TAPTE: Mens han var Olje- og energiminster flyttet Ola Borten Moe kraftmastene fra partikollegenes eiendommer og inn i et verneområde.  Foto: Scanpix
TAPTE: Mens han var Olje- og energiminster flyttet Ola Borten Moe kraftmastene fra partikollegenes eiendommer og inn i et verneområde.  Foto: Scanpix

Kraftlinja til Borten Moe tapte mot grunneierne

Statnett tapte på alle punkter i ankesaken mot grunneierne i Sogn og Fjordane.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statnett og Ola Borten Moes omstridte kraftlinje i Sogn og Fjordane har nå fått et skudd for baugen.

Fredag vant 12 grunneiere frem i ankesaken mot Statnett om den omstridte traseen og transformatorstasjonstomten i Ålfoten i Bremanger i Sogn og Fjordane.

– Dagens kjennelse gir grunneierne fullt medhold i sine anførsler, sier Magne Revheim, advokat for grunneierne, til TV 2.

Dommen fra Gulating lagmannsrett betyr at Statnett dermed er avskåret fra å starte byggingen i den omstridte traseen.

Grunneierne i Myklebustdalen i Bremanger har i over to år kjempet mot at kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal skal gå gjennom deres dalføre.

– Jeg er ikke overrasket for vi har hele tiden visst at vi har rett. Grunneierne er i veldig godt humør i dag, sier Knut Elde til TV 2.

Han er bror av en av grunneierne og talsmann.

Byggingen av linjen er i full gang. En transformatorstasjon er under oppføring, og fundamentet for mastene gjennom dalen er allerede laget. Dette har provosert grunneierne.

– Blir dommen rettskraftig, at den ikke ankes, må den få konsekvenser. Statnett har tatt seg til rette uten at saken har vært avklart i rettssystemet. Blant annet har de fjernet 30.000 kubikk der kraftstasjonen skulle bygges. En rettskraftig dom vil etterfølges av erstatningssak, det er helt klart, sier Elde.

Flyttet kraftlinjen

Konflikten rundt traseen oppsto i 2011, da Olje- og energidepartementet under ledelse av daværende statsråd Ola Borten Moe (Sp), endret traseen for kraftlinjen og flyttet den vekk fra eiendommen til en partifelle.

Dette var i strid med anbefalingen fra Norges Vassdrags- og energidirektorat.

Mens de anbefalte å legge traseen i Førdedalen, flyttet Borten Moe den til nabodalen Myklebustdalen i bygda Ålfoten i Bremanger.

Dermed ble traseen flyttet fra dalføret der faren til Senterparti-ordfører Karl Vidar Førde er en av de sju grunneierne. Ordføreren skal på sikt overta gården.

Må betale grunneiernes saksomkostninger

Lagmannsretten finner at departementet ikke har basert sitt vedtak på et korrekt faktum.

I dommen heter det at vedtaket «bygger på et så vesentlig feilaktig faktisk grunnlag at det er overveiende sannsynlig at det kan ha påvirket utfallet».

Dommen konkluderer med at departementets vedtaket er ugyldig, og at Statnett ikke kan få medhold i sitt krav om tiltredelse av rettighetene.

Statnett tar til etterretning at Gulating lagmannsrett har erklært konsesjonsvedtaket ugyldig.

Statnett er også dømt til å betale grunneiernes saksomkostninger på over en halv million kroner.