KATASTROFEBRANN: 159 mennesker omkom i brannen om bord på Scandinavian Star natt til 7. april 1990. 136 av dem var nordmenn. Båten var på vei fra Oslo til Fredrikshavn. Foto: Scanpix
KATASTROFEBRANN: 159 mennesker omkom i brannen om bord på Scandinavian Star natt til 7. april 1990. 136 av dem var nordmenn. Båten var på vei fra Oslo til Fredrikshavn. Foto: Scanpix

Riksadvokaten vil ha ny etterforskning av Scandinavian Star-saken

Riksadvokaten gir politimesteren i Oslo tillatelse  til å åpne ny etterforskning av ulykken på Scandinavian Star i 1990.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Oslo politidistrikt som får ansvaret for å etterforske ulykken på nytt.

Les hele Riksadvokatens brev til politimesteren i Oslo her.

I pressemeldingen kommer det også frem at politiet pålegges å engasjere to brannsakkyndige for å få avklart om man bør utrede brannen i den såkalte 300-seksjonen på Y-bor dekk på nytt. Brannen fant sted rundt klokken 14.00-15.00 7. april 1990 – cirka 12 timer etter at hovedbrannen startet.

Hvis en ny utredning skal gjennomføres skal de to sakkyndige utføre jobben.

– Hensikten er å gi svar på om denne brannen var en separat brann uavhengig av hovedbrannen, som startet ca kl 02:05 samme dag, eller om den oppstod som en følge av denne, skriver Riksadvokaten i pressemeldingen.

Oslo-politimesteren ville ha ny etterforskning

Bakgrunnen er en rapport fra en prosjektgruppe nedsatt av Oslo politidistrikt, som skulle vurdere om det er grunnlag for å gjenoppta etterforskningen av brannen om bord i Scandinavian Star i 1990, der 159 menneskeliv gikk tapt.

Fredag 13. juni tok politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, til orde for å gjenoppta deler av saken.

– Når 159 mennesker dør i en brann som sannsynligvis er påsatt, er det grunn til å strekke seg langt for å skaffe flest mulig svar på hva som har skjedd, sa Sjøvold på en pressekonferanse.

Riksadvokaten: Jeg er ikke inhabil

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har to ganger tidligere avvist ny etterforskning av ulykken.

– Det er reist innsigelse mot riksadvokatenes habilitet. Riksadvokaten anser seg ikke inhabil, står det i pressemeldingen.