Kraftig nedgang i antall boliginnbrudd

Vinningskriminalitet har hatt en kraftig nedgang det siste året. Politiet mener satsing på tvers av politidistrikter har begynt å gi resultater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets innsats mot øst-europeiske bander de siste årene har gitt effekt. Det viser tallene fra politiets straffesaksregister for 2014.

STRASAK er navnet på politiets register over alle lovbrudd i Norge, og tallene for første halvår 2014 viser en generell nedgang i antall forbrytelser.

I første halvår 2013 ble det registrert 86.837 lovbrudd, mens tallet har sunket til 81.773 i 2014.

Færre boliginnbrudd

Det er vinningskriminalitet som har den største nedgangen på hele 13,9 prosent. Og det er spesielt boliginnbrudd det er langt færre av.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård peker til Vestfold for å forklare trenden.

– Vestfold er en del av «Prosjekt Grenseløs» som er rettet mot de mobile bandene fra øst-Europa. Her har flere politidistrikt gått sammen i et felles prosjekt som nå begynner å vise resultater. Innbrudd i bolig er svært krenkende for de som rammes, og er et viktig satsningsområde for politiet.

Flere tatt for narkotika

Samtidig viser tallene fra STRASAK at antall narkotikaforseelser har økt med 14,5 prosent.

I følge politidirektøren skyldes også dette det gode samarbeidet mellom politidistriktene rundt Oslofjorden.

Humlegård tror også at de gode tallene er et resultat på at man har utdannet flere politifolk.

– Siden 2011 har vi utdannet over 800 nye politifolk. Det betyr 10 prosent mer politi på tre år. Nå ser vi at det nytter å satse.

Justisminister Anders Anudsen (Frp) mener at «Prosjekt Grenseløs» er en formel som må brukes når man nå skal reforme politiet.

– Dette viser at samarbeid og etableringen av faggrupper på tvers av politidistrikt gir økt politikraft. Dette må vi ta med oss når vi nå skal omorganisere hele politietaten i Norge.