OPPTATT AV HUMLENES VE OG VEL: Wenche Røtterud på Nordstrand i Oslo har tilrettelagt hele hagen sin for at bier og humler skal kunne trives hele sesongen. Foto: Jon Eirik Olsen/TV 2
OPPTATT AV HUMLENES VE OG VEL: Wenche Røtterud på Nordstrand i Oslo har tilrettelagt hele hagen sin for at bier og humler skal kunne trives hele sesongen. Foto: Jon Eirik Olsen/TV 2

Nordmenn vil ha blomster som redder verden

Det er ikke lenger nok at hageblomstene er pene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny undersøkelse viser en stor økning i antall nordmenn som kjenner til utfordringene humler og bier står overfor, men også hva vi selv kan gjøre for å redde dem.

– Vi har fått utført en undersøkelse som viser at 20 prosent flere av oss vet hvilke utfordringer humler og bier står overfor. Samtidig er det 50 prosent flere som vet hva de kan gjøre for å bedre situasjonen, det sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet til TV 2.

Utrydningstruet

Undersøkelsen er utført i uke 11 og uke 23 i år, på oppdrag av Miljødirektoratet.

– Vi gjorde dette for å se om vår kampanje har hatt effekt. Det mener vi den har hatt. Men selvsagt også medieoppslagene som har vært om temaet, sier Hambro.

Hun mener det er svært viktig at folks kunnskaper nå er økt.

– Vi vet at bier og humler er utrydningstruet over hele verden. De står for pollineringen av en tredel av matproduksjonen vår. Så dette er en alvorlig trussel. Men desto flere som vet dette, jo flere er det som tilrettelegger, sier Hambro.

Tenker på biene

En av dem som har tatt dette hensynet er Wenche Røtterud. Hun har bygd opp hele hagen hjemme på Nordstrand med bie- og humlevennlige blomster.

– Det som er viktig, er å påse at det stadig er noe som er i blomst. Det er også enkelte blomster og bærbusker som jeg har lært er rene humlemagnetene, sier Wenche Røtterud.

Hun er medlem av Norsk Hagelag. De har laget en egen liste med planter som er populære hos de pollinerende insektene. 

Mange spør om bievennlige blomster

Ved Plantasjan på Skullerud i Oslo har de også merket at kundene har fått en ny bevissthet denne sommeren.

STOR INTERESSE: Gartner Kate Haugum har selv måttet lære seg mer om bier og humler for å kunne svare på alle spørsmål fra kundene. Foto: Jon Eirik Olsen/TV 2
STOR INTERESSE: Gartner Kate Haugum har selv måttet lære seg mer om bier og humler for å kunne svare på alle spørsmål fra kundene. Foto: Jon Eirik Olsen/TV 2

– Mange spør etter bievennlige blomster. Slik var det ikke før. Og da forteller vi at lavendel for eksempel er noe disse insektene liker og som blomstrer i mange måneder, sier gartner Kate Haugum.

Hun har selv måtte lære seg mer om bier og humler, for spørsmålene fra kundene er blitt mange.

– Det er faktisk mange barn som har lært at disse insektene er viktige. Mange foreldre er nå redde for å sprøyte. Vi forteller at de kan det men at de må være forsiktige og ikke sprøyte før kvelden etter at biene har lagt seg, sier gartneren.

Stor utfordring

Selv om det nå er flere av oss som sier at vi har lært om humlene og biene, er det fortsatt femti prosent som svarer på undersøkelsen at de ikke vet.

– Vi har en stor utfordring foran oss. Dersom hver og en av oss planter litt mer i hagen eller på balkongen utgjør det en stor forskjell. Men vi jobber også med handlingsplaner fra myndighetenes side. Det må settes i gang flere tiltak fordi årsakene til reduksjon i antall bier er flere, sier Hambro.

LES OGSÅ: Mystisk biedød kan gi global matkrise