VIL SKJE IGJEN: Dette synet av Marcel Kittel (til høyre) som spurtslår Mark Cavendish vil bli et vanlig skue i årets Tour de France, og de neste årene, ifølge TV 2s sykkeleksperter. FOTO: SCANPIX
VIL SKJE IGJEN: Dette synet av Marcel Kittel (til høyre) som spurtslår Mark Cavendish vil bli et vanlig skue i årets Tour de France, og de neste årene, ifølge TV 2s sykkeleksperter. FOTO: SCANPIX

– Cavendish har mistet spurttronen i Tour de France

TV 2s eksperter mener Marcel Kittel vil dominere spurtene i årene som kommer.

Marcel Kittel tok Tour de France med storm i fjor og sveipte med seg hele fire etappeseirer.

Det gjorde 26-åringen til Tourens overlegne spurtkonge, en tittel som Mark Cavendish har hatt total eierskap over siden 2008. Det var utvilsomt en herlig revansje for Kittel, ettersom debutåret i 2012 gikk - bokstavelig talt - rett i dass.

Kan du sette opp et vinnerlag? Spill Tourmanager her!

Cavendish selv endte «bare» med to etappeseier og var tydelig forbannet over å bli sidesatt av en ung tysker.

Den følelsen må han bare venne seg til, skal vi tro TV 2s sykkeleksperter. De tror nemlig Kittel er kommet for å bli - øverst på spurttronen.

– Det var et tronskifte blant spurterne allerede i fjor. Kittel ble spurtkongen foran Cavendish. På den tronen vil han bli værende også de neste årene og dermed overta fra Cavendish, sier Johan Kaggestad til TV 2.

– Kittel er rå

Det støtter Mads Kaggestad opp under.

– Jeg tror Cavendish skal slite hardt for å bli like dominant i Touren som tidligere. Kittel er rett og slett rå og fantastisk god til å spurte. Jeg vil rangere han klart foran Cavendish. Nå har også Giant-Shimano bygget et enda bedre lag rundt Kittel. Han skal bli veldig tøff å slå denne sommeren, sier han til TV 2.

– Cavendish har også et godt lag rundt seg, og jeg tror han fint kan vinne en etappe eller to. Men han har samtidig et voldsomt press på seg. Ikke minst med tanke på at Touren starter på hjemmebane i Storbritannia i år. Den første etappen har også målgang i Harrogate, der hans mor kommer fra. Det kan slå ut begge veier, tror Mads Kaggestad.

Kaggestad senior mener Cavendish rett og slett ikke hadde gjort hjemmeleksene sine foran fjorårets Tour.

– Cavendish var åpenbart ikke forberedt nok på det Kittel og Giant-Shimano hadde å komme med. Han har nok gjort mer forhåndsarbeid som kreves nå. Cavendish virker også mer skjerpet og bedre trent enn tidligere. Det blir en kjempespennende kamp mellom de to, men Kittel blir nok spurtkongen, sier han.

– Kittel kan fint kopiere fjorårets fire etappeseirer, mens Cavendish nok vil vinne minst én etappe. Det er tross alt ni etapper som kan ende i massespurt, minner Johan Kaggestad om.

– Har en vanvittig muskulatur 

Han lister opp flere grunner til at tyskeren fra Arnstadt vil dominere Tour-spurtene de neste årene.

– Kittel er ung og ydmyk. Samtidig har han en enorm motor. Han var opprinnelig temporytter som spesialiserte seg til å bli spurter etter at han ble proff. Det gjør at han kan kjøre hardt lenge før han havner i rød sone, sier Kaggestad senior.

Det stemmer Mads Kaggestad i.

– Kittel er en veldig allsidig rytter. Motoren hans er utrolig. I tillegg har han en vanvittig muskulatur, noe som gjør at han kan presse en enorm mengde watt ned i pedalene. Laget hans virker også å bare kjøre bedre og bedre sammen for hvert år som går, sier han.

– Cavendish er ikke ferdig

Mens Kittel er høyreist og muskuløs (til sykkelrytter å være) med sine 1,88 meter, er 1,75 meter høye Cavendish forholdsvis lav. Den store forskjellen kommer også til uttrykk på sykkelen.

– De er fysisk sett veldig forskjellige. Cavendish er ikke like sterk i kroppen som Kittel. Til gjengjeld er han veldig bra teknisk, og hans lavtliggende kropp er også svært aerodynamisk. Det er ikke noe watt som søles bort.

– Kittel er på sin side mer uryddig i overkroppen og tar mye vind. Samtidig veier han opp med enorme spurtstyrke. Kittel har også alderen på sin side, sier Mads Kaggestad.

Men selv om Cavendish har rukket å bli 29 år - mot Kittels 26 år - tror ikke den tidligere sykkelproffen at briten er på vei ned fra verdenstoppen.

– Nei, overhodet ikke. Fysisk og mentalt er han nok faktisk på topp nå. Han har også solid erfaring. Men Kittel virker bare å være bedre for øyeblikket, sier Mads Kaggestad.

PS! Cavendish står med utrolig 25 etappeseirer i Tour de France siden gjennombruddet i 2008. Briten var 23 år da han vant sine fire første etapper i 08. Kittel var til sammenligning 25 år da han tok sine fire første i fjor.