Solberg besøkte Mandela-minnesmerke

JOHANNESBURG (TV 2): – Et følelsesfylt besøk, sa statsministeren om å være på hovedkvarteret til frihetskampen mot apartheid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg startet i dag på sin tre dager lange turné i det sørlige Afrika. Og først på programmet var et møte med sør-afrikansk historie og to av dem som kjempet sammen med Nelson Mandela i kampen mot apartheid-regimet. 

På Lilienleaf utenfor Johannesburg jobbet Mandela og tilhengerne i skjul med planleggingen av kampen for frihet. 

– Det er både imponerende og følelsesfylt å være her. Her har de mest markante personlighetene i kampen mot apartheid bodd og jobbet, sier statsminister Erna Solberg til TV 2. 

I år er det 20 år siden apartheid-regimet falt, men store problemer herjer Sør-Afrika fortsatt. 

– Her er veldig høy kriminalitet, og her her fortsatt høy barnedødelighet. Det er også mye igjen i arbeidet for å bedre kvaliteten på utdanningen, sier Erna Solberg. 

Utenriksminister Børge Brende er også med på reisen. 

I AFRIKA FOR TV 2: Kristoffer Thoner og Siw Borgen.
I AFRIKA FOR TV 2: Kristoffer Thoner og Siw Borgen.

– Det er viktig for den norske regjeringen å støtte opp om reformene i Sør-Afrika for å få unge i arbeid. Det er viktig å utjevne forskjellene i landet, sier Brende til TV 2. 

Møtet med Nelson Mandelas tilhengere ble første stopp på Afrika-turneen som skal ta den norske statsministeren til tre land på like mange dager. Etter Sør-Afrika står Malawi for tur, før reisen avsluttes i Rwanda torsdag. 

– Hovedformålet med turen er å sette ekstra trykk på de 500 siste dagene av arbeidet med FNs tusenårsmål, sier Solberg til TV 2.