FORTELLER HVOR DU ER: Stedtjenere avslører hvor du befinner deg. (Foto: Roar Dalmo Moltubak, TV 2)
FORTELLER HVOR DU ER: Stedtjenere avslører hvor du befinner deg. (Foto: Roar Dalmo Moltubak, TV 2)

Voldelige menn sporer kvinner på flukt med mobiltelefoner

Krisesentre advarer om og ber kvinner om å kvitte seg smarttelefoner med stedtjenere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinner på flukt fra livsfarlige menn oppfordres til å slå av stedstjenesten på mobiltelefonene sine. 

– De som bor på krisesenter har akutt beskyttelsesbehov alle sammen. De har noen å være redd for og som de flykter fra, men bruk av sosiale medier og telefoner kan avsløre kvinnens oppholdssted og bevegelser, advarer Jeyla Rustamova, faglig ansvarlig for fremmedkulturelle ved Bergen krisesenter.

Sjalu ektemenn ser deg

Ved alle landets krisesentre bor kvinner som er på flukt fra sjalu ektemenn og tidligere samboere. Flere av disse mennene bruker alle midler på å spore opp kvinnene og forsøker å få kontroll over samtaler og meldinger som sendes. Dette er med årene blitt enklere.

Meget avansert programvare kan enkelt lastes ned fra internett på minutter. Et noen minutters googling finner også TV 2 en rekke tilbud som dekker alle muligheter. Man kan få tilgang til alle innkomne og utgående meldinger, bilder, videofiler, epost osv. Å installere programvaren tar kun noen minutter.

Ble avslørt av Ipad

– Kvinnene etterlater seg alltid et elektronisk spor, enten via mobiltelefon, nettbrett eller via sosiale medier, sier Rustamova.

– Har du et eksempel?

– Ja, for ikke lenge siden måtte en kvinne flytte og bytte bolig. Hun hadde forlatt Ipaden med GPS på i bilen i nærheten. På den måten klarte eksmannen å spore henne opp, sier Rustamova til TV 2.

– Bytt telefon

– Vi anbefaler kvinnene å bytte til en annen telefon dersom de har iPhone, sier Rustamova. Årsaken er ganske enkelt den at Iphone er et ideelt verktøy til å overvåke alle kvinnens bevegelser, uten at hun selv vet om dette.

– Hva råder dere ellers kvinnene til?

– Vi dem blant annet om å slå av GPS'en på telefonen, men pass på slik at ikke barna slår denne på igjen, forklarer hun. Et annet råd er å bytte telefonnummer.

OVERVÅKES: Telefoner med stedtjenere registrerer hvor du befinner deg uten at du sjekker inn. Du må aktivt gå inn i telefonmenyen å slå av tjenesten. Foto: Skjermdump.
OVERVÅKES: Telefoner med stedtjenere registrerer hvor du befinner deg uten at du sjekker inn. Du må aktivt gå inn i telefonmenyen å slå av tjenesten. Foto: Skjermdump.

– Kvinner er avhengig av kontakt med sine pårørende og hjelpeapparatet mens de er på krisesenteret, sier Rustamova.

Ellers må nettbrettene passes på, også de som barna har tilgang til og sjekk på hvilke app'er som er installert.

– Bytt passord på barnas Facebookprofiler, og pass på bilder som kan bli lastet ned og avsløre tilholdssted, påpeker Rustamova.

«Stalking-råd»

– Bruk av sosiale medier, internett og mobiltelefoner sånn er stadig en utfordring. Ved GPS kan finne ut hvor kvinner og hvor hun skal, det er et problem, bekrefter Tove Smaadahl, daglig leder for Krisesentersekretariatet.

Hun påpeker at problemet er godt kjent på landets krisesentre som etter beste evne forsøker å gi kvinnene gode råd i hvordan å hindre at man blir «stalket».

Smaadahl mener det er vanskelig å sikre seg fordi man ved hjelp av kvinnens personnummer ofte kan finne spor som leder til oppholdssted.

– Å bytte mobiltelefonnummer hjelper bare en liten stund, du får ikke kjøpt en mobiltelefon uten personnummer.

– Hva tenker du om dette?

– Det er ikke måte på hvor oppfinnsomme menn er. Vi har erfaring med at kvinner er blitt funnet, de er overvåket via mobiltelefonen, sier Smaadahl.

Kjent fenomen

Inger-Lise Walmsness Larsen er daglig leder ved Oslo krisesenter. Hun bekrefter at fenomenet er godt kjent, men at dette også kun et faremoment blant mange når kvinner forsøker å holde sitt oppholdssted skjult.

– Vi har ingen restriksjoner når det gjelder bruk av mobiltelefoner og eller sosiale medier. Det er i tråd med alt annet sikkerhetsarbeid, sier Walmsness Larsen.

Hun sier derimot at det er viktig å gjøre kvinnene oppmerksomme på faremomenter og lære dem å takle dette. Derfor «kurses» kvinnene i fornuftig bruk av telefonen og sosiale medier.

– Kvinnen må ta ansvar for egen sikkerhet. Men vil overgriper finne henne, klarer han det uansett, erfarer Walmsness Larsen.