Den 65 år gamle trenerlegenden Ottmar Hitzfeld er en av de virkelig store. Jeg plasserer ham lett i sjiktet sammen med trenere som Trappatoni, Capello og Ferguson, skriver Kim Robin Haugen. REUTERS/Dominic Ebenbichler
Den 65 år gamle trenerlegenden Ottmar Hitzfeld er en av de virkelig store. Jeg plasserer ham lett i sjiktet sammen med trenere som Trappatoni, Capello og Ferguson, skriver Kim Robin Haugen. REUTERS/Dominic Ebenbichler

I kveld kan Messi pensjonere «general» Hitzfeld

Trenerlegenden er blant de aller største, skriver blogger Kim Robin Haugen.

Verdensmesterskapet flommer over av profiler med fantastiske kvaliteter, som alle kappes om å stjele de helt store overskriftene. Men det er ikke bare på banen vi finner disse, vi finner noen rett utenfor også, nærmere bestemt på trenerbenken.

La oss for et sekund glemme Lichtsteiner, Inler, Xhaka, Shaqiri og de andre, la oss vende blikket mot Ottmar Hitzfeld, eller «Generalen» som han gjerne kalles. Den 65 år gamle trenerlegenden er en av de virkelig store. Jeg plasserer ham lett i sjiktet sammen med trenere som Trappatoni, Capello og Ferguson, dog uten å gjøre noen rangering!

Hitzfeld begynte sin karriere på banen, som en over snittet god angrepsspiller. I en karriere som strakk seg over 15 år, rakk Hitzfeld å spille for klubber som blant annet Basel, Stuttgart, Lugano og Luzern. Hitzfeldt rakk å spille rundt 300 kamper, samt å smelle over 150 baller i garnet før han la opp som spiller i 1983. I tillegg ble det en håndfull landskamper (seks) for Vest-Tyskland.

Hitzfeld startet nesten umiddelbart sin trenerkarriere i sveitsisk fotball, hvor han selv hadde vært en respektert spiller. Fra 1983-1991 gjorde Hitzfeld sine saker svært bra som trener i Zug 94, Aaurau og Grasshoppers. Spesielt tiden i Grasshoppers, med fem trofeer, la nok noe av grunnlaget for at han i 1991 ble trener for Borussia Dortmund, et valg av trener som Dortmund skulle vise seg å bli svært glade for.

Tiden i Borussia Dortmund ble en fantastisk reise for Hitzfeld, som kunne bokføre to seriemesterskap, to cupmesterskap og ikke minst champions league trofeet i sesongen 1996/97. Under perioden i Dortmund, ledet Hitzfeld noen av verdens beste spillere, som blant annet Stefan Reuter, Matthias Sammer, Jurgen Kohler, Karlheinz Riedle og Andreas Möller. Selv om det ikke var noen form for eksamen, fikk Hitzfeld på mange måter vist sine store lederegenskaper blant sterke personlingheter i tysk fotball.

Alt har en slutt og i 1998 gikk ferden videre til Bayern München, hvor han var trener i to perioder, først frem til 2004 og deretter fra 2007 -2008. Det vil selvfølgelig ikke overraske dere at Hitzfeld i en klubb som Bayern München hentet nye trofeer, men det er verdt å nevne et nytt Champions league trofé i 2000/01-sesongen og med det kun den fjerde treneren i historien som har vunnet Champions league-/serievinnercup-trofeet med to forskjellige klubber. De andre er Happel, Mourinho, Heynckes og Ancelotti.

I en lang karriere skulle altså ikke Hitzfeld bli landslagstrener før i «voksen alder». Den daværende 57-åringen ble nettopp det for Sveits i 2008. I 2010 leder han nasjonen til VM, før han gjentok bedriften ved å kvalifisere Sveits til VM i Brasil.

Hitzfeld har så mange trofeer at jeg vanskelig kan se for meg at han har plass i vitrineskapet sitt, såfremt det ikke er veldig stort. Men jeg kan nevne ni seriemesterskap, åtte cupmesterskap og to Champions league-bøtter, totalt 25 trofeer i fire forskjellige klubber, jeg sier bare «takk for maten»!

I kveld tar Hitzfeld kanskje fatt på det som er hans siste trenergjerning, for ringreven har annonsert at han takker for seg som trener etter sluttspillet og går inn i en svært velfortjent pensjonisttilværelse.

Jeg tror Hitzfeld og hans Sveits kommer til kort mot Messi og Argentina i den TV 2-sendte kampen kl. 18, men er det noen som taktisk sett kan lede laget sitt til seier og skrell, ja så er det utvilsomt en av trenerhistoriens største, Ottmar «generalen» Hitzfeld.

Enig ? Uenig ? Si din mening, jeg svarer!

@TV2kimrhaugen