I 2011 var Amund Polden Arnesen (32) den første nordmannen som fikk tittelen øl-sommelier, altså øl-kelner.

Da han gjestet «Sommertid», viste han hvordan du selv kan brygge ditt eget øl.

Her er hele oppskriften på American IPA:

Malt

6,1 kg Pale malt

300 g Münchenermalt, 25 EBC

200 g Pale crystal, 70 EBC

100 g Crystal malt, 150 EBC

Total: 6.7 kg

Humle

30 g Chinook, pellets, 11,6 %, 60 min.

60 g Simcoe, pellets, 12%, 15 min.

60 g Amarillo, pellets, 12 %, 2 min.

25 g Chinook, tørrhumle

25 g Simcoe, tørrhumle

25 g Amarillo, tørrhumle

Total: 225g

Gjær

WLP007/001/Safale S-05

Mesk

65°C i 65 min., 78°C i 5 min.

Start med 25 liter vann på 67°C, når man tilsetter malten vil mesketemperaturen synke til ca. 64°C. Mesk som anvist. Skyll med 10 l vann på 79°C for å ta høyde for vanntap til malten og avkok. Da vil man få et kokevolum på ca. 28 l.

Koking

90 min.

Gjæring

14 dager på 18-21°C, tørrhumle fra dag 5.

Flaskning

6 gram per ferdig liter øl.

Når ølet er ferdig gjæret, skal det tappes på flaske. For å få kullsyre på flaskene må du også tilsette litt sukker samtidig, dette sukkeret blir spist opp av gjæren i flasken og CO2 blir dannet naturlig. Det er viktig å bruke passe mengde sukker.

Vi anbefaler

Gjærnæring, de siste 15 min av koketiden

Klarningsmiddel, de siste 15 min av koketiden

Info

OG: 1.063-67

FG: 1.010-13

IBU: 75

ABV: 7.4 %

BV: 0.69 (Balanseverdi er en skala for opplevelse av bitterhet i forhold rest sødme. Basert på forholdet mellom OG, FG og IBU)

BU/GU: 0.28 (En vanligere skala som viser forholdet mellom IBU og OG)

Volum: 25 liter

ME: 75% (Mesk effektivitet, hvor mye sukker som konverteres under mesking)