PST starter etterforskning Bastian Vasquez

Kan ha brutt terrorparagraf, etter at ISIS-video med 25-åringen fra Skien ble lagt ut der han beskriver hvordan han og andre opprørere drepte irakiske soldater i kampen om en grensestasjon. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag kveld ble en propagandavideo fra ISIS lagt ut på nettstedet Liveleak, der Bastian Vasquez, eller Abu Safiyyah, figurerer som frontmann.

I videoen forteller 25-åringen fra Skien om hvordan han og andre opprørere har drept irakiske soldater i kampen om en grensestasjon mellom Syria og Irak. 

Brudd på terrorlov

– PST har i dag med samtykke fra det nasjonale statsadvokatembetet besluttet å iverksette etterforskning av Bastian Vasquez i forbindelse med publisering av videomateriale relatert til terrororganisasjonen ISIS, sier seniorrådgiver hos PST, Martin Bernsen til TV 2.

Grunnlaget for etterforskningen er mistanke om overtredelse av straffelovens paragraf 147d.

Loven omhandler den som «danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler».

Paragrafen ble innlemmet i straffeloven i 2013, og strafferammen er fengsel i inntil seks år. 

Norsk-chileneren, som har konvertert til Islam, er tidligere tiltalt for trusler mot det norske kongehuset og tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Ut fra nyhetsinnslaget i går fremstår det som svært naturlig at de etterforsker saken så faktum kan komme på bordet, sier 25-åringens forsvarer, John Christian Elden, til TV 2 i en SMS. 

40-50 fremmedkrigere fra Norge

PST har tidligere fastslått at det trolig er flere nordmenn som kriger i Irak. De anslår at 40-50 nordmenn har reist som fremmedkrigere i Syria. Rundt halvparten av dem har kommet tilbake.

En ung mann fra Østlandet delte tidligere i juni et bilde av seg selv, sittende på et amerikansk kjøretøy med irakiske kjennemerker. Kjøretøyene er trolig krigsbytte som terrororganisasjonen ISIS tok da de angrep flere byer i Irak. Den unge nordmannen har vært i Syria siden i fjor.

Målet til ISIS har vært å opprette et sunnimuslimsk kalifat i Irak og Stor-Syria. Staten skal styres etter strenge sharialover. Søndag erklærte terrorgruppen at de har opprettet staten på Irakisk område, og Abu Bakr al-Baghdadi ble utnevnt som leder for staten. I kunngjøringen ble det sagt at han var leder for «alle muslimer, hvor enn de er i verden».