MANGLENDE VILJE: Maxim Devereux mener det er manglende vilje fra enkeltpersoner i Sjakkforbundet til å satse på kvinnesjakk. FOTO: Privat
MANGLENDE VILJE: Maxim Devereux mener det er manglende vilje fra enkeltpersoner i Sjakkforbundet til å satse på kvinnesjakk. FOTO: Privat

– Tror enkelte ikke vil satse på kvinnesjakk

Startet innsamlingsaksjon for å skaffe trener til Kvinnelandslaget i sjakk. Da snudde Sjakkforbundet. 

Det er 32 dager til sjakk-OL starter i Tromsø, og Magnus Carlsen og co er klar for å forsvare Norges ære under lekene. 

Nå viser det seg at lite penger i Sjakkforbundet kan forpurre kvinnenes sjanser under sjakk-OL. Sjakkforbundet har kun penger til å satse på herrelandslaget under lekene og dermed står kvinnene uten trener i forkant av mesterskapet.

PENGEINNSAMLING: Her er hele meldingen Devereaux la ut på innsamlingsiden. Faksmile  gofundme.com
PENGEINNSAMLING: Her er hele meldingen Devereaux la ut på innsamlingsiden. Faksmile  gofundme.com
MISFORSTÅELSE: Sjakkpresident, Jøran Aulin-Jansson, mener det hele beror seg på en misforståelse. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
MISFORSTÅELSE: Sjakkpresident, Jøran Aulin-Jansson, mener det hele beror seg på en misforståelse. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Tiger Persson var kvinnenes sjakktrener frem til april, men TV 2 kjenner til at forbundet ikke tok kontakt med svensken for å fornye hans kontrakt. Svensken skulle i utgangspunktet erstattes, men etter at Sjakkforbundet reviderte budsjettene sine fant de ut at de ikke hadde midler til å lønne en trener for kvinnene. 

– Ikke bra å være dårlig forberedt på hjemmebane

Det betyr at kvinnene har vært på pengejakt for å kunne finansiere en trener. Situasjonen endte med at Maxim Devereaux, som er sjakktrener og internasjonal stormester, startet en pengeinnsamling i begynnelsen av juni.

Devereaux reagerer på behandlingen av kvinnene i forkant av mesterskapet, noe han har gitt klart uttrykk for på innsamlingsiden. Engelskmannen har flere ganger tilbudt seg om å være trener for kvinnelandslaget, men på grunn av forholdet til Sheila Barth Zahl(sjakkspiller på kvinnelandslaget) har ikke Sjakkforbundet ønsket ham.

Også andre trenere ha tilbudt sine tjenester, uten at forbundet skal ha vært interessert.

– Nå skal ikke være kritisk til Sjakkforbundet, men det er ikke spesielt bra å være dårlig forberedt når det er sjakk-OL på hjemmebane. De har ikke gitt de beste forholdene i forkant, forklarer Devereaux til TV 2. 

– Enkelte vil ikke satse på kvinnesjakk

TV 2 kjenner til at manglende ressurser og gammeldagse holdninger skal være grunnen til at kvinnesjakk blir nedprioritert av Sjakkforbundet.

– Blir kvinnelandslaget urettferdig behandlet?

– Jeg skal ikke si at Sjakkforbundet, som er hele organisasjon, behandler kvinnelandslaget urettferdig, men jeg tror det er noen individuelle personer som synes at de ikke burde satse så mye på kvinnesjakk, forteller Devereaux, uten å ville gå inn på enkeltpersoner.

Tross trenerrotet de siste månedene ser det ut til at pengeaksjonen har hjulpet. Sjakkforbundet har den siste uken vært i kontakt med Stewart Haslinger, som er stormester i England. Han ble kontaktet etter at Devereaux anbefalte ham. Dermed ser det å gå mot en løsning for kvinnelandslaget på overtid.

– Ville Sjakkforbundet ha snudd hvis du ikke hadde samlet inn penger?

– Jeg vet ikke. Kanskje de hadde det, fordi spillerne var veldig klar på at det ikke var holdbart, sier Devereaux.

– Vet ikke hvem han sikter til

I Sjakkforbundet avviser president, Jøran Aulin-Jansson, påstandene fra Devereaux om at enkeltpersoner ikke ønsker å satse på kvinnesjakk. 

– Jeg vet ikke hvem han sikter til. Jeg kan ikke uttale meg på alles vegne for hele Sjakkforbundet. Hele sentralstyret synes kvinnesjakk er positivt, har jeg et inntrykk av, forklarer Aulin-Jansson til TV 2, som henviser til Thomas Robertsen i eliteutvalget for nærmere detaljer. 

Robertson tar selvkritikk for at kvinnene har manglet trener i forkant av OL. 

– Det er med bakgrunn i vår økonomiske situasjon, men det ser ut til å løse seg nå. Vi skulle ønske at vi hadde hatt dette på plass tidligere. Damene må oppleve at de blir satset på også. Ingen utvikler seg hvis de ikke opplever at forbundet satser på dem, forklarer Robertsen.

– Har en vei å gå

Sjakk-lederen mener Devereaux har et poeng i sin kritikk av manglende vilje til å satse på kvinnelandslaget i sjakk. Eliteutvalget ønsket å erstatte Persson i april, men har ikke hatt ressursene før nå. 

– Det har vært en pågående dialog mellom eliteutvalget og sentralstyret i sjakkforbundet. Vi har vært opptatt av at de skal få på plass en trener, men vi har manglet midler. Min klare opplevelse er at norsk sjakk har en vei å gå. Dessverre ikke Sjakkforbundet alltid gjort nok kvinnene, fortsetter Robertsen.

– Blir Stewart Hasslinger kvinnenes nye sjakktrener?

– Ja, det blir han. Kvinnene har gjort en formidabel jobb og jeg vil gjerne berømme damene for å få dette på plass. Eliteutvalget ønsker å ha ham på plass så fort som mulig, forklarer Robertson.