Kriminelle i byggebransjen vinner frem – seriøse går konkurs

Flere bedrifter i bygg- og anleggsbransjen må legge ned virksomheten fordi de utkonkurreres av kriminelle aktører. Nå kan ny bruk av ID-kort stoppe utviklingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kriminelle aktører grabber til seg stadig mer av oppdragene i ulike bransjer. Svindel med skatt og avgifter og utnytting av billig arbeidskraft gjør at pengene renner inn som aldri før.

En bieffekt er at useriøse aktører utkonkurrerer «hvite» firma, som går konkurs eller velger å gi opp.

Kaster inn håndkleet 

– Ja vi kjenner til flere bedrifter som kaster inn håndkleet, sier administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens landsforbund til TV 2.

Det er anslått at staten taper opp mot 150 milliarder kroner i året på utbetalt skatt og avgifter. Mye av disse pengene beholder kriminelle firma som opererer i Norge. Og flere selskaper som blant annet er styrt av utenlandske bakmenn, fremstår som meget seriøse.

– Mange er profesjonelle og vanskelig å avsløre. Ved første øyekast så har de faktisk alt i orden, papirer og dokumenter. Dette er aktører som vet hva de holder på med de er flinke til å «skjule» seg bak god dokumentasjon, sier Sandnes.

Mister oppdrag

En undersøkelse viser at sju av ti blant malerbedriftene tilknyttet Byggenæringens landsforbund sier de har mistet oppdrag til aktører som jobber svart.

– Dette er en virkelighet som bedriftene våre kjenner igjen i hverdagen sin. I opp-pussingsmarkedet innen bygg og anlegg sier mer enn en tredjedel av våre medlemmer at de har mistet oppdrag til aktører som jobber svart, sier Sandnes til Tv 2 Nyhetene.

– Hva tenker du om dette?

– Det er jo ganske dramatiske tall som forteller at nye aktører er villig til å ha helt andre spilleregler enn de som ønsker å drive ordentlig, svarer Sandnes.

Vil utvide bruk av ID-kort

Alle bedrifter som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser, er pålagt å utstyre arbeidstakere med ID-kort. Det skal fortelle hvem personen er og hvor denne jobber. Også håndverkere som jobber hjemme hos deg privat, skal ha ID-kort.

Byggenæringens landsforbund vil nå utvide bruken av ID-kort for å stoppe kjeltringene.

– Dette kortet har jo mange flere muligheter i seg, forklarer Sandnes.

Vil utvide kontrollmulighetene

Sandnes snakker om at kontrollørene ved å scanne ID-kortet på byggeplassen, bør kunne hente ut mye mer informasjon enn det som i dag er mulig. Dette handler om å koble mye mer relevant informasjon opp mot den enkelte arbeidstaker som kontrolleres på en byggeplass.

– Det er også mulig å knyttet ID-kortet opp mot offentlige registre som blant annet arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret, skattekontoret for utenlandssaker, enhetsregisteret i Brønnøysund og momsregisteret. På den måten kan en raskt se om firmaet blant annet betaler skatt og avgifter, forklarer Sandnes.

Han er opptatt av å ta i bruk verktøy som allerede er tilgjengelig, fremfor å bruke masse ressurser på å finne nye løsninger.

Statsråden støtter forslaget

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) støtter forslaget.

– Jeg synes det er et veldig godt innspill i fra byggenæringen. Det er noe vi ønsker å ta tak i og utvikle en god ordning sammen med næringen på, fastslår Eriksson overfor TV 2.