Svenskeprinsen gifter seg med sin Sofia

Det svenske slottet bekrefter at prins Carl Philip og kjæresten Sofia Hellqvist er forlovet. – Sofia har sagt ja til å dele resten av sitt liv med meg. I dag er en lykkens dag for Sofia og meg, sa svenskeprinsen til pressen fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hoffet i det svenske slottet innkalte fredag ettermiddag til pressekonferanse for å offentliggjøre at prins Carl Philip (35) og kjæresten Sofia Hellqvist (29) skal gifte seg.

Sofia Hellqvist har blitt forvandlet fra glamourmodell til sofistikert prinsesseemne. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
Sofia Hellqvist har blitt forvandlet fra glamourmodell til sofistikert prinsesseemne. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND

Foran pressemøtet hadde mange nysgjerrige svensker samlet seg utenfor Stockholms slott, og ventet spent på at hoffet skulle bekrefte den kongelige forlovelsen. Det ble jubel og hektisk blitzing fra pressefotografene da Sofia viste fram forlovelsesringen, og fortalte at hun fikk den om morgenen fredag.

– Jeg ante ingenting før i dag, dette er fortsatt helt nytt for meg også, uttalte Sofia opprømt. Hun la til at hun er forbløffet, men veldig glad.

Nervøs foran frieriet

Prins Carl Philip forlater Drottningholm slott utenfor Stockholm etter prinsesse Leonores dåp 8. juni i år.
Prins Carl Philip forlater Drottningholm slott utenfor Stockholm etter prinsesse Leonores dåp 8. juni i år.

Prins Carl Philip ville ikke ut med hvor og hvordan frieret fant sted, men avslørte at han hadde vært svært nervøs før han skulle be om sin kjæres hånd.

– Selvsagt var jeg nervøs, jeg var kjempenervøs, sa den nyforlovede prinsen. Han kom med vakre ord om sin utkårede.

– Sofia er klok og varm, ydmyk og får meg til å føle meg vel. Jeg føler meg hjemme.

Kong Carl Gustaf gav paret sin velsignelse under pressekonferansen, og har gitt sitt samtykke til at bryllupet kan finne sted.

– Selvsagt synes dronningen og jeg at dette er fantastisk morsomt. Hun er en fin person, uttalte svenskekongen om sin vordende svigerdatter.

Det er kongen som skal avgjøre hvilken tittel Sofia får etter at hun har giftet seg med prins Carl Philip.

Ikke uventede nyheter

Nyheten om den kongelige forlovelsen har vakt begeistring også utover de svenske landegrensene.

– Veldig hyggelige og spennende nyheter fra Stockholm på en fredags ettermiddag, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland, som skriver begeistret om forlovelsen på sin blogg.

Selv har Totland lenge ment at de de to trolig var hemmelig forlovet – og at en offisiell kunngjøring kunne komme hvert øyeblikk. 

Prins Carl Philip og Sofia møtte hverandre gjennom felles venner, og stod fram som par i januar 2010. Siden 2011 har de vært samboere på den naturskjønne øya Djurgården i Stockholm. De siste årene har de opptrådt sammen i en rekke offisielle sammenhenger, senest i prinsesse Leonores dåp 8. juni i år.

Mye omtalt fortid

Sofia Hellqvist har brukt tid på å komme inn i varmen blant svenskene, på grunn av hennes fortid som glamourmodell og deltaker i «Paradise Hotel». De siste årene har hun imidlertid jobbet iherdig for å forandre imaget sitt, og har blitt godtatt både av kongefamilien og det svenske folket. 

Sofia har et brennende engasjement for utsatte barn i Sør-Afrika, hvor hun og en venninne startet opp veldedighetsorganisasjonen Project Playground i 2010.

Sommerbryllup

Nå blir det altså nytt kongelig giftermål i Sverige. Ifølge en pressemelding fra det svenske hoffet skal bryllupet stå neste sommer, men nøyaktig dato er enda ikke bestemt. 

Kongehusekspert Kjell Arne Totland gratulerer de to unge og resten av den svenske kongefamilien.

– Sofia blir en flott brud og en vakker prinsesse. Utseendemessig er hun jo nesten en tro kopi av dronning Silvia på samme alder. Kanskje ikke så rart at Carl Philip falt pladask!