Kvinner og eldre over 70 drikker mer: 

– Kvinner mellom 40 og 50 «bjudar mer på» på dansegulvet

Barsjef på Aker Brygge sier han er sjokkert over hvor fort det endrer seg med litt alkohol innabords for hans kvinnelige gjester.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alkoholforbruket blant kvinner øker mest. Det slås fast i Folkehelserapporten 2014 som ble lagt frem i dag. Barsjefen på TGI Fridays på Aker Brygge i Oslo, Frank Ek er ikke overrasket. 

– Man skulle tro at ungdommen drikker mest, men sånn er det ikke hos oss.

Han og flere kolleger er enige om at kvinner, spesielt i aldersgruppen 40 og 50 år, drikker mest.

– De gjør mest ut av seg, og «bjudar mer på» på dansegulvet. Man blir ganske sjokkert over hvor fort det kan endre seg med bare litt alkohol, sier barsjefen.

Kvinner drikker mer

Nettopp kvinner er en av gruppene som peker seg ut når det gjelder økt alkoholforbruk, i Folkehelserapporten 2014 som ble lagt frem i dag. Alkoholforbruket har økt med hele 40 prosent på 20 år.

– Veldig mange drikker mer. Menn drikker mest, kvinner drikker mer enn før, eldre drikker mer enn før, men ungdom drikker mindre, sier Camilla Stoltenberg, direktør ved folkehelseinstituttet.

Også eldre over 70 år drikker mer, mens forbruket blant unge er gått ned siden 2006. Barsjef Frank Ek har derimot ikke lagt merke til et økt alkoholforbruk blant den eldre garde.

– Vi har ikke så mange 70-åringer her hos oss, og de som kommer tar seg kanskje en drink, men jeg tror jeg aldri har sett en full 70-åring her på bryggen i det hele tatt, avslutter Frank Ek.

Kontinentale drikkevaner og «helgefyll»

Nordmenn har fått mer kontinentale drikkevaner, men drikker fortsatt like mye i helgene. Dermed går vårt samlede alkoholforbruk opp. I løpet av ett år drikker nordmenn over 15 år nesten 8 liter ren alkohol. Det tilsvarer omtrent 80 flasker vin eller 355 halvlitere med pils i året per person.

Til sammen blir det dermed en økning i det totale konsumet.

– Norden har hatt et tradisjonelt drikkemønster med helgefyll, og så har vi adoptert mønsteret med å drikke litt hver dag – ikke i stedet for, men i tillegg til helgedrikkingen, kommenterer forskningsleder Astrid Skretting ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) til NTB.

Alkoholomsetningen har økt dramatisk

I den ferske Folkehelserapporten anslås det at befolkningen over 15 år nå drikker rundt åtte liter ren alkohol i året. Det tilsvarer omtrent 80 flasker vin eller 355 halvlitere med pils i året per person.

Tallene inkluderer alkoholomsetningen i Norge, taxfree- og grensehandel samt estimerte tall for konsum i utlandet, hjemmeproduksjon og smugling.

Norge ligger fremdeles langt nede på lista over alkoholsalg i europeiske land. Men mens pilene peker nedover i land som Frankrike, Tyskland, Italia, Portugal og Spania, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO), har alkoholomsetningen økt dramatisk i Norge.

(NTB / TV 2)