterforsket for korrupsjon. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser franske påtalemyndigheter onsdag. 

Avgjørelsen ble tatt etter at Sarkozy ble tatt inn til avhør tirsdag, i forbindelse med etterforskning av økonomisk kriminalitet. 

I det franske rettsvesenet blir man først etterforsket som mistenkt, tilsvarende en siktelse i norsk rettssystem. Avhengig av hva etterforskningen fører til, blir den mistenkte stilt overfor en dommer. Dommeren avgjør om han skal få status som formelt siktet.

Bakgrunnen var mistanke om at han skal ha forsøkt å påvirke etterforskningen av en korrupsjonssak. 

Det er første gang franske korrupsjonsjegere går til det skritt å etterforske en tidligere president. 

Ifølge BBC skal avhørene ha vart i 15 timer.

Kan få politiske konsekvenser

Etterforskerne forsøker å finne ut om Sarkozy, som var Frankrikes president fra 2007 til 2012, ved hjelp av sin advokat forsøkte å påvirke etterforskningen av en sak som potensielt kunne ført til at Sarkozy havnet i fengsel. 

De mistenker at Sarkozy forsøkte å få tak i opplysninger fra en av dommerne. Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal Sarkozy også være mistenkt for å ha påvirket vitner.

Dersom han blir funnet skyldig, risikerer han å få en dom på opp til ti år i fengsel, skriver The Telegraph. Sarkozy selv avviser at han har gjort noe galt, og hans politiske allierte mener han er utsatt for en heksejakt. 

– Aldri før har en tidligere president blitt utsatt for slik behandling, og et slikt frislipp av hat, sa Christian Estrosi, borgermester i Nice, ifølge The Telegraph. 

Sarkozy har tidligere vært i politiets søkelys, da det har vært mistanke om at valgkampen hans i 2007 ble finansiert med store beløp fra Libyas daværende diktator Muammar Gadaffi og Frankrikes rikeste kvinne, L'Oreal-arvingen Liliane Bettencourt.

Saken ble henlagt i oktober i fjor, men den nye dreiningen i saken kan få store konsekvenser for den 59-årige ekspresidentens håp om et politisk comeback under neste presidentvalg i 2017.

Joly: – Dette er alvorlig

Korrupsjonsekspert og politiker for De grønne i Frankrike, Eva Joly, mener pågripelsen av den tidligere presidenten er et bevis på at det franske rettsvesenet fungerer som det skal.

– Nicolas Sarkozy er en vanlig mann og har ingen spesiell beskyttelse. Derfor avhøres han i saken der han er mistenkt for å ha prøvd å påvirke høyesterettsdommere via sin advokat. Han skal ha prøvd å annullere bevismateriale som var konfiskert. Dette er alvorlig, sier hun til TV 2.

(TV 2/NTB)