Langrennsstjerne får ikke lov å trene med landslaget

Kristin Størmer Steira ble syk på Himalaya-tur.

På 6470 meter over havet i Himalaya fridde kjæresten Devon Kershaw. Han fikk ja. Så sa kroppen til damelandslagets Kristin Størmer Steira nei. Hun ble syk, og to måneder etterpå får hun ikke lov til å trene med landslaget. Årsaken er at blant annet at hun har for lav fettprosent. 

Det var i april, kort tid etter at skisesongen var over, at langrennsparet dro på eventyrtur til Nepal.

– Vi nådde toppen, men veien opp til nesten 6500 meter var tøff. Det var ikke så veldig bratt, men det gikk tungt. Jeg kan ikke huske at jeg har pustet så tungt noen gang. Hvert skritt var en prøvelse. Men det var en vanvittig opplevelse med den fantastiske naturen rundt meg. Det er noe jeg aldri kommer til å glemme, sier Steira.

– Heller ikke at Mr. Kershaw from Canada fridde på toppen?

– Nei, det var spesielt.

– Og du sa ja?

– Jada, det blir bryllup neste sommer.

– Men så ble du dårlig, var det såkalt høydesyke?

– Nei, jeg fikk parasitt i magetarm-systemet. Jeg aner ikke om det skyldes vann eller mat, men jeg var iallfall i dårlig form. Det var vanskelig å få i seg føde, og det jeg klarte å spise eller drikke gikk rett igjennom. Jeg var en stund usikker på om jeg skulle klare å komme meg ned igjen på egenhånd, men jeg subbet meg nedover. Til slutt måtte jeg erkjenne at nok var nok. Da ble jeg hentet med helikopter fra landsbyen, sier Steira.

BLE SYK: Størmer Steira ble syk på tur i Himalaya. Foto: Privat
BLE SYK: Størmer Steira ble syk på tur i Himalaya. Foto: Privat
PÅ TOPPEN: HEr er Størmer Steira på fjelltur. Foto: Privat
PÅ TOPPEN: HEr er Størmer Steira på fjelltur. Foto: Privat

Hun møter TV 2 på hytta på Sjusjøen. Steira erklærer seg nå for helt frisk. Hun trener på egenhånd, for hun får ikke lov til å trene med landslaget ennå.

– Jeg er jo normalt i grenseland når det gjelder vekt, og denne sjauen i Nepal gjorde at jeg måtte bruke lang tid på å trene og «spise meg opp» igjen. Nå er jeg som sagt helt pigg, men helsesjekken på Olympiatoppen viste at fettprosent er litt for lav. Jeg må få meg litt mer muskler før jeg kan trene med de andre jentene (landslaget) igjen.

– Du mistet noen kilo?

– Ja, jeg gikk vel ned om lag fem kilo. Og dette skjedde jo rett etter sesongen hvor du ikke har så mye å tære på.

– Du er etter hvert blitt godt trent i motgang?

– Ja, men nå er jeg ikke bekymret når det gjelder tapt trening for VM-sesongen til vinteren, det jeg tenker mer på er at jeg skal ha en god helse den dagen jeg avslutter skikarrieren, forklarer Kristin Størmer Steira.

BLE SYK: Størmer Steira ble syk i Nepal. Foto: Private bilder (Kershaw/Størmer Steira)
BLE SYK: Størmer Steira ble syk i Nepal. Foto: Private bilder (Kershaw/Størmer Steira)"