SLOVAKISK MESTER: Peter Sagan vil også denne sommeren bære den heller beskjedne slovakiske mestertrøyen i Tour de France. FOTO: AP Photo/The Canadian Press, Ryan Remiorz
SLOVAKISK MESTER: Peter Sagan vil også denne sommeren bære den heller beskjedne slovakiske mestertrøyen i Tour de France. FOTO: AP Photo/The Canadian Press, Ryan Remiorz

Disse mestertrøyene blir å se i årets Tour de France

Peter Sagan, André Greipel, Vincenzo Nibali og Fränk Schleck har alle noe til felles denne sommeren.

Sykkelsporten er full av gamle tradisjoner. En av de mest prestisjefylte og fascinerende er de såkalte mestertrøyene. Det er trøyer som hver enkelt nasjon deler ut til den rytteren som vinner det nasjonale mesterskapet (fellesstart eller tempo).

Norge får ikke sin mestertrøye med i årets Tour de France, ettersom amatørrytter Tormod Hausken Jacobsen sjokkerte proffene med NM-gull i helgen.

Kan du sette opp et vinnerlag? Spill Tourmanager her!

Det er likevel flere andre gjeve mestertrøyer som blir å se på de britiske, belgiske og franske landeveiene denne måneden. Hele tolv mestere vil stille på starstreken i Leeds førstkommende lørdag.

En av de mest synlige vil nok bli sammenlagtfavoritt Vincenzo Nibali i sin italienske mestertrøye. Astana-rytteren tok en overlegen seier i det italienske mesterskapet i helgen, og noterte seg dermed for sesongens første triumf.

En annen rytter som nok blir mye å se i tv-ruten er den slovakiske mesteren Peter Sagan. Unggutten er blitt en av Tourens største stjerner på bare to år, og vil også i år bære nasjonens farger på sin Cannondale-drakt.

En annen karismatisk mester er australske Simon Gerrans. Den offensive karen vant riktignok det australske mesterskapet i vinter (som er sommer for dem), men vil likefullt bære det gule og grønne tekstilet i Touren.

Den store spurtduellen i årets Tour er ventet å være mellom Marcel Kittel og Mark Cavendish. Tyske André Greipel vil nok også melde seg på i spurtkampene, noe han vil gjøre iført den tyske mestertrøyen.

Den franske mestertrøyen er - i likhet med den italienske - en av sykkelsportens mest kjente. Den vil selvsagt bli å se på hjemmebane i Touren også denne sommeren. FDJ-profilen Arnaud Démare sikret seg nemlig «tricolouren» etter en heftig spurtduell med lagkamerat - og erkerival - Nacer Bouhanni.

Den spanske mestetrøyen er også ganske iøyenfallende med sine sterke farger. I årets Tour-felt er det Ion Izagirre som vil bære tekstilet med stolthet. Movistar-rytteren vant det spanske mesterskapet i helgen takket være god hjelp fra lagkamerat - og Tour de France-kaptein - Alejandro Valverde.

Fränk Schleck vender tilbake til Tour de France for første gang siden dopingdommen i 2012. Det gjør veteranen iført den luxembourgske mestertrøyen. Storebror Schleck vant mesterskapet i helgen, noe som var hans første seier etter at han kom tilbake etter sin utestengelse.

Av andre profilerte mestertrøyer bør nederlandske Sebastian Langeveld, russiske Alexander Porsev, sveitsiske Martin Elminger og portugisiske Nelson OIiveira nevnes.

Selv om ikke Norge får sine røde, hvite og blå trøye i Touren, vil likevel en rytter med norsk blod i årene vise frem en rød og hvit mestertrøye. Halvt norske Svein Tuft vant nemlig det canadiske mesterskapet forrige uke etter et solobrudd på over 120 kilometer (!). 

Her er alle mestertrøyene (fellesstart) i Tour de France 2014:

Australia: Simon Gerrans (Orica-Greenedge)
Canada: Svein Tuft (Orica-Greenedge)
Frankrike: Arnaud Démare (FDJ.fr)
Tyskland: André Greipel (Lotto-Belisol)
Italia: Vincenzo Nibali (Astana)
Luxembourg: Fränk Schleck (Trek Factory Racing)
Nederland: Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp)
Portugal: Nelson Oliveira (Lampre-Merida)
Russland: Alexander Porsev (Katjusja)
Slovakia: Peter Sagan (Cannondale)
Spania: Ion Izaguirre (Movistar)
Sveits: Martin Elmiger (IAM Cycling)

PS! Det vil også være 13 tempomestere som bærer sin nasjons mestertrøye på Tourens eneste tempoetappe, deriblant Fabian Cancellara (Sveits), Jan Barta (Tsjekkia), Peter Velits (Slovakia) og Michal Kwiatkowski (Polen).

AUSTRALSK MESTER: Simon Gerrans. FOTO: SCANPIX
AUSTRALSK MESTER: Simon Gerrans. FOTO: SCANPIX
CANADISK MESTER: Svein Tuft. FOTO: SCANPIX
CANADISK MESTER: Svein Tuft. FOTO: SCANPIX
FRANSK MESTER: Arnaud Demare. FOTO: SCANPIX
FRANSK MESTER: Arnaud Demare. FOTO: SCANPIX
TYSK MESTER: André Greipel. FOTO: SCANPIX
TYSK MESTER: André Greipel. FOTO: SCANPIX