Slik påvirker lovendringene deg

Tirsdag 1. juli trer over hundre lov- og regelendringer i kraft. Gode nyheter for de som liker å kjøre ståhjuling - dårlige nyheter for de som er avhengige av tobakk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er sommer og høysesong for lovendringer. Tirsdag trer over hundre lovendringer og flere hundre regelendringer i kraft.

Blant annet er det ikke lenger forbudt å fremstille alkohol på Svalbard og det lovfestes røykfrie inngangspartier til offentlige virksomheter og alle helseinstitusjoner. Samtidig innføres det også fullt tobakksforbud på skolene samt i barnehagers lokaler og uteområder.

I butikkene vil folk som kjøper snus oppleve at det ikke lenger er mulig å hente ut varene selv fra et snuskjøleskap.

Se reportasjen øverst i saken! 

Ståhjuling blir lovlig

Ifølge Lovdata blir straffelovens bestemmelse om foreldelsesfrist endret. Ingen alvorlige forbrytelser vil lenger foreldes. 

Andre eksempler er endringer i ferieloven som gir arbeidstakere rett til å overføre ferie dersom man blir syk i ferien. Folketrygdloven endres også slik at mødre- og fedrekvoten reduseres fra 14 til 10 uker. Foreldre skal avgjøre selv hvem som skal ta ut større deler av fødselspermisjonen, som forblir like lang som før. 

Sjekk Lovdata sin liste over alle lovendringene som trer i kraft.

Det er også rettet mye fokus på enkelte regelendringer som også trer i kraft fra 1.juli. Fra og med tirsdag kan alle over 16 år bruke ståhjuling i trafikken på lik linje med sykkel. Ståhjulingen kan holde en makshastighet på 20 km/t og det behøves hverken obligatorisk opplæring eller hjelm for å kjøre. 

Også taxfree-kvoten endres. Dropper man den avgiftsfrie tobakkskvoten får man ha med 1,5 liter vin eller øl/rusbrus ekstra inn i landet. 

I posen kan man dermed ha med 1 liter sprit, tre liter vin og to liter øl/rusbrus, dersom man ikke handler tobakksvarer.