Petro Porosjeko avslutter våpenhvilen i Ukraina. Det ble kunngjort i en uttalelse på presidentens hjemmeside sent mandag kveld. FOTO: AP Photo/Christophe Ena
Petro Porosjeko avslutter våpenhvilen i Ukraina. Det ble kunngjort i en uttalelse på presidentens hjemmeside sent mandag kveld. FOTO: AP Photo/Christophe Ena

Porosjenko avslutter våpenhvilen i Ukraina

Ukrainas president Petro Porosjenko sier Ukraina «kommer til å angripe, og til frigjøre vårt land.»

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ukrainas president Petro Porosjenko har avblåst våpenhvilen med separatistene i Øst-Ukraina. Det ble kunngjort i en uttalelse på presidentens hjemmeside sent mandag kveld. 

– Vi vil angripe, og vi vil frigjøre vårt landet, sier presidenten i uttalelsen, ifølge AP.

Beslutningen kommer etter at Porosjenko møtte sine rådgivere sent mandag kveld. Tidligere på dagen opplyste presidenten av våpenhvilen kom til å bli forlenget.

– Etter å ha gått nøye gjennom situasjonen, har jeg som øverstkommanderende besluttet ikke å forlenge våpenhvilen, sa han videre i en TV-tale sent mandag kveld.

Ifølge Porosjenko ble våpenhvilen avblåst på grunn av «kriminelle aktiviteter» begått av separatistene.

Ukraina innførte ensidig våpenhvile 20. juni. Tanken bak var å gi opprørere en sjanse til å legge legge ned våpnene, og å starte en bredere fredsprosess som blant annet skulle inkludere amnestier og nye valg, skriver AP. Porosjenko hadde allerede utvidet våpenhvilen én gang. 

Det har imidlertid vist seg å være en skjør våpenhvile, og det har blitt meldt om flere brudd. Opprører har kalt våpenhvilen falsk, og har nektet å føye etter Porosjenkos krav om at de skulle gi opp kontrollen over en rekke grenseoverganger til Russland samt tillate internasjonale observatører.

Søndag og mandag ble det gjennomført en rekke telefonmøter mellom Porosjenko og Russlands president Vladimir Putin, der også Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel deltok. Disse var imidlertid ikke nok til å starte en bredere fredsprosess.

– Dette er vårt svar til terrorister og opprørere, til alle som paralyserer økonomien og som fratar borgere muligheten til et normalt, fredelig liv, sa Porosjenko.

– Vi er rede til å innføre våpenhvile igjen når som helst, når vi ser at alle partene er villige til å etterfølge de essensielle punktene i fredsplanen, sa presidenten videre.

(TV 2/NTB)