FRYKTER DØDSSOMMER: Vegvesenet råder alle bilister til å ta ansvar i trafikken for å redusere risikoen for ulykker.  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FRYKTER DØDSSOMMER: Vegvesenet råder alle bilister til å ta ansvar i trafikken for å redusere risikoen for ulykker.  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

I snitt skal 46 personer dø i trafikken de to neste månedene

Bare i juni mistet 15 personer livet på veien, og Vegvesenet frykter nå sommerulykkene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

75 personer har mistet livet på veiene i løpet av årets første seks måneder, viser tall fra Statens Vegvesen.

– Ulykkene er mange og konsekvensene alvorlige i sommertrafikken. Økt trafikk betyr økt risiko, og alle som ferdes på vegene har et felles ansvar for å bidra til trafikksikkerheten, sier Guro Ranes i en pressemelding.

Hun er leder for trafikksikkerhetsarbeidet i Statens vegvesen, og viser til skumle tall foran årets sommer.

61 personer dør i sommermånedene

I gjennomsnitt har 61 personer omkommet i sommermånedene juni, juli og august, de siste fem årene. I tillegg blir 2.378 skadet i trafikkulykker i løpet av samme periode.

Ifølge Vegvesenet er de typiske sommerulykkene preget av høy fart i forhold til fartsgrensene. Dette gir også flere ulykker med alvorlig utfall. Den økte trafikken på deler av vegnettet i kombinasjon høy fart gir flere stygge møteulykker, som igjen fører til mange døde eller hardt skadde.

– Sjåførene har et stort ansvar for å redusere risikoen for ulykker. Bilbelte må brukes og farten må tilpasses fartsgrensene samt vær og føreforhold. I 40 prosent av dødsulykkene har de drepte ikke brukt bilbelte. Mange av disse hadde overlevd med belte, sier Ranes.

Pass på farten

Det er ikke bare er svært høy fart som tar liv, men at selv moderate fartsovertredelser kan få alvorlige og livsfarlige konsekvenser.

- Fem prosent fartsøkning gir ti prosent økning i ulykkene og 25 prosent økning i antall døde. Økes farten fra 80 til 93 km/t, dobles risikoen for å bli drept i en ulykke. Det er mange faktorer som spiller inn ved en ulykke. Men en ting kan hver eneste av oss som kjører bil påvirke: farten vi kjører med, sier Ranes.