Svindelfirma ble avslørt av Roys overvåkingskamera

BERGEN (TV 2): Utenlandske kriminelle strømmer til Norge for å drive bygg- og anleggsvirksomhet. Roy Eide fra Bergen ble både lurt og følte seg truet da håndverkerne skulle ha betaling før jobben var utført. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For noen uker siden ble Roy Eide oppsøkt av et firma som skulle utføre arbeid på tomten hans. Firmaet skulle sprøyte et kostbart ugressmiddelmiddel på belegningssteinen og samtidig utføre en del annet utvendig bygge- og støpearbeid.

– Aggressive

– De opptrådte svært profesjonelt da de kom på døren og de lovet 8 års garanti på arbeidet, sier Roy Eide.

I utgangpunktet var det snakk om en fire dagers jobb, men etter 2 dager ville de ha penger.

– Det var ikke avtalen. De opptrådte svært aggressivt da de kom på døren etter to dager og da ble jeg mistenksom, sier Eide til TV 2.

Fanget på kamera

Familiens egen overvåkingsvideo viser med all tydelighet hvordan to personer opptrer da de kommer på døren for å kreve betalt.

Den samme videoen avslører også at arbeidet som de krevde penger for, slett ikke var utført så profesjonelt som man burde forvente.

– Ja det var svært ubehagelig, han ene opplevde jeg som svært aggressiv og svært sint. Jeg ba dem flere ganger om å gå og truet med å ringe politiet, men de gav seg ikke, sier Eide.

– Uventet situasjon

Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle havne i denne situasjonen, sier Eide som valgte å varsle både politi, skattemyndigheter, kemner og arbeidstilsynet etter den opprivende episoden.

– Da de kom fremviste firmaattest med brosjyre, de viste video fra jobber, hadde referanser i nærområdet og jeg sjekket opp at de var registrert i Brønnøysundregistrene. De fortalte at jeg skulle få faktura på beløpet og at de betalte moms.

– Hva tenker du nå i ettertid?

SVINDLET: Roy Eide fra Bergen ble svindlet av utenlandske håndverkere som kom hjem til ham. FOTO: Kåre Breivik/TV 2
SVINDLET: Roy Eide fra Bergen ble svindlet av utenlandske håndverkere som kom hjem til ham. FOTO: Kåre Breivik/TV 2
BLIR TRUET: Direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svensen forteller at flere av deres inspektører har opplevd trusler fra de utenlandske håndverkerne.  FOTO: Kåre Breivik / TV 2
BLIR TRUET: Direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svensen forteller at flere av deres inspektører har opplevd trusler fra de utenlandske håndverkerne.  FOTO: Kåre Breivik / TV 2

– Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort annerledes. Men min lærdom er at jeg aldri mer kommer til å bruke utenlandsk arbeidskraft, sier Eide.

Svindelforsøk

Eide skulle blant annet betale for at selskapet behandlet belegningssteinen med et kostbart produkt som forebygger ugress og mose. Han fikk sjokk da han så på videoen.

– Den viste at de brukte hageslangen og vann for å gi inntrykk av at de hadde behandlet belegningssteinen med en relativt kostbar væske som skulle sprøytes på. De gikk så langt at de til og med viste en video av arbeidet som var utført. Men da hadde de kun filmet stater på jobben som ble utført skikkelig, sier Eide.

Overvåkingsvideoen viser derimot at mesteparten av steinen ble sprøytet med vann fra en hageslange.

– Er dette noe annet enn svindel?

– Nei, dette er ren svindel. Og jeg advarer alle andre mot dette og håper selskapet blir stoppet, sier Eide.

– Skatt- og momssvindel

TV 2 forsøker å få kommentarer fra selskapet som gjorde jobben hjemme hos Roy Eide. Vi ringer opp telefonnummeret som er oppgitt på brosjyren firmaet har delt ut.

– Hei, det er fra TV 2 Norge her. Er du daglig leder?

– Ja. Men kan du ringe tilbake om ti minutter, sier mannen.

Men ti minutter senere kommer vi til en engelsk telefonsvarertjeneste.

Driver på for fullt

TV 2 vet at selskapet ikke betalt moms siden de etablerte seg i landet for snart to år siden. 

Men selskapet driver likevel på for fullt og har vært observert på flere adresser i Bergensområdet.

Etter at TV 2 startet å jobbe med saken har minst et par andre kunder til kontaktet myndighetene etter trusler og problemer med selskapet.

TV 2 ringer selskapet opp igjen ved et annet tidspunkt, fra et annet telefonnummer, og utgir oss da for å være en potensiell kunde.

Vi spør om selskapet kan utføre en jobb og om de kan komme på befaring og se på jobben vi ber dem utføre.

– Det går bra. Vil du at vi skal komme å se på jobben i dag eller i morgen? Bare si hva du foretrekker så ordner vi det, sier mannen på telefonen.

Kraftig økning i Norge

Utenlandske personer som vil drive selskap i Norge, må først registrere firmaet her i landet. Antallet har skutt i været og såkalte enkeltpersonforetak er nesten doblet på få år.

I 2011 ble det registrert 650 enkelpersonforetak med utenlandsk eier. To år senere, i 2013, er antallet 1259.

Årlig svindles staten for milliardbeløp i form av ubetalte skatter og avgifter. Flere selskaper som styres av utenlandske personer er involvert.

Noen selskaper som skylder skatt og avgifter, bruker falske adresser eller begår andre lovbrudd blir avslørt og stoppet.

Ingen har oversikt, men fra skattemyndighetene har det vært presentert tall i størrelsesorden 125 milliarder kroner, som årlig unndras beskatning.

Flere blir avslørt

En oversikt TV 2 har fått fra Brønnøysundregistrene viser at selskaper med utenlandske eiere som blir tatt og slettet, har økt kraftig.

I 2011 ble 157 enkeltpersonforetak med utenlandsk eier slettet fra Brønnøysundregistrene. Antall økte til hele 491 selskaper i 2013. Flere av disse står bak grove lovbrudd.

Arbeidstilsynet har gjennom tilsyn og kontroller sett en negativ utvikling de siste årene hvor såkalt arbeidsmarkedskriminalitet brer om seg.

– Mer alvorlig

– Vi mener at det er mer alvorlig nå enn noen gang. Midt i det seriøse arbeidslivet ser vi nå en gruppe som ikke har tenkt å følge spillereglene, sier Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen til TV 2.

– Hvordan er utviklingen her?

– Det brer mer om seg og det mer organisert enn tidligere, erfarer Finboe Svendsen.

Flere av selskapene bruker hardere metoder for å påvirke både kunder og kontrollører fra myndighetene som kommer for å utføre tilsyn.

– Vi ser at våre inspektører nå oftere blir utsatt for trusler og det er noe som vi i Arbeidstilsynet må ta på alvor og derfor er det også viktig at vi samarbeider med politiet, presiserer Finboe Svendsen.