Costa Rica til himmels etter straffedrama

Keylor Navas ble helten da Costa Rica gikk til kvartfinale etter straffesparkkonkurranse. Det gledet landets president.

Costa Rica-Hellas 1-1 ( 5-3 etter straffer)

Costa Ricas VM-eventyr vil ingen ende ta.

For andre dag på rad måtte en straffesparkkonkurranse til i VM for å avgjøre hvem som får gleden av å møte Nederland i kvartfinalen.

Der gikk Costa Rica seirende ut etter at Keylor Navas reddet grekernes fjerde straffe fra Theofanis Gekas på spektakulært vis.

– Jeg drømte om dette i natt. Det er helt uvirkelig. Jeg var rolig fordi jeg drømte dette. jeg drømte det, men fortalte ingen om det. Jeg følte meg veldig sikker, sa keeperhelten etter kampen.

– Dette er for familien min. Det er for kollegene mine som ble skadet rett før og ikke fikk være med hit, men de ga oss en hjelpende hånd på banen.

Like etter plasserte Michael Umaña den femte og avgjørende straffen lekkert i krysset, sendte mellomamerikanerne videre opp mot fotballhimmelen, og Hellas ut av mesterskapet.

Presidenten i ekstase
Costa Rica så dog ut til å være på hælene etter at Sokratis Papastathopoulos utlignet for Hellas i det 91. minutt og fikset ekstraomganger.

Bryan Ruiz hadde sendt Costa Rica foran tidlig i andre omgang, men laget måtte spille halvparten av de siste 45 med ti mann etter at Oscar Duarte ble sendt av banen med to gule kort. Med en mann mindre skulle de derfor, i teorien i alle fall, få slite i 30 ekstra minutter.

Men nok en gang trosset de oddsen, kom seg gjennom ekstraomgangene uten å slippe inn mål, og skrev et nytt gullkantet kapittel i sin raskt ekspanderende VM-historie fra 11-meteren.

Før aller første gang er de videre til kvartfinalene. Der venter en av de største favorittene til å stikke hjem med VM-trofeet 13. juli: Nederland.

Costa Ricas president, Luis Guillermo Solís, var raskt ute på Twitter med å gratulere sine landsmenn. «Ja, vi klarte det! Vi er videre!» skrev han i «tweetene» som kan sees til høyre.

Én sjanse i førsteomgang
Men om kampen til slutt ble så dramatisk som mange hadde håpet på, var det langt fra like spennende til å begynne med. 

Én fattig sjanse ble skapt i løpet av de første 45.

Det var før kampen usikkert om Orestis Karnezis ville rekke kampen etter å ha skadet seg i oppgjøret mot Elfenbenskysten, men målvakten ble friskmeldt i tide og tok plass mellom stengene. Frisk ble ikke Panagiotis Kone, som skadet seg i samme kamp. Det gjorde at Andreas Samaris, som sendte Hellas i ledelsen mot «elefantene», fikk tillit fra start.

Costa Rica sjarmerte mange med sine resultater i gruppespillet, men få ble sjarmert av fotballen de to lagene vartet opp med i de første 45.

Kampens første halvsjanse kom riktignok etter mindre enn ti minutters spill, men Christian Bolaños' skudd fra skrått hold inne i 16-meteren var minst to meter for høyt. 

I store trekk var imidlertid den første omgangen preget av at begge lagene var livredde for å havne bakpå. Hellas var sterke i duellspillet og presset bra som lag, noe som gjorde at spillere som Joel Campbell sjelden eller aldri fikk utrettet noen skade. 

Det nærmeste Arsenal-spissen kom en sjanse var når han ble lagt i bakken på vei inn i feltet, men dommer Ben Williams hadde rett i at forseelsen startet centimetere utenfor, og ikke innenfor, 16-meteren.

Hellas var laget som var nærmest før pause. 

Åtte minutter før hvilen svinger José Holebas inn et delikat innlegg mot bakerste stolpe. Der dukker den livlige Dimitris Salpingidis opp, men avslutningen fra fem meter ble på imponerende vis stoppet av Keylor Navas i Costa Rica-buret.

Snytt for straffe?
I andreomgang var det betydelig tettere mellom både sjanser og interessante hendelser.

Allerede etter mindre enn 120 sekunder får Georgios Samaras en god mulighet fra fem meter, men hodestøtet gikk rett i de trygge klypene til Navas.

Fem minutter senere fikk Costa Rica sin første virkelige sjanse. Den tok de vare på.

Bolaños finner Ruiz 16 meter fra mål, og Fulham-spilleren setter ballen nede i Hellas-målvaktens venstre hjørne på direkten. Karnezis forventer et skudd i andre hjørnet og står på feil fot idet skuddet går, og blir nok samtidig overrasket over Ruiz' noe sleivete treff på ballen.

Tre minutter senere burde de sannsynligvis ha fått muligheten til å doble den ledelsen. Et innlegg fra høyre ser ut til å bli headet vekk av Vasilis Torosidis, men reprisene viste at ballen faktisk gikk i hånden på backen.

Utvisningen
Til tross for ledelsen var Costa Rica alt annet enn overbevisende, og halvveis i andreomgangen skiftet kampen brått karakter.

Oscar Duarte havner bakpå i en duell med Holebas og velger å slenge frem en altfor sen fot. For strevet pådro han seg sitt andre gule kort for kampen og derfor en tidlig dusj.

Hellas kunne ha straffet Jorge Luis Pintos menn på det påfølgende frisparket, men igjen var siktet til Samaras ikke helt innstilt.

I de påfølgende 25 minuttene fikk Hellas frispark i mange brukbare posisjoner, men slet utover det å spille seg til de store sjansene. Et frispark fra Holebas fant Manolas i en brukbar posisjon foran mål, men headingen var aldri i nærheten av å skape problemer for Navas.

Gresk overtidsdrama
Tre minutter før slutt kom de omsider til en sjanse de burde ha tatt bedre vare på. 

Lazaros dribler av den ellers så solide Júnior Díaz på venstrebacken, beveger seg inn i feltet og slår et lavt innlegg foran mål. Ballen spretter borti Kostas Mitroglou, men etter litt om og men får Navas karret til seg ballen.

Men når alt virket tapt, dukket Sokratis opp. Idet kampuret bikker 90 minutter blir et langt innlegg slått inn i feltet, Theofanis Gekas får fyrt av, men igjen står Navas i veien. På returen dukker dog Sokratis opp, og fra åtte meter fikser Borussia Dortmund-spilleren ekstraomganger.

Før den tid hadde Hellas faktisk en sjanse til å stikke av med seieren, men Mitroglous heading blir på mesterlig vis slått over tverrliggern av Costa Ricas sisteskanse.

Ekstraomgangene
Med 11 mot 10 var det ikke overraskende Hellas som tok initiativet etter at spillerne hadde fått seg noen minutter med hvile.

De blåkledde var nære ved å score flere ganger etter innlegg fra sidene, og etter 100 minutter fikk de muligheten de hadde ventet på. Etter klabb og babb i feltet kommer til slutt Kostas Katsouranis til avslutning, men en Costa Rica-spiller får i siste liten blokkert skuddet fra kloss hold og avverger baklengs.

25 sekunder etter starten av den andre ekstraomgangen skjer nesten det usannsynlige når tidligere Tippeliga-kjenning Randall Brenes blir spilt gjennom, men avslutningen var en meter for høy til å gjøre livet surt for grekerne.

Men søreuropeernes avslutninger var heller ikke av den hvasseste sorten.

Etter halvspilt omgang får de en gyllen overgangsmulighet, men Lazaros velger å gå for skudd fra 15 meter i stedet for å spille til bedre plasserte lagkamerater. Den avslutningen hadde Navas full kontroll på.

Hellas skulle dog få én sjanse til - og den var stor.

Mitroglou får avslutte fra skrått hold, fem meter fra mål, men Navas varter atter en gang opp med en redning fra øverste hylle.

Nærmere kom ikke grekerne, og straffespark måtte til for å kåre en vinner.

Straffesparkkonkurransen
Først ut var tidligere Fredrikstad-helt Celso Borges. Høyt midt i mål, og 1-0.

Mitroglou svarte med en like sikker straffe lavt til Navas' høyre, før Ruiz fortsatte rekken med gode straffespark og sørget for 2-1. I stor kontrast til lørdagens straffesparkkonkurranse mellom Brasil og Chile var straffene av høy kvalitet, og det skulle fortsette en stund til.

I tur og orden fikk Lazaros, Giancarlo González, Holebas og Campbell alle ballen i mål, men så var det stakkars Gekas' tur.

Navas slenger seg til høyre og får på mesterlig vis reddet straffesparket høyt oppe. Umaña får den noe tvilsomme gleden av å ta det siste, men er kald som is og setter ballen lekkert i hjørnet.

Costa Rica forlenger VM-eventyret - Hellas er ute.