Neymar tok til tårene etter å ha sendt Brasil til kvartfinale

– Familien min vet hva jeg har vært gjennom, sa like gråtkvalte Julio César etter å ha blitt helten i straffesparkkonkurransen. 

Brasil-Chile 1-1 (3-2 etter straffespark)

Drømmen om VM-gull på hjemmebane lever videre for Brasil etter en høydramatisk kamp mot Chile.

Med en scoring hver i de første 90 måtte ekstraomganger til for å skille lagene. Når heller ikke det lyktes måtte det hele avgjøres på straffesparkkonkurranse.

Der bommet den ene etter den andre, men Neymar leverte når nasjonen trengte det som mest.

Syndebukken
På stillingen 2-2, etter at hvert av lagene hadde bommet på to straffer hver, tok Neymar de lange stegene opp til straffemerket. 

Det måtte jo bli ham - 22-åringen en helt landet nesten forventer skal lede Brasil til gull.

Med et rolig tilløp og kontrollert treff sendte han ballen til høyre og keeperen til venstre. En letter Neymar hadde gjort jobben sin, og da lå Chiles videre VM-skjebne på Gonzalo Jaras skuldre.

Nottingham Forest-spilleren hadde tidligere i kampen vært så uheldig å sende Brasil i ledelsen, og heller ikke fra 11-meter hadde han hellet med seg.

Skuddet smalt i Julio Césars venstre stolpe og ut. Brasil kunne juble - publikumsfavoritt Chile var ut av VM.

– Familien vet hva jeg har vært gjennom
Med to redninger i straffesparkkonkurransen ble César ikke uventet kåret til banens beste spiller. 

Strigråtende ble han intervjuet av FIFA etter at avansementet var et faktum.

- Det var en tøff kamp psykologisk. Vi pratet om det før kampen. Første omgang var ganske bra, men i andreomgang så hevet Chile seg og de ble vanskeligere å spille mot.

César har hatt noen lite fruktbare år på fotballbanen de siste årene og har vært tredjevalg i QPR. Nå innrømmer han at perioden har vært tøff.

- Min familie vet hva jeg har vært gjennom. For fire år siden gråt jeg i fortvilelse. I dag er det gledestårer. Nå lever fremdeles drømmen, mente keeperen, og siktet til da Brasil ble slått ut av Nederland i 2010-VM.

– Det beste mennesker kan prestere under press
En straffesparkkonkurranse blir ofte sammenlignet med en loddtrekning på grunn av dens vilkårlige natur, men TV 2-ekspert Erik Thorstvedt mener det beste laget uansett avanserte.

– Det rette laget gikk videre. Brasil har ikke vært veldig gode i noen av kampene, men de har vært litt bedre enn motstanderen hver gang, sa han etter kampen.

Litt bedre var de også i straffesparkkonkurransen.

Hulk og Willian bommet riktignok hver sin gang fra krittmerket, men all den tid både Mauricio Pinilla, Alexis Sánchez og Jara gjorde det samme, gikk de seirende ut av en straffesparkkonkurranse som bare resulterte i fem mål av ti mulige.

- For å score på straffe mener jeg at en spiller bør holde igjen i tilløpet slik at keeper går motstatt vei. Det så ut som om Neymar gjorde det da han skjøt, sa Thorstvedt, og la til:

– Dette var rett og slett en veldig dårlig straffesparkkonkurranse, men det vi fikk se er noe av det beste mennesker kan prestere under press. Det å ta den veien frem og skyte det straffesparket er en av de mest ekstreme påkjenningene et menneske kan bli utsatt for.

– Synd at Chile går ut
Det stod til slutt 1-1 etter 120 minutter med intens og sjanserik fotball.

Jara var satt ballen i eget nett etter bare 18 minutter og sende hjemmelaget foran, men Alexis Sánchez' utligning etter drøye halvtimen gjorde at lagene gikk til pause med 1-1.

En like underholdende andreomgang hvor Brasil hadde de fleste og største mulighetene til å vinne ga ikke flere mål, og ekstraomganger og til slutt straffer måtte altså til.

Pinilla kunne ha sendt seg selv og Chile til den berømte fotballhimmelen i det 120. minutt, men skuddet hans smalt i tverrliggeren og ut. Resten, som det heter, er historie.

- Den underholdningen Chile har gitt oss i dette mesterskapet har vært fantastisk. De har gitt alt i hver eneste kamp og spilt med hurtighet og tekniske finesser. Så sånn sett er det synd at noen av lagene måtte ut i dag, sa Solveig Gulbrandsen i TV 2s studio.

Rødtrøyene kan likevel se tilbake på et mesterskap som har skaffet de mange nye supportere og beundrere verden over.

– Måten Chile spiller på er nok noe som kommer til å prege fotballen fremover. Andre lag vil nok kopiere de, mener Gulbrandsen.

En skuffet trener Jorge Sampaoli må nå, sammen med spillerne, sette kursen hjemover, men han hadde lite å bebreide elevene sine for etter nederlaget.

– Jeg er veldig stolt av spillerne mine. Laget jobbet knallhardt og spilte bra i 120 minutter. De spilte nydelig fotball, sa han på pressekonferansen.

Slik gikk det til
Begge lagene gjorde én forandring før start - begge på midtbanen.

For Chile var talisman Arturo Vidal tilbake. Den hårfagre Juventus-terrieren slet med en skade i dagene før oppgjøret, men ble i siste liten friskmeldt av trener Jorge Sampaoli. 

For Brasil kom Fernandinho, målscorer mot Nigeria sist, inn for Paulinho. 

Og Manchester City-spilleren brukte ikke lang tid på å markere seg. Bare 20 minutter og 40 sekunder var spilt når han regelrett meier ned Charles Aránguiz på midtbanen. Alle knapt 60 000 på Estadio Governador Magalhaes Pinto, på folkemunne kjent som Estadio Mineirão, i Belo Horizonte ventet på det gule kortet, men dommer Howard Webb valgte å legge listen høyt.

Et par minutter senere svarte Aránguiz med å legge Neymar i bakken, men også han slapp unna med bare et strengt blikk fra engelskmannen med fløyta.

Webb visste nok hva han gikk til. Den 42 år gamle tidligere politibetjenten dømte nemlig de samme lagene på samme stadiet av turneringen i Sør-Afrika for nøyaktig fire år siden

Luiz eller Jara?
Etter bare fem minutter fikk tilskuerne servert kampens første sjanse. 

En corner blir headet ut av Chiles 16-meter, men der står Marcelo og venter. Med en lekker dragning er oppasseren borte, og han får tid til å lade venstresleggen fra 20 meter. Skuddet sniker seg 40 centimeter utenfor den høyre stolpen til Barcelonas nye målvakt, Claudio Bravo.

Tempoet i innledningen var den store anledningen verdig, og Brasil tok gradvis mer og mer over. 

Etter 18 minutter fikk de betalt.

Et hjørnespark fra Neymar blir stusset mot bakerste stolpe av Thiago Silva. Der står David Luiz posisjonert med Jara i ryggen og slenger ut en fot. Ballen går i mål, Brasil tar en fortjent ledelse og lydnivået går i taket, men identiteten til målscoreren var de neste minuttene uklar.

Den tidligere Chelsea-spilleren jublet for sitt aller første landslagsmål i sin 40. landskamp, men reprisene viste, dessverre for mannen med håret, at det var Nottingham Forest-spiller Jara som var siste mann på ballen.

Hulk-tabbe
Chile slet, til tross for sitt intense press og høye tempo, å komme seg til sjanser den første halvtimen. Men når sjansen først kom, tok de vare på den.

Eduardo Vargas plukker opp en hjelpeløs pasning fra Hulk og finner Sánchez i boksen. Med bredsiden plassere han ballen utagbart nede i Julio Césars høyre hjørne. Barcelona-spissens andre VM-mål, og lagene er like langt.

Den chilenske euforien kunne dog fort ha blitt til frustrasjon bare minutter senere.

Før pause skapte nemlig Brasil flere store sjanser.

Sjanse på sjanse
Først finner Óscar Neymar inne i feltet, men headingen fra ni meter går via ryggen til en Chile-spiller og ut til hjørnespark. 

Så er det Neymar og Fred som en nære ved å sende laget opp i 2-1. Neymar plukket ned et langt oppspill og var i realiteten alene med Bravo. I stedet for å avslutte velger han dog å passere Medel og trekke seg lenger inn i banen. 22-åringen får ikke avsluttet, men ballen triller videre til Fred. Fra seks meter plasserer 30-åringen med den oppsiktsvekkende barten ballen langt over tverrliggeren.  

Når spissene ikke leverte bestemte en forsvarsspiller seg for å forsøke lykken. Dani Alves fikk et treff av de sjeldne fra 30 meter, men Bravo maktet å tuppe ballen over tverrliggeren. 

All sjansesløsingen skulle nesten straffe seg for «a selecão» like før hvilen. En nølende Luiz Gustavo mister ballen, Sánchez finner den alltid villige Aránguiz på løp inn i boksen, men en takling i siste liten av Luiz hindrer det som fort kunne ha blitt mål.

Det annullerte målet
Brasil begynte de første 45 best og gjorde det samme i andreomgang.

Fem minutter etter hvilen kommer Fernandinho til omgangens første avslutning, men avslutningen fra 20 meter var én meter for langt til høyre og trøblet aldri Chilies pålitelige sisteskanse nevneverdig.

Men så ble det dårlig stemning i Belo Horizonte.

Hulk tar ned Marcelos innlegg i boksen og plasserer ballen i lengste hjørnet tideler senere. Et vakkert mål av Zenit-spilleren som gjorde det meste feil i de første 45, men noen sekunder senere går det opp for ham og resten av Brasil at målet har blitt annullert. 

Webb disker opp et gult kort til Hulk for det han mener var en aktiv arm idet kraftpluggen tok ned innlegget. Hulk, Luiz Felipe Scolari og resten av Brasil er i harnisk, men reprisene viste at Webb hadde sitt på det rene. 

Se hendelsen til høyre og avgjør selv.

Så nære, så nære for Brasil
Etter drøye timen ble Hulks ineffektive lagkamerat Fred byttet ut med Jô, men nesten øyeblikkelig smalt det i motsatt ende av banen.

Et lekkert veggspill mellom Mauricio Isla og Felipe Gutiérrez ender med at sistnevnte slår en pasning 45 grader ut i feltet. Der kommer Aránguiz og smeller til mot nærmeste hjørne, men César viser at alder ikke er noen hindring for feberredninger og får avverget.

Chile tok utover i omgangen mer og mer over, men så begynte Brasils spisser å våkne til live igjen.

16 minutter før slutt kunne, og kanskje burde, innbytter Jô ha sendt Brasil i ledelsen.

Hulk slår et farlig innlegg inn mellom forsvaret og målvakten til Chile, men på bakerst stolpe, tre meter fra mål, klarer ikke den tidligere Manchester City - og Everton-spilleren å få foten på ballen.

Seks minutter senere, idet kampuret bikket 80 minutter, var det Neymars tur til å mislykkes foran mål. Alves legger inn dra dypt i banen, finner hodet til Barcelona-spissen, men heading midt på mål var aldri på vei forbi Bravo.

Og bare tre minutter etter det igjen fikk hjemmelaget nok en mer enn brukbar sjanse til å fikse 2-1. Hulk drar seg forbi flere Chile-spillere og smeller til som bare han kan med venstrefoten, men nok en gang står Bravo i veien.

Spillet bølget frem og tilbake i de siste minuttene av ordinær tid, men etter 93 minutter var det klart for ekstraomganger.

I tverrliggeren i det 120. minutt
Brasil styrte den første ekstraomgangen fra start til slutt.

Etter ti minutters spill fikk Jô en ny mulighet til å sende vertslandet foran, men Francisco Silva forstyrret Atlético Mineiro-spilleren tilstrekkelig i avslutningsøyeblikket til at det ikke ble farlig.

Tre minutter senere kom Hulk seg til en god avslutningsmulighet etter å ha dratt av et par Chile-spillere med typisk lekent brasiliansk fotarbeid, men skuddet, verdig benevnelsen «kanonkule», ble nok en gang stoppet av en Bravo i full strekk.

Den andre begynte på samme måte. 

Gustavo stanget en farlig corner like over, mens Alves igjen satte liten til høyrefoten fra langt hold. Backens andre forsøk var dog langt fra like farlig som hans første.

De siste minuttene så det ut som om begge lagene var fornøyde med å la det gå til straffesparkkonkurranse, men Chile var bare centimetere unna å sende Brasil på hodet ut i det 120. minutt.

Mauricio Pinilla fyrer lys fra 16 meter, Cesar rekker ikke opp, men heldigvis for hele vertslandet dundret ballen i tverrliggeren og ikke i nettet. Brasil slapp med skrekken, og det var klart for «fotballens lotteri»: straffesparkkonkurranse.