Inspektører fra arbeidstilsynet forsøkt kjørt ned

500 brudd på arbeidsmiljøloven er anmeldt. Ingen er dømt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kriminelle og useriøse aktører har i økende grad startet firma innen bygg og anlegg og andre bransjer i Norge. Antall brudd på arbeidsmiljøloven har økt kraftig.

500 anmeldt - ingen dømt

Arbeidstilsynet har gått til anmeldelse av 500 brudd på arbeidsmiljøloven de siste fem årene og direktør Ingrid Finboe Svendsen mener situasjonen er verre en før.

– Sakene er mer alvorlig, mer omfattende og det er mer organisert enn tidligere, sier Svendsen til TV 2.

Mange kriminelle aktører velger å komme til Norge fordi det er lett å få utbytte her. Til tross for økningen, har anmeldelsene ikke resultert i noen fellende dommer.

– Det er for lett å bryte loven uten at det får konsekvenser. Det er ingen vits i å avsløre kriminelle forhold hvis det ikke er kapasitet innen politi og rettsvesen til å følge det videre, sier Svendsen.

Ansatte trues

Og tilsynene som blir gjort med disse useriøse aktørene er slett ikke risikofritt for ansatte. Enkelte bransjer og virkeligheter kan det være farlig å drive inspeksjon.

– Ved et par anledninger i Oslo har de forsøkt å kjøre ned våre inspektører med bil. Dette skjedde sist i forrige uke, sier Pål Lund i Arbeidstilsynet til TV 2.

Inspektører må i enkelte tilsyn opptre anonymt for å unngå fare for trusler og trakassering, og de må av og til be om at politiet følger dem på tilsyn som støtte.

Lund påpeker at de useriøse aktørene ødelegger konkurransegrunnlaget for de som driver lovlig.

– De seriøse aktørene tar kostnadene ved å betale skatter, avgifter og sikre gode arbeidsforhold. Det blir et ubalansert konkurranseforhold med de som tar snarveier, sier Lund.

– Det er viktig at forbrukere spør om referanse, sjekker kvalitet, at man betaler over faktura med moms, sier Lund. 

Overpriser og svindler

Lund sier også at det slett ikke alltid er slik at de useriøse aktørene er billigere enn de seriøse.

– I forrige uke kom vi borti noen som hadde fått lagt stein og betalte tre ganger så mye som et norsk firma antakeligvis ville tatt for jobben.

Oversikt over anmeldelser for brudd på arbeidsmiljøloven:

2013: 154
2012: 141
2011: 67
2010: 46
2009: 68

Riksadvokaten har varslet gjennomgang av systemet, og satsing på arbeidsmarkedskriminalitet.