Frode Johnsen-show sendte Vålerenga ut av cupen

Scoret to og skaffet straffe da Odd tok seg til kvartfinale på overtid.

Odd-Vålerenga 3-2

Fjerderundekampen i cupen mellom Odd og Vålerenga ble av det svært dramatiske slaget.

I hovedrollen: Frode Johnsen. 

Chukwuma «Bentley» Akabueze ble riktignok matchvinner tre minutter på overtid da han satte et iskaldt straffespark forbi Michael Langer og ordnet 3-2, men mannen Odd kunne takke var Johnsen.

Veteranen skaffet nemlig straffesparket og scoret Odds to første mål.

Overtidsdrama
Johnsen så ut til å ha sendt laget fra Skien videre til kvartfinalene på komfortabelt vis med to scoringer tidlig i andreomgang, men et sent comeback av Kjetil Rekdals menn gjorde at ekstraomganger en stund lå i kortene.

Først reduserte Nicolai Høgh med 22 minutter igjen etter et fint innlegg av Ghayas Zahid. Så, ti minutter senere, satte Daniel Fredheim Holm inn utligningen fra kloss hold.

Med det så det ut til å bli ekstraomganger og muligens straffespark på Skagerak Arena, men Johnsen og Odd ville det annerledes. 

To minutter på overtid blir 40-åringen lagt i bakken inne i 16-meteren av tidligere lagkamerat Niklas Gunnarsson. Dommeren peker på straffemerket, men Johnsen tar ikke det avgjørende sparket selv.

Den oppgaven går i stedet til Bentley - og kald som få sender han ballen opp i venstre kryss og Odd videre i NM.

Slik gikk det til
Johnsen kunne, og kanskje burde, ha scoret enda flere.

I førsteomgang brente brente nemlig både han og lagkameratene flere store sjanser, men det var Oslo-laget som fort kunne ha tatt ledelsen.

Og ikke overraskende var det Vidar Örn Kjartansson som var frempå.

Tippeligaens toppscorer ble servert at Daniel Fredheim Holm på 16 meter, dro seg innover og lot det stå til. Uheldigvis for islendingen gikk ballen i tverrliggeren og ut.

Like etter, idet kampuret bikket 20 minutter, kunne det fort ha stått 1-0 til hjemmelaget. Et presist innlegg fra Ole Jørgen Halvorsen finner Elbasan Rashani på fem minutter, men avslutningen stryker stolpen.

Men flere sjanser skulle de få - tre på fire minutter for å være presis. Først var det Halvorsen som bare nesten lyktes med et spektakulært brassespark, så var det Fredrik Semb Berge som fikk sin heading reddet på mesterlig vis av Michael Langer i VIF-buret, før Johnsen headet Herolind Shalas innlegg i tverrliggeren.

Utrolig nok var det målløst til pause. 

Fem mål i andreomgang
Men målløst ble det ikke i de siste 45.

Frode Johnsen sendte hjemmelaget i føringen drøye fem minutter etter hvilen da den ellers bunnsolide Langer i Vålerenga-målet fullstendig feilberegnet en corner. Det utnytter Johnsen til det fulle, og bare syv minutter senere var han på farten på ny.

Etter et raid på høyrekanten slår Halvorsen tilbake til 40-åringen som setter ballen utagbart i krysset fra åtte meter.

2-0, og Odd hadde tilsynelatende kontroll.

Med drøye 20 minutter igjen å spille tennes dog håpet for Oslo-klubben. Ruben Kristiansen får gå og gå, og spiller ballen til Ghayas Zahid. Han finner en skliende Høgh på bakerste stolpe og, vips, 1-2, og plutselig var det ikke «game over» lenger. 

Fredheim Holm fullbyrder comebacket når han setter Kristiansens innlegg langs bakken i nota fra to meter, men det ville seg ikke for Rekdals elever.

På overtid blir Johnsen lagt i bakken av tidligere Odd-spiller Gunnarsson, dommeren gir korrekt straffe, og Bentley scorer kampens siste og avgjørende mål.