KRITISK: President Vladimir Putin liker Ukrainas avtale med EU svært dårlig. Han hevder Ukraina nå er splittet i to. Dette bildet ble tatt under et regjeringsmøte tidligere denne uken. Foto: REUTERS/Alexei Druzhinin/RIA Novosti
KRITISK: President Vladimir Putin liker Ukrainas avtale med EU svært dårlig. Han hevder Ukraina nå er splittet i to. Dette bildet ble tatt under et regjeringsmøte tidligere denne uken. Foto: REUTERS/Alexei Druzhinin/RIA Novosti

Putin: – Ukraina er splittet i to

Russlands president Vladimir Putin sier at Ukraina er splittet i to etter at landet fredag undertegnet en samarbeidsavtale med EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under en seremoni i Kreml fredag ba Putin samtidig om en forlenget, langsiktig våpenhvile i Ukraina. Målet er å få ro til fredssamtaler mellom ukrainske myndigheter og de prorussiske styrkene i Øst-Ukraina, ifølge presidenten.

Putin sa videre at volden i Ukraina har ført til at over 10.000 ukrainere har søkt tilflukt andre steder, også i Russland.

– En høy pris

Tidligere fredag signerte Ukraina sin samarbeidsavtale med EU, sju måneder etter planen. Men landet har måttet betale en svært høy pris for sine europeiske drømmer, sier president Petro Porosjenko.

– Dette er en historisk dag og den viktigste siden selvstendigheten. Avtalen er ikke bare økonomisk og politisk, den er et symbol på tro og ukuelig vilje. sa president Petro Porosjenko før han fredag undertegnet avtalen om økonomisk og politisk samarbeid med EU.

– I løpet av de siste månedene har Ukraina betalt den høyeste mulige prisen for at hennes europeiske drømmer kan bli virkelighet, sa Porosjenko i talen etter undertegnelsen.

Solidaritet og støtte fra EU

EU-president Herman Van Rompuy sa etter undertegnelsen at EU står ved Ukrainas side. 

– Dere har vår solidaritet og støtte. Det er ingen ting i denne avtalen som kan skade Russland. Dette er en stor dag for Europa, sier han, og også Moldova og Georgia signerte samarbeidsavtaler med EU fredag.

Samarbeidsavtalene kommer med krav om omfattende reformer, som Porosjenko kaller smertefulle, men overmodne.

I forrige uke innførte Ukraina en ensidig våpenhvile, som en separatistgruppe senere sluttet seg til, men denne avtalen utløper fredag. Avtalen er skjør og har blitt brutt en rekke ganger siden fredag forrige uke.

Over 100.000 har flyktet

Bare de siste ukene er det registrert omkring 16.400 personer som har flyktet.

 

Beregninger gjort av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), viser at omkring 54.400 ukrainere har flyttet intern i landet. Årsaken til at folk velger å flytte er kamphandlinger, trusler, frykt for å bli bortført og sammenbrudd i offentlige tjenester.

 

Av de 110.000 personene som har flyktet fra Ukraina til Russland, har 9500 søkt om flyktningstatus, opplyser FN.

 

 

(NTB/ TV 2)