Schürrle og Özil reddet Tyskland fra VM-flause

Men tyskerne måtte ha ekstraomganger mot Algerie.

Algerie var levnet små sjanser mot den europeiske VM-giganten Tyskland.

Men afrikanerne har hatt et imponerende mesterskapet, og viste mot tyskerne at det ikke er tilfeldigheter som har sendt dem til åttedelsfinalen i VM.

Joachim Löws mannskap måtte ha ekstraomganger før de klarte å score mot årets store overraskelse i Brasil.

Halvannet minutt ut i første ekstraomgang satte innbytter Andre Schürrle ballen i mål.

Like før det var spilt 120 minutter øket Mesut Özil til 2-0, og da hjalp det lite at Algerie redusert ved Abdelmoumene Djabou.

Tyskland møter Frankrike i kvartfinalen.

Irritert Mertesacker

Til tross for det enorme favorittstempelet, måtte Tyskland altså ut i ekstraomganger. Etter kampen ble blant annet Per Mertesacker møtt med kritiske spørsmål.

– Ville du heller sett at vi spilte vakker fotball og ble slått ut? spør han den tyske reporteren retorisk og fortsetter i en mer sarkastisk tone for å påpeke Algeries kvaliteter: 

– Jeg vet ikke hva du vil ha fra meg. Tror du et karnevalslag ville tatt seg til åttedelsfinalene? Alt som betyr noe er at vi er klare for kvartfinale.

– Stor dag for Algerie
Men til tross for tap så sørget Algerie for å skaffe seg mange nye supportere. I TV 2s VM-studio var beundringen stor for det afrikanerne presterte.

RYSTET: Manuell Neuer fikk avverget et godt forsøk fra Algerie.
RYSTET: Manuell Neuer fikk avverget et godt forsøk fra Algerie.

– Dette er en ekstremt stor dag, ikke bare for laget, men for hele landet. De er helt nede på felgen, men likevel springer de så mye og klarer til og med å få et mål på tampen, utbryter Erik Thorstvedt.

Tyskland-kaptein Phillipp Lahm var lykkelig etter at kvartfinaleplassen var sikret.

– Jeg er selvsagt glad for at vi er videre, men vi visste at det ville bli tøft. Og når vi ikke setter de store sjansene vi har i løpet av 90 minutter så går det slik som det gjorde i dag, sier han.

Algerie yppet seg i starten
Det var som ventet Tyskland som hadde ballen mest, men Algerie viste tidlig at de på ingen måte hadde tenkt å gi opp drømmen om VM-kvartfinale.

Bare sju minutter var spilt da afrikanerne brøt et Tyskland-angrep og sendte en langpasning til Slimani i bakrommet. Manuel Neuer ble nødt til å rykke ut og havnet i en rein løpsduell med Algerie-angriperen. Slimani forsøkte å få til en avslutning fra meget skrått hold, men den tyske sisteskansen fikk blokkert.

Tyskland virket etter hvert rystet over hva motstanderen fikk til. Bastian Schweinsteiger fikk til en brukbar avslutning som Rais M'Bohli fikk slått bort. Men så handlet alt om Algerie igjen.

For like etter krangler Soudani seg gjennom det tyske forsvaret og banket ballen like over målet til Neuer. Og bare to minutter seinere angrep Algerie på ny. Et flott innlegg ble stanget i mål av Slimani. Men scoringen ble korrekt annullert for offside.

Men tyskerne hadde såvidt rukket å trekke pusten før de grønkledde nok en gang angrep. Denne gangen kombinerte de fint på venstrekanten, og ballen endte til slutt hos Faouzi Ghoulam som banket den like utenfor.

– Tyskland er rystet nå. Det er nesten som man må gni seg i øynene med tanke på hva Tyskland gjorde mot Portugal, utbrøt TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

Glimrende dobbeltredning hindret Tyskland-ledelse
Tyskland slet med å ta styringen i kampen, men fikk en glimrende mulighet til å ta ledelsen noen minutter før pause. Toni Kroos fyrte av fra rundt 20 meter og Rais ga en farlig retur som havnet rett i beina på Mario Götze, Men fra kloss hold rettet Algerie-keeperen opp sin egen feil og reddet også forsøket fra Götze.

Dermed sto det fortsatt 0-0 da lagene gikk til pause.

Bedre etter pause
Joachim Löw hadde tydeligvis talt noen velvalgte ord til sine disipler i pausen. For det var et mer tent Tyskland-lag som kom på banen i andre omgang. 

Bare tre minutter var spilt før innbytter Andre Shürrle avsluttet via en algerisk spiller og like utenfor.

DRØMMEN BRAST: Algerie-angriper Islam Slimani var i likhet med sine lagkamerater en slagen mann etter tapet.  AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
DRØMMEN BRAST: Algerie-angriper Islam Slimani var i likhet med sine lagkamerater en slagen mann etter tapet.  AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS

Og like etter fikk Mustafi avslutte etter et hjørnespark. Men headingen gikk rett på Algeries sisteskanse. Og da Phillipp Lahm fikk drømmetreff fra rundt 20 meter sørget Rais, med en fantastisk redning, for at det fortsatt var målløst.

Rais rensket unna
Algerie hang fortsatt godt med i kampen, men i motsetning til i første om gang var det nå Tyskland som skapte de klart største mulighetene.

Ti minutter før slutt slo Khedira et nydelig innlegg fra høyrekanten. Ballen endte hos Thomas Müller som stanget den mot mål. Men nok en fantastisk redning av Rais reddet Algerie.

Tyskland skapte flere gode muligheter, men da dommeren blåste av for full tid så sto det fortsatt 0-0. Dermed var det, noe overraskende, duket for ekstraomganger.

Schürrle sendte tyskerne til himmels
Ekstraomgangene var nok 30 minutter med fotball tyskerne ikke hadde regnet med at de skulle å spille. Og det virket også som om Löws gutter var interessert i få det avgjort så fort som mulig.

For tyskerne gikk rett i angrep. Thomas Müller fikk ballen på venstrekanten og fant Schürrle foran kassen, som med en vakker avslutning sendte de hvitkledde i føringen.

Özil punkterte
Algerie fikk likevel en siste mulighet til å utligne. Ballen havnet i beina på Mehdi Mostefa etter et hjørnespark. Men midtbanespilleren traff ikke reint og sendte ballen like utenfor mål.

I steden for kunne Mesut Özil sette inn Tysklands andre scoring i sluttminuttene.

Men selv etter det ga ikke afrikanerne opp. De gikk nemlig rett i angrep og banket inn reduseringen ved Djanou.

Men nærmere kom ikke Algerie. Dermed kunne tyskerne slippe jubelen løs og møter nå Frankrike i kvartfinalen.