STRAFFES IKKE: Det internasjonalt fotballforbundet (FIFA) har ikke tenkt til å straffe Arjen Robben etter at han innrømmet å ha filmet. Foto: AFP PHOTO/ YURI CORTEZ
STRAFFES IKKE: Det internasjonalt fotballforbundet (FIFA) har ikke tenkt til å straffe Arjen Robben etter at han innrømmet å ha filmet. Foto: AFP PHOTO/ YURI CORTEZ

Robben straffes ikke av FIFA for filmingen mot Mexico

Arjen Robben straffes ikke i etterkant etter å ha innrømmet filming i kampen mot Mexico.

Arjen Robben har vært i hardt vær de to siste dagene etter oppgjøret mot Mexico i åttedelsfinalen i VM. 

Meksikanernes landslagssjef, Miguel Herrera, beskyldte nederlenderen for å ha filmet ved minst tre anledninger. Bayern München-spilleren selv innrømmet at han hadde gått lett i bakken ved ett av tilfellene.

Det har han høstet enormt med kritikk for i fotballverdenen, men til tross for dette, kommer ikke Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) til å straffe Robben i etterkant, slik de gjorde med Luis Suárez da han bet Giorgio Chiellini, skriver Sky Sports.

«Alvorlige overtredelser»

Leder for FIFAs medieavdeling, Delia Fischer, bekrefter at disiplinærkomiteen kun går inn og ser på «alvorlige overtredelser» av fair play-reglene.

Å filme seg til straffespark eller frispark, som belønnes med gult kort hvis dommeren får det med seg, går ikke inn under denne typen overtredelser.

– Vi må opprettholde ånden rundt fair play. Filming er ikke noe vi ønsker å se på banen, men dommerne er trent til å oppdage dette og straffe dem med gult kort, sier hun.

– Møkk lei

«Straffe eller ikke. Arjen Robben filmer. Han overdriver kontakt. Kaster seg ned for å oppnå fordeler. Han vanærer seg selv, klubbene han spiller for og landslaget. Og fotballen. Og for å være ærlig. Jeg er møkk lei.»

Se straffesituasjonen i videovinduet under.

Utdraget er hentet fra Kasper Wikestads VM-blogg. TV 2-kommentatoren mener filmere gjør det ekstremt vanskelig for dommerne. Videre skriver han hva han tror er løsningen på problemet.

«Så om dommeren ikke oppdager filmingen, er det ofte greiere å se det på video i etterkant. Vær knallharde. Gi karantene for enhver filming. Kanskje også for overspilling. Er det verdt risikoen å filme, om du vet at du ikke får spille de(n) neste kampen(e) (kanskje en semifinale og finale)?»

Det ser ikke ut til at Wikestad, og mange andre som kritiserer spillere for filming, får det som de vil med det første.

– Disiplinærkomiteen vil se på alvorlige overtredelser. Vi appellerer til ånden rundt fair play som det overordnede budskapet vårt, fortsetter Fischer.

Feiltolket uttalelsene

Robbens simulering på overtid skaffet straffen som Klaas-Jan Huntelaar satte i mål og sendte Nederland videre til kvartfinalen. Men det var ikke i denne situasjonen at han filmet, sier nå de Det nederlandske fotballforbundet, som har kommet 30-åringen i forsvar.

– Media har tolket Robbens uttalelser fullstendig feil. I et intervju med NOS (nederlandsk TV-kanal) sier han at dommerens avgjørelse om å gi straffe i andre omgang var helt korrekt. 

– I det samme intervjuet nevner to episoder tidligere i kampen, der han ble lagt i bakken. Der sier han at i én av disse situasjonene skulle han hatt straffe, men at i den andre gikk han litt for lett i bakken.